Succes pe strada Londra

April 25, 2016
Teach for Romania
Comments Off on Succes pe strada Londra
Ziua de joi din cadrul săptămânii pentru Școala Altfel i-a găsit pe copiii de la școala din Fundeni pe strada Londra din București. Nu erau acolo ca să încerce să găsească vreo bucățică de Londra în capitală sau ca să adauge acele fermecătoare inflexiuni britanice limbii engleze pe care o știu. Anca Mărgineanu și Sînziana Spystyak i-au dus în vizită la Bogdan Mirică, unul dintre cei mai apreciați hairstyliști din oraș. Bogdan spunea acum ceva timp că „știu ce înseamnă să stai într-o clasă în care tavanul putea să-ți cadă în orice clipă sau să vrei să desenezi, sculptezi, dansezi, să înveți limbi străine și să nu ai profesori sau mentori care să te învețe și să te inspire”, iar noi am mers la el chiar în căutare de inspirație.

1

Rezultatele n-au întârziat să apară… Copiii au învățat despre ce înseamnă să fii perseverent, despre a avea curajul să transformi un vis sau o idee în realitate, despre faptul că împlinirea nu vine „când bat din palme sau când clipesc”, ci e nevoie de muncă, determinare și pasiune.
Au stat de vorbă și cu Flavia, de la care au înțeles că un salon de hairstyling este un microunivers plin de provocări și că este întotdeauna nevoie de o echipă bine sudată pentru a face lucrurile să meargă ca unse.
Vizita s-a încheiat cu un exercițiu de creativitate și îndemânare: fetele (14-15 ani) și-au exersat talentul și inventivitatea pe păpuși și pe manechine.

2

În final, copiii Ancăi și ai Sînzianei au învățat câteva lucruri valoroase: creativitatea este instrumentul de bază al unui hairstylist de succes. Inspirația poate veni din locuri neașteptate – din culori, din pești, dintr-o imagine pe care au văzut-o întâmplător. Mai mult, matematica este strâns legată de această meserie – „dacă tunzi tangențial, trebuie să știi ce înseamnă”. Nici limba engleză n-ar trebui să lipsească din pregătirea unui hairstylist – fiind un domeniu dinamic, se organizează periodic cursuri și ateliere, însă cele mai bune dintre ele se țin cu traineri din străinătate, astfel că se desfășoară în limba engleză.
Hairstyliștilor de pe strada Londra le plac mai mult zilele în care au mai mult de lucru, pentru că toți fac ceea ce le place. „Dacă îți place meseria pe care o ai, ziua trece foarte ușor.
Copiii au plecat de pe strada Londra cu mai multe informații despre o meserie pe care unii dintre ei și-o doresc și au văzut încă o dată că succesul depinde de fiecare om în parte. Pentru toate aceste lecții le mulțumim lui Bogdan Mirică și Flaviei, cărora le dorim ca fiecare zi să fie una încărcată pozitiv, exact așa cum le place lor!

 

4