„Școala este o comunitate formată din oameni unici!” Interviu cu un director de școală

March 6, 2018
SuperTeach
Comments Off on „Școala este o comunitate formată din oameni unici!” Interviu cu un director de școală

Banu MDorința de a fi aproape de nevoile și interesele copiilor sunt poate cele mai vizibile atitudini atunci când  ne întâlnim cu doamna Mariana Banu, director al celor 2 școli din Ghermănești și Tâncăbești, județul Ilfov. Un om ce muncește să aibă aproape o echipă de învățători și profesori care transformă în bine viețile copiilor și ale părinților prin oferirea unei educații de calitate. Mai jos îi cunoaștem povestea.

  1. Ce v-a motivat să intrați în sistemul public de educație și ce vă face să nu renunțați la această misiune?

Am ales sistemul public, în primul rând, pentru că sunt absolventă a unei facultăți de stat, care mi-a oferit repere sănătoase și valabile. Am absolvit Facultatea de Horticultură în 1990, când nu existau decât facultăți de stat. Îmi amintesc că la admitere am fost 13 candidați pentru 1 loc.

În al doilea rând, pentru faptul că a lucra cu mintea unui copil este, întradevar,  cea mai importantă misiune pe care ți-o poate încredința un părinte. Sunt părinte și știu strângerea de inimă pe care am avut-o în prima zi de grădiniță a fiicei mele. Apoi, faptul că fiica mea abia aștepta să ajungă la grădiniță, mi-a dat încredere că  sistemul public de educație poate oferi satisfacții, că ”omul sfințește locul” ,indiferent de forma de organizare.

De ce nu renunț? Pentru că am început să obțin rezultate alături de colegi, să schimb ceva.

  1. Care este cea mai mare satisfacție a dumneavoastră în calitate de profesor? Dar de director al acestei școli?

Personal , consider că satisfacția unui profesor nu se exprimă în premiile la olimpiade sau concursuri obținute cu elevii. Satisfacția  reală, care îți dă energie să continui, apare când foști elevi te întâlnesc în anumite contexte, tu nu ți-i mai amintești,  ei reușesc   să se poarte ca adevărați profesioniști, iar la sfârșit îți șoptesc cu mândrie ”v-am fost elev, stăteam în banca…lângă…)”.

Sunt directorul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu”Ghermănești-Snagov de 3 ani. În cei trei ani m-am străduit, atât cât sistemul de educație public  îți permite, să strâng lângă mine cadre didactice  valoroase,  care să ofere încredere și inspirație părinților. Este cea mai mare satisfacție a mea. La aceasta a contribuit și colaborarea cu Teach for Romania.

  1. Care credeți că sunt cele mai importante aspecte ale educației și ce vă face să credeți asta?

Dintre aspectele importante ale educației, aș vrea să subliniez ASUMAREA și EMPATIA.  Spun adesea elevilor: ”Omul cât trăiește învață!”. Este proverbul care m-a ghidat în viață. Noi toți suntem un cumul de întâmplări prin care am trecut și din care am tras sau nu învățături. Este  important pentru evoluția ta, ca om,  să îți asumi un succes, dar este și mai important să îți asumi un eșec, și mai ales, să înveți din greșeală. În cariera de profesor am încercat  să motivez elevii să își asume alegerile, să învețe din propriile greșeli sau ale colegilor, să îndrăznească și să nu se teamă de eșec.

În același timp, este foarte important, ca profesor, să dai dovadă de empatie. Lucrăm zilnic cu copii ai căror părinți, în graba lor de a câștiga bani care să asigure un trai decent familiei, uită să își întrebe copilul cum se simte, ce îl bucură sau ce îl doare. Copiii au nevoie să fie ascultați și înțeleși. Activitățile noastre la clasă nu pot avea efectul scontat dacă nesocotim fondul emoțional.

