Școala în scenariul galben – Urări de neuitare

October 19, 2020
SuperTeach
Comments Off on Școala în scenariul galben – Urări de neuitare

Autor: Anca Barbu, profesor de limba și literatura română în generația a 7-a Teach for Romania

Dacă încep somptuos aceste rânduri, contrastez agresiv cu atmosfera taciturnă a urbei care glisează anevoios în fața ferestrelor, în schimb păstez armonia ce îmi este scandată de chipurile copiilor. Dacă păstrez cu ritm amplasat în oficial, aproape administrativ, contrastez evident cu ce înseamnă sărbătoare, omenie, visare, dar păstrez la indigo tonul hotărârilor și al procedurilor.

La Școala Gimnazială Nr. 17 se celebrează, în scenariul galben! Patroana spirituală a Moldovei a înfiat și sufletele ce strălucesc între murii acestei școli. Poate că vremurile sunt unice și provoacă la distanțare interumană, dar inima bate la fel în fiecare copil și spune o poveste unică despre cum se țese bucuria.

Întrebați astăzi ce își amintesc din sărbătoarea hramului școlii din anii trecuți, toți au zâmbit, izbind în lături ușile sufletul de bucuria acestor clipe. Deodată timpul și-a pierdut boldul. Măștile nu mai erau o povară, pentru că doar ochii vorbeau aceste amintiri.

„- Doamna, chiar dacă suntem în online, putem și noi să facem o urare pe care să nu o uităm niciodată?” – se auzeau vocile copiilor prezenți de acasă la activitățile dedicate acestei zile. Deodată mânuțele au început să deseneze, să compună, să decupeze. În sfârșit sărbătoarea hramului școlii, Sfânta Cuvioasă Parascheva le-a dat tuturor un motiv să vorbească, fiind auziți chiar dincolo de ferestrele clasei – în propriile studiouri de învățare. Și minunea s-a produs. Scenariul galben și-a anulat neputințele prin entuziasmul sensului comun – să fim împreună de sărbătoare!

Astfel au luat ființă „Urările de neuitare”, „Rugăciunea din Tangram”, „Sfânta Cuvioasă în mesaj de dimineață”, „Jurnal de bunătate”, „Semne de carte binecuvântate”, „Bucuria ucide pandemia”. Expoziții, dans, dezbatere, ceremonie religioasă; copii, profesori, uneori și părinți – o comunitate educațională frumoasă.

Iată o dovadă în plus că inima copiilor adăpostește mereu un tratament, chiar și pentru o pandemie: neuitarea bucuriei. Vă urăm tuturor să-l urmați cu încredere! Vindecă!

 

*Anca Barbu este profesor de limba și literatura română în județul Galați și, săptămâna trecută, alături de copii și colegi de cancelarie au sărbătorit offline și online ziua școlii. Cu toate măsurile de siguranță și cu zâmbete multe în spatele măștilor, au reușit să se bucure prin activități de faptul că sunt împreună într-o zi așa specială pentru ei.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.