Irina Meteleanu este învățătoare de peste 20 de ani în Pogoanele, județul Buzău, iar vara aceasta a organizat o școală de vară pentru elevii ei. Scopul acesteia a fost reducerea decalajelor de scris-citit, matematică, acumulate în perioada școlii online și consolidarea cunoștințelor. Irina spune că, pe lângă toate activitățile derulate alături de copii de-a lungul carierei didactice, școala de vară a fost cel mai bine organizată ca structură și tehnici de predare, deoarece în cadrul ei au participat acei elevi care întâmpinau dificultăți de literație și care aveau lacune semnificative. E bucuroasă că a reușit să dezvolte mai multe rutine de învățare și că cei mici au venit cu drag la școală, motivați și cu multă energie pentru a participa la activitățile propuse de învățătoare.
Încă din timpul anului școlar, profesorii Teach for Romania, indiferent de materia pe care o predau, își adaptează și concentrează conținuturile de învățare pe a-i ajuta pe copiii nu știu să scrie și să citească să învețe și să-și lărgească prin literație orizonturile de cunoaștere. În mediile vulnerabile, dacă nu există literație, nu există oportunități de viitor, iar misiunea profesorilor noștri este să creeze opțiuni de viață prin educație de calitate pentru fiecare elev din clasa lui.
Povestește-ne puțin despre tine. Ce făceai înainte de a intra în programul Teach for Romania?
De 21 de ani sunt învățătoare, de aici și replica mea preferată „m-am născut să fiu învățătoare”. Așadar, asta fac de când mă știu și asta voi face în continuare. Nu știu altă meserie mai frumoasă și mai potrivită pentru mine.
Unde predai și care e contextul comunității tale?
Tot de 21 de ani predau la Liceul Teoretic oraș Pogoanele din localitatea Pogoanele, județul Buzău. Acesta a fost liceul pe care eu l-am absolvit ca elevă în 1998, liceul pe care l-am condus ca director adjunct în perioada 2014-2021, liceu de care m-am îndrăgostit iremediabil și în care am investit enorm (timp, sentimente, resurse financiare).
Pogoanele este un oraș de câmpie extrem de sărac, titlul de oraș aducându-i doar prejudicii, întrucât doar taxele sunt ca la oraș, în rest încălzirea se face cu lemne, apa caldă vine doar din boiler, îndeletnicirea de bază este agricultura, șomajul este crescut, la fel și numărul ajutoarelor sociale. Se fac eforturi, dar mici și parcă timpul stă în loc. În 2015, s-a turnat un film românesc aici – „Afacerea Est”, tocmai pentru faptul că era plin de ruine, citez „atâtea ruine într-un singur loc nu am găsit nicăieri”.
Știm că ești implicată într-un proiect în care dezvolți activități de literație, poți să ne dai mai multe detalii despre ce e vorba?
M-am implicat în foarte multe proiecte ce dezvoltă literația, „Citește-mi 100 de povești”, „Carteteca”, „Grandbiblioteca – Fiecare copil merită o poveste”, Program remedial etc., dar acesta din urmă numit „Școala de vară” mi se pare de departe cel mai potrivit pentru copii, poate și pentru faptul că se derulează în vacanța copiilor, atunci când ei se dedică exclusiv acestuia.
Scopul proiectului îl reprezintă sprijinirea reducerii decalajelor în dezvoltarea competențelor de bază de citit-scris la elevi și vizează mai multe arii de dezvoltare: citit-scris, matematică și știință, abilități de relaționare. În cadrul proiectului sunt promovate valori precum încrederea, prietenia, aprecierea, curajul și diversitatea.
Încă din timpul anului școlar ai dus la clasă activități sau ai avut interacțiuni cu copiii care au vizat îmbunătățirea literației, le-ai dat ocazia să descopere și să învețe să citească (mai bine), să scrie și să numere. Ce-ai făcut mai concret?
Pot spune că am avut întotdeauna o sensibilitate față de acest subiect: literația, dar cu ajutorul Teach am devenit cu adevărat pasionată de acest subiect. Acesta este și meritul tutorelui meu, Alina Răducanu, dar și meritul Mariei Kovacs de la Fundația Noi Orizonturi. Am urmat cursuri precum „Dezvoltarea abilităților de literație în primar și în gimnaziu” și „Evaluarea formativă a literației timpurii”, cursuri ce mi-au deschis inima, mintea și calea către copii. În lucrul la clasă folosesc cu plăcere metode și tehnici din ghidul Laboratoare de literație realizat de Fundația Noi Orizonturi, cărți de lectură propuse de InfinitEdu și Ovidiu.Ro. Suntem creativi, jucăuși, spontani, ne folosim de absolut orice avem la îndemână și facem lecții interesante, educative, amuzante și practice. Copiii participă cu plăcere la aceste activități astfel că, pentru anul școlar viitor, au ales ca opțional „Citește-mi 100 de povești”, un opțional creat special pentru ei, cu multe povești și multe activități de literație.
