Punem bazele pedagogiei digitale. Cum a arătat cea de-a doua săptămână a Academiei?

July 27, 2020
Teach for Romania
Comments Off on Punem bazele pedagogiei digitale. Cum a arătat cea de-a doua săptămână a Academiei?

Dacă prima săptămâna a academiei a fost despre Leading Self (autoreflecție, mindset de creștere, feedback și construire de relații sănătoase), în cea de-a doua săptămână ne-am concentrat pe experiența de învățare (Leading Learning), cu accent pe bazele pedagogiei digitale.

Cum învață profesorii să genereze și să susțină învățarea în condițiile în care învățarea și formarea este digitală? Cum se asigură ei că reușesc să producă învățare online? Sunt două mari întrebări la care profesorii noștri au primit răspuns.

Iată ce se întâmplă diferit în cea de-a 7-a Academie de Leadership și Pedagogie:

Pilotăm un model nou de formare, care are ca rezultat așteptat creșterea capacității profesorilor de a susține învățare hibridă relevantă pentru copiii din medii vulnerabile.

Soluțiile pe care se bazează modelul pe care îl vom pilota țin de agile și lean education și aduc împreună 3 componente obligatorii unui proces transformațional pentru educație:

  • știință solidă: universal design for learning, brain-based learning, visible learning, GEAR cycle for blended learning;
  • inovație: contextualizarea abordării agile pentru educație și a pedagogiei digitale;
  • leadership și acțiune colectivă: prin implicarea ca formatori a partenerilor noștri strategici.

Cum învață, astfel, participanții din programul nostru?

  1. respectând brain-based learning & GEAR cycle – experimentează direct felul în care vor duce învățarea spre copiii cu care vor lucra;
  2. colaborativ, asumându-și responsabilitatea pentru propriul proces de învățare.

De asemenea, implementăm EduScrum, în care:

  • sunt organizați în squads/echipe;
  • au un scrum master/căpitan de echipă;
  • învățarea este organizată în sprinturi, cu o misiune de învățare clară, cu sesiuni de feedback pe calitatea produsului realizat individual sau în echipă și cu sesiuni de reflecție pe lucrul în echipă.

Și pentru că tot vorbeam de leadership și de acțiune colectivă, nu am fi putut face asta fără ajutorul formatorilor care sunt alături de noi în acest proces și cărora le mulțumim tare mult că ne sunt alături!

În această săptămână ne-am bucurat să le avem alături pe Olimpia Meșa, Oana Moraru, Gabriela Dima, Alina Andronescu, care ne-au învățat cum putem produce învățare, indiferent de cum începe anul școlar în toamnă.

Primul lucru pe care l-am învățat în acest sens este cum generăm și susținem învățarea – valorificând felul în care învață creierul și asigurându-ne că fiecare copil este implicat în procesul de învățare – iar mai apoi, ne uităm la cum producem învățare online.

Luni am avut-o alături pe Olimpia Meșa, care ne-a explicat cum se produce învățarea și cât de important este să respecți felul în care creierul învăță. Am reținut, de asemenea, cât de relevant este să conectezi emoțional creierul copilului cu ceea ce va învăța, creând o experiență care îi antrenează simțurile. Întregul modul de formare îl punem astfel sub afirmația lui James Zull: „Învățarea e schimbare. E o schimbare în noi înșine pentru că e o schimbare în creier. Așadar, arta predării ar trebui să fie arta schimbării creierului”.

În partea a doua a zilei, ne-am întors din nou „în bancă” și am experimentat, cu ajutorul Oanei Moraru, cum arată o lecție în care se respectă felul în care învață creierul și programa școlară atât pentru ciclul primar, cât și pentru cel gimnazial. Oana ne-a conectat emoțional cu felul în care un profesor creează învățare respectând felul natural al oamenilor de a învăța, a făcut vizibilă învățarea și a oferit multe soluții practice. Alternând rolul de elev cu cel de viitor profesor, practicând metacogniția și făcând vizibilă învățarea, viitorii profesori s-au conectat astfel cu rolul pe care ei îl au în dezvoltarea unui copil.

După ce am aflat cum se produce învățarea și cât de importantă este implicarea tuturor simțurilor în procesul învățării, ne-am întâlnit cu Gabriela Dima și Alina Andronescu, care ne-au explicat care este diferența dintre transmiterea de conținuturi și dezvoltarea de competențe și cum să valorificăm inteligent oportunitățile oferite de programa școlară. În plus am aflat și care sunt procesele cognitive care susțin învățarea și cum putem operaționaliza pașii în învățare folosind taxonomia lui Bloom. Tot împreună, ne-am inițiat în literație și am învățat cum o putem dezvolta conștient.