  1. Care credeți că este rolul unui profesor în dezvoltarea unui copil?

Un profesor bun determină elevul să respecte regulile, îl disciplinează, îl face curios, îl motivează să aibă rezultate școlare bune. Influența profesorului trece mai departe de orele petrecute la disciplina predată.  Uneori, profesorul devine model pentru elev. De aceea, responsabilitatea cadrului didactic, în ceea ce privește conduita, ținuta la ore, limbajul, mimica, tonalitatea, gesturile care însoțesc explicațiile,  este foarte mare.

  1. Dacă ați putea schimba ceva la sistemul de învățământ ce ați schimba și de ce?

Ar fi nevoie de stimulente financiare, care ar putea înclina cumva interesul  profesorilor tineri  către posturile din mediul rural. La fel, se impune o diferențiere a profesorilor cu norme în mai multe unități școlare, față de cei cu norma într-o singură unitate . Observ, în ultima vreme,  o tendință a reconversiei profesorilor de gimnaziu din mediul rural către profesor pentru învățământ primar, doar pentru că un post de învățător oferă mai multă stabilitate. Școlile din mediul rural pierd profesori valoroși!

De asemenea, aș da mai multă importanță și greutate calificativului anual acordat cadrelor didactice la evaluare, din punct de vedere al salarizării.

  1. Ce competențe credeți că e necesar să aibă un cadru didactic ținând cont de nevoile copiilor din secolul XXI?

Copiii secolului XXI se află în situația de a avea la dispoziție o sursă inepuizabilă de informație. Ei trebuie să învețe cum să o selecteze pe cea relevantă. Aici intervine rolul profesorului, care trebuie să se adapteze la nevoile și ritmul de lucru al elevului, adică să fie un bun psiholog, să empatizeze cu elevii, să pornească predarea de la stilul de învățare al elevului,  să știe să comunice, să creze o atmosferă de învățare în clasă. Utilizarea aplicațiilor și a tehnologiei la nivel superior este competența indispensabilă obținerii respectului elevului.

  1. Cum credeți că poate fi învățarea vizibilă sau când și cum știm că un elev învață? Dar un profesor?

Vă voi răspunde cu o întâmplare.

În școala noastră se fac simulări de evacuare în caz de cutremur. Diriginții și învățătorii au primit materiale pe care le-au prezentat copiilor. Întâmplarea face ca la câteva zile de la prezentarea informațiilor să fie un cutemur noaptea, nu mare, dar suficient să te sperie. O colegă, care are copilul la noi la școală, a povestit uimită că noaptea, copilul a avut un comportament de admirat. Le-a spus tuturor din casă că prima regulă este să nu intri în panică,  cum trebuie să te adăpostești și (cel mai important!) a aplicat aceste reguli. Cred că este cel mai bun exemplu de învățare vizibilă. În fond, scopul nostru este să îi învățăm pe elevi să facă față  problemelor din viața de zi cu zi.

Când un profesor învață și aplică ceea ce învață, primește rapid feed-back pozitiv din partea elevilor și părinților. Este dintre profesorii cei mai solicitați la activități extrașcolare, i se cer sfaturi în cancelarie, părinții îl/o doresc ca diriginte/învățător al propriilor copii.

  1. Ce mesaj le-ați transmite adulților cât și copiilor pentru a avea încredere în școală?

Școala nu este o clădire. Este o comunitate formată din oameni unici, cu nevoi și aspirații diferite, cu roluri diferite. Dacă toți acești oameni, profesori, părinți, elevi,  își doresc o educație de calitate, înțeleg direcția schimbării, își înțeleg rolul, se respectă unii pe ceilalți, cu siguranță o vor realiza. Nu trebuie legi, ordine sau proceduri să fii pozitiv, să oferi inspirație, să recunoști că ai greșit și să îți asumi acest lucru, fie că ești director, profesor , părinte sau elev. Elevii de astăzi învață din ceea ce văd. Fiți exemple pozitive 24 de ore din 24, modele de viață, oferiți valori autentice și rezultatele nu au cum să nu apară!