Care au fost provocările întâlnite?
Printre provocările pe care le-am întâlnit pot spune că au fost: să-i fac pe toți copiii să îndrăgească poveștile, nu doar pe unii. În timp ce unii copii citesc o carte pe zi, alții nu deschid o pagină; să-i fac pe copii să gândească, să învețe cum să învețe, cât și să le dezvolt creativitatea, să le trezesc curiozitatea, să le mențin atenția, ca ei să vină cu drag la școală.
Ce rutine ai dezvoltat cu copiii în direcția asta?
Aici aș spune că am dezvoltat mai multe rutine, ce au ca scop îmbunătățirea abilităților de scris-citit și nu numai. Citim o carte pe săptămână și întocmim o fișă de lectură, am creat împreună unui vocabular pentru cuvintele noi pe care îl completăm pe măsură ce le întâlnim, facem proiecte individuale și de grup și avem diferite jocuri ce susțin și consolidează activitatea la clasă.
Dă-ne câteva exemple de povești sau momente care ți-au rămas în minte din timpul activităților de literație.
Este foarte dificil să vorbesc despre anumite momente care mi-au rămas în minte întrucât toate activitățile noastre sunt diferite, frumoase, atractive. Nicio abordare nu seamănă cu alta și asta cred că este chiar rețeta succesului nu doar în domeniul literației. Copiii trebuie surprinși, atrași, determinați să intre în lumea poveștilor, conștienți de importanța literației. Noi folosim foarte mult jocul în activitatea didactică. Îi scot pe copii afară, îi pun să măsoare, să taie, să caute, să atingă. E important să îi scot din bănci și să-i fac învățarea să fie relevantă pentru ei. De exemplu, într-una din activități am făcut verificarea tablei înmulțirii printr-un joc. Pe panouri am scris câteva înmulțiri, iar pe bilețele rezultatele. Bilețelele le-am ascuns prin diverse locuri ale clasei. I-am invitat pe copii să caute bilețelele cu rezultate și să le ascocieze exercițiilor de pe panouri. A fost un fel de vânătoare de comori, iar copiii l-au perceput ca fiind extraordinar de plăcut întregul exercițiu, la fel și învățarea. Un alt exemplu pe care l-aș putea da, este și cel în care pentru consolidarea unităților de măsură i-am pus efectiv să măsoare obiecte din sala de clasă ori de pe holul școlii.
Povestește-ne puțin despre școala de vară. Ce presupune, cum ți-a venit ideea, care e obiectivul s.a.
Școala de vară de la Liceul Teoretic Pogoanele este o premieră aș putea spune, întrucât este primul proiect de acest gen, mai ales că vine și după o lungă perioadă de școală online. Am spus „da” imediat ce am aflat de existența acestui proiect, conștientă fiind de beneficiile acestuia. Am ales perioada lunii august pentru a o derula, pentru că în vara aceasta am fost mentor în Academia de Leadership și Pedagogie 2021. În plus, am adus cu mine foarte multă experiență acumulată în academie.
Proiectul a prins foarte bine. Copiii au venit cu drag la școală și, deși derulat pe o perioadă scurtă de timp, am văzut îmbunătățiri atât la nivel cognitiv, cât mai ales emoțional. Elevii au relaționat extraordinar de bine, au rezolvat proiecte de grup, au citit și au povestit. Am experimentat și masa caldă servită împreună care a fost minunată. Ziua se încheia astfel cu un cerc de reflecție și cu o masă în „familie”.
O atenție deosebită am acordat-o Iuliei, o fetiță cu care am lucrat diferit și pe parcursul anului școlar, susținută fiind de Teach for Romania prin proiectul remedial pe care îl sprijină. Iulia a înregistrat progrese neașteptate în această școală de vară atât la nivel cognitiv (recunoaște 90% din literele alfabetului, poate scrie și citi cuvinte scurte), dar și emoțional. Iulia a relaționat foarte bine cu colegii, nu a mai fost deloc retrasă și a manifestat inițiativă. Voi continua programul remedial cu ea, folosind resursele Fundației Noi Orizonturi și sunt convinsă că progresul ei va fi în curând cât mai vizibil.
„Când educi mintea unui copil, nu uita să-i educi și inima” mi se pare cel mai bun antidot pentru copii. E un motto în jurul căruia îmi ghidez întreaga activitate.
Irina este sprijinită în program Teach for Romania de către PEPCO Romania. Împreună, continuăm să #ConstruimModelepentruViitor.
#PepcoSustineEducatia #PEPCOsiTeachforRomania #PEPCORomania