Școala online într-un sat din Delta Dunării cu Alexandra Mitrică

February 3, 2021
Teach for Romania
Comments Off on Școala online într-un sat din Delta Dunării cu Alexandra Mitrică
Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Alexandra a vrut dintotdeauna să ajute. Acum un an locuia în Londra. Făcea consultanță în sectorul ONG. Dar, cumva, acasă e mai multă nevoie de ea. Așa că, acum Alexandra predă în Sarinasuf, județul Tulcea, o comunitate mică și retrasă din Deltă, unde este învățătoare debutantă. A descoperit meseria de profesor alături de Teach for Romania și a devenit „doamna” pentru 11 copii: 2 de clasa pregătitoare, 5 de clasa I și 4 de clasa a II-a.
 
A trecut un semestru, primul ei semestru la catedră, în care s-a făcut cu siguranță remarcată, schimbând în fiecare zi în bine mica comunitate care acum îi e casă. Observă oamenii, îi vizitează, îi ascultă și le rezolvă problemele. Când toată lumea a trecut la școala online, Alexandra i-a ajutat pe colegii de cancelarie să se familiarizeze cu noile tehnici de predare. Cât despre școala online, comunitatea Alexandrei a avut noroc. Primăria a luat tablete pentru toată școala și semnalul de telefon e decent, Murighiol fiind o zonă turistică. Dar asta nu înseamnă că școala online funcționează ca la carte. La începutul perioadei, Alexandra a întâlnit la școală un copil care venise să îi fie reparată tableta. Atunci a aflat că cel mic locuia într-o casă mică cu încă 6 frați și trebuiau să facă școală pe rând, pentru că nu se puteau auzi. Alexandra s-a mobilizat și a făcut rost de bani pentru 50 de perechi de căști, pe care le-a oferit familiilor cu mulți copii din sat. O dată la două săptămâni, merge cu mașina personală și împrumută copiilor din 4 sate cărți. În Murighiol, Alexandra este „biblioteca mobilă”. În fiecare vineri organizează seară de film online pentru elevii ei și părinți și în ultimele luni a reușit să pună pe picioare un program în care voluntari din diaspora ajută copiii la teme, pe Zoom.
 
Visul cel mai mare pe care îl are acum pentru comunitate este „Delta Lecturii”. Își dorește să transforme un colț din sala de clasă într-un spațiu de „școală după școală”, în care copiii să învețe și să recupereze materia din urmă.
 
Credem că orice elev din România are dreptul să aibă o învățătoare ca Alexandra. Și mai credem că se poate. De aceea, continuăm să aducem oameni noi în educație și să îi susținem pe profesorii din sistem, cu experiență, care vor să facă mai mult pentru copii.