S-a încheiat și ultima săptămână de pregătire teoretică. Suntem gata de Academia Copiilor!

August 10, 2020
SuperTeach
Comments Off on S-a încheiat și ultima săptămână de pregătire teoretică. Suntem gata de Academia Copiilor!

S-a încheiat și ultima săptămână din Leading Learning, o săptămână care a adus în viaţa participanților în program 2 experiențe complexe, din registre diferite:

  • Învățare activă
  • Conectare cu sens

A fost o săptămână intensă şi plină de emoţii, mai mult ca oricând. Iar asta pentru că urmează prima săptămână din Academia Copiilor, prima academie online, în care vom ajunge la peste 300 de copii, din 19 comunităţi vulnerabile în care suntem prezenți. Pentru fiecare participant al generației a 7-a urmează o perioadă de practică pedagogică – e cu mult suflet şi dorinţă deci e clar că si cu multă emoţie. S-au pregătit mult pentru asta!

În această săptămână au descoperit cum pot crea în sala de clasă un cadru care să sprijine motivația elevilor, responsabilizarea lor pentru propriul proces de creștere și colaborarea.

Această nouă experiență de învățare a fost deschisă de partenerii noștri educaționali de la Verita International School Bucureşti: Lia Vasilescu, Andreea Alexandrescu şi Marius Luca. Aceștia au reliefat rolul dimensiunii socio-emoționale a învățării și au oferit soluții concrete de autoreglare și de co-reglare, care pot fi utilizate cu succes de către copii și de către profesor pentru a-și gestiona mai bine energia, emoțiile, gândurile și pentru a se sprijini reciproc.

Motivaţia elevilor este esenţială. Acest lucru a fost punctat şi de Ana-Maria Rusu. Ana-Maria le-a arătat cum pot pune formulele matematice pe muzică sau cum pot transforma prezența elevilor într-o melodie. În plus, le-a oferit viitorilor profesori și învățători foarte multe resurse pentru orele lor, pentru a putea preda într-un mod neconvenţional.

Alături de câțiva alumni Teach, participanții au descoperit apoi cum poți construi în sala de clasă o cultură a reușitei bazată pe: o viziune comună,  reguli, proceduri și consecințe agreate împreună, rutine sănătoase care susțin învățarea, un sistem de monitorizare a progresului și de celebrare a pașilor mici care să stimuleze pofta de a învăța, mindsetul de creștere și încrederea în puterea lui ”împreună reușim”.

Mulțumim, Anca Popa & Cristina Constantin (tutori Teach), Emilia Dinică, Florentina Tituleac & Silvia Pătrașcu. (alumne Teach for Romania)

Conectare cu sens

Un pas important în pregătirea participanților pentru înțelegerea și asumarea rolului de învățător/profesor îl au contextele de practică. De aceea, înainte de Academia Copiilor, viitorii profesori au experimentat conectarea cu elevii, cu un profesor al acestora și cu părinții. Misiunea lor a fost să dea startul pentru construirea unor relații de încredere, bazate pe empatie și colaborare, și să descopere informații valoroase despre nevoile de învățare și despre pasiunile copiilor, despre comunitatea în care trăiesc, despre provocările și oportunitățile pe care le au.

Au urmat sesiunile de microteaching în care au exersat într-un cadru sigur, alături de colegii cu care au colaborat până în prezent, o oră de predare online. La finalul sesiunii au primit feedback constructiv de la o echipă de tutori, mentori experimentați și specialiști în educație.

Mulțumim pentru contribuția la crearea acestor contexte de practică partenerilor noștri educaționali Constantin Lomaca și Cătălina Leuca și alumnilor Claudiu Grigore, Ioana Morar și Aura Eftimie!

Cam aşa s-a terminat săptămâna pentru profesorii noştri. Ştim că acum se pregătesc, îşi fac planuri, creionează obiective şi visează să aducă bucurie şi cunoaştere copiilor.

Costin Enache, participant generația a 7-a, ne-a spus câteva din gândurile lui de acum. La întrebarea ce ar lua cu el din tot ce a făcut până acum şi ce anume crede că îl va ajuta cel mai mult în lucrul cu elevii, el ne-a spus:

„Ca persoană fără modul psihopedagogic, cel mai mult mă ajută că ştiu acum logica structurii planului de lecţie şi cum se corelează cu modul în care învaţă creierul.”

Suntem convinşi că tot ce au asimilat până acum vor îmbina şi mixa pentru a crea un tunel al cunoaşterii spre copii. Le urăm mult, mult succes în Academia Copiilor şi le spunem că emoţiile şi cunoştinţele lor vor face diferenţa! Profesorul ştie, face şi simte!

Photo credits: Luiza Bălăceanu