Raluca Tuf, profesor implicat în proiectul Prof21

May 15, 2020
SuperTeach
Comments Off on Raluca Tuf, profesor implicat în proiectul Prof21

Raluca Tuf1Raluca este profesor de chimie și fizică de 22 de ani și face parte din grupul de beneficiari ai activităților de formare, Teaching as Leadership și mentorat, în cadrul proiectului Prof21 (POCU/73/6/6/105288). Predă la gimnaziu, la Școala Gimnazială din satul Vărbila, comuna Iordăcheanu, județul Prohova. A ales să fie profesor deoarece iubește copiii, iar satisfacțiile pe care le are alături de ei o fac fericită. Întotdeauna a atras-o profesoratul și a realizat că i se potrivește, mai ales după ce a încercat și alte joburi. Perioada lungă de timp petrecută la catedră stă martor dedicației, determinării și afecțiunii pe care Raluca le investește zilnic “la muncă”.

Situația actuală a schimbat complet modalitatea în care profesorii și învățătorii își desfășoară activitatea. Lipsurile se simt acum mai mult ca niciodată. De dimineață, Raluca își pregătește materialele de lucru pe care le trimite apoi copiilor pe platforma online de lucru sau Messenger.

Susține că nevoia a învățat-o să se adapteze noului context, așa cum a putut mai bine. Este o experiență inedită, cu siguranță mult mai dificilă decât predatul lecțiilor la clasă. Raluca admite însă, că ceea ce a ajutat-o semnificati, în toată experiența sa, a fost apropierea față de elevi. Dacă încerci să-i cunoști, să le înțelegi circumstanțele, trăirile, fricile și emoțiile, colaborarea cu ei devine mult mai deschisă, eficientă și onestă. Ei simt această grijă pe care profesorul le-o poartă și de multe ori, îi determină să fie mai interesați de școală. Tocmai din acest motiv, această perioadă este cu atât mai dificilă cu cât, pe lângă neajunsurile tehnologice care îngreunează situația, copiilor le este dor de interacțiunile de la clasă, de momentele cu haz și de timpul petrecut împreună, cu toții. Mulți dintre copii nu au posibilitatea conectării la internet pentru a participa la clasele online, Raluca încercând diverse metode pentru a le menține interesul.

Printre aceste metode se numără scanarea (printscreen-ul) lecțiilor din cărți, transmiterea indicațiilor care să le vină în ajutor, cât și a diferitelor materiale interesante, precum video-uri și experimente. Cât timp școala este închisă, Raluca speră că aceste materiale le vor folosi copiilor în experimentele de fizică și chimie pe care acum le fac de acasă.

Eforturile sunt comune și semnificative – de la profesori, la colegi și direcțiunea școlii, cu toții fac eforturi supraomenești pentru ca învățarea să meargă, într-adevăr, mai departe. În acest proces emoțiile sunt multe și mari. Copiii realizează însă că, în ciuda dificultăților, nu sunt singuri.

Este greu să le cunoști realitatea, neajunsurile, circumstanțele. Mereu intervine gândul că Se poate și mai mult și mai bine. Un lucru este cert. Speranța și voința există. Așadar, există și o cale. Împreună, în fiecare zi, comunitatea mai adaugă o cărămidă la cărarea spre un viitor altfel. Un viitor mai bun. Un viitor plin de speranță.

Proiectul „Prof21 – Dezvoltarea competențelor profesorilor și managerilor școlari pentru o școală atractivă și incluzivă” (POCU/73/6/6/105288) îşi propune să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din 23 de școli din județele Brașov, Mureș, Vaslui, Călărași, Ialomița, Prahova, Dolj, Olt, Vâlcea și Hunedoara de a implementa programe educaționale inovatoare care să conducă la îmbunătățirea calității educației și la accesul echitabil la educație pentru copiii cu un grad ridicat de risc educațional.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice, personalului de sprijin şi managerilor şcolari din unităţi de învăţământ publice defavorizate de a implementa programe educaţionale inovatoare care duc la îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi la accesul echitabil la educaţie pentru copiii cu un grad ridicat de risc educaţional.

Proiectul beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) în parteneriat cu Asociația REPER21, Fundația World Vision România și Asociația Teach for Romania.