Răducu, ambasadorul educației din Cutuș și primul copil din familia lui care a continuat școala

May 12, 2021
SuperTeach
Comments Off on Răducu, ambasadorul educației din Cutuș și primul copil din familia lui care a continuat școala

Acum doi ani, viitorul lui Răducu nu era foarte clar. Un lucru era sigur. După terminarea clasei a 8-a, va deveni om mare și îi va ajuta toată ziua pe părinți la muncă. Era un copil timid, fără visuri mărețe și planuri de viitor. Știa sigur că la final de-a 8-a va încheia socotelile cu școala. Lucrurile s-au schimbat cu noua lui dirigintă, doamna de fizică Mihaela Bucșa. Săptămâni la rând, Mihaela a venit acasă la Răducu să-i convingă pe părinții lui că merită să continue școala. În doi ani, el a parcurs drumul de la „copil care nu merge mai departe la școală” la omul care inspiră majoritatea copiilor din satul Cutuș, județul Brașov, să spună „vrem la școala lui Răducu”.   

Anul trecut, la începutul pandemiei când fosta dirigintă nu reușea să îi contacteze pe elevii de clasa a 8-a, Răducu a umblat pe la porțile colegilor mai mici din sat și i-a ajutat să ia legătura cu doamna. Tot el i-a convins că e important pentru viitorul lor să meargă mai departe la școală, dându-se drept exemplu. Acum e în clasa a 10-a, e respectat de părinții din sat, iar copiii mai mici îl văd un model. El și aproximativ 40 de colegi din sat sunt primii membri din familiilor lor care s-au înscris în clasa a 9-a. 

În 2020, Răducu a primit premiul pentru „Cel mai implicat elev în comunitate din învățământul profesional și tehnic” în cadrul Galei Elevului Reprezentant, organizată de Consiliul Elevilor. Dar lucrurile nu s-au întâmplat peste noapte. A fost greu. A fost nevoie de răbdare și perseverență. Iar aceasta este probabil cea mai importantă lecție pe care Mihaela a reușit să le-o ofere elevilor ei – încrederea în ei înșiși și determinarea de a nu renunța să investească în viitorul lor, chiar dacă eforturile sunt foarte mari. Mai mult decât să predea, profesorii construiesc caractere.  

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.