„Procesul de învățare începe cu atitudinea – să îți dorești să fii acolo este esențial”, spune Gabriela, subliniind importanţa nu doar a ceea ce transmitem elevului, dar şi a modelării atitudinii sale în clasă. „Competența este formată din cunoștințe (ce știm și înțelegem), abilități (cum folosim ce știm) și atitudini (cum ne raportăm la lume în funcție de ce știm și de abilitățile pe care le-am dobândit). E important să știu, să vreau și să pot”, adaugă Gabriela.

Am stat de vorbă și cu doi dintre viitorii profesori transformaționali, oameni care au deja experiență în sistemul de învățământ și am fost curioși să aflăm cum văd ei până acum această călătorie alături de noi.

Ce este nou pentru tine în abordarea Teach?

Anca Barbu:  Deși sunt în sistemul românesc de 20 de ani, atitudinea de genius magister nu a cimentat în mine convingerea că nimic nu mai este nou sub soarele didacticii mele. Viziunea Teach este una firească, a întregului: minte, trup și suflet. Vrei să fii un profesor mai bun pentru elevii tăi? Adresează-te lui holistic. Neuroștiința, mindsetul de creștere, analiza tranzacțională, brain based learning – toate sunt instrumente prin care viziunea ta despre abordarea didactică deviază de la modul parcurgerii conținuturilor din programă către atitudinea “niciun copil în urmă”.

Cristina Barbosu-Ene: Întreaga abordare Teach este plină de noutate. A doua săptămână a fost cu un pas mai aproape decât prima de sala de clasă care s-a numit Leading Learning. Deși sunt în sistemul de învățământ de mai bine de 15 ani, această săptămână mi-a oferit șansa de a o lua de la capăt. Coerența abordării Teach m-a făcut să îmi doresc și mai multă coerență în ce voi face la clasă.

Cum simți că ai evoluat?

Anca Barbu:  Evoluția mea constă în transformarea intuiției didactice, pe care o praticam într-un demers concentrat, bazat pe o rigoare a întregului. Competențele devin mai ușor de atins când gestionez prin autoreglare procesul de învățare al elevului, dând atenție fiecărui pas al comprehensiunii sale și luând fiecare progres ca fiind un Everest notabil.

Cristina Barbosu-Ene: Am primit un iureș de emoții din spectre diferite. Am fost încărcată cu entuziasm,  pentru ca mai apoi să mă simt frustrată, rușinată de faptul că erau multe lucruri pe care fie nu le cunoșteam fie le făceam intuitiv. După două săptămâni de academie am început să am mai multă încredere în mine, abia aștept să învăț și mai multe despre cum să fiu profesorul de care copii au nevoie. Simt că am mai multă coerență, claritate.

Ce ai vrea să știe toți profesorii când intră în sistem?

Anca Barbu: Dragilor, în fața voastră stă un suflet de copil ce sigur va deveni om mare! Copilul nu este un ghișeu care se închide după ce sună clopoțelul. El te va lua cu sine acasă, în inimă, în amintiri sau în poveștile care i-au schimbat viața. Din momentul în care te-a văzut acolo devii biletul lui spre mai bine! Așadar, fii și tu, profesore, varianta cea mai strălucită a ta!

Cristina Barbosu-Ene: Poate sună utopic dar mi-aș dori ca toți profesorii să știe de programul construit de Teach pentru că este realmente transformațional. Să știe că nu există elev bun sau nepregătit și că menirea noastră este aceea de a le oferi contexte pentru a-și descoperi măreția.

Ce ai schimba la modul tău de predare când te vei întoarce la catedră?

Anca Barbu: Aș putea ține un discurs TED cu ce aș schimba la întoarcerea mea la catedră. Primul demers va fi atragerea părinților într-o coerență a lui ÎMPREUNĂ, apoi în conlucrare cu unicitatea elevilor mei voi sabota sistemul de instrucție al școlii, deturnându-l spre un sistem de educație bazat pe nevoi-valori-energie. Am știut mereu că se poate, am și atins de multe ori acest „se poate”, dar acum sunt în banca Teach și devin super-erou pentru micuții mei!

Cristina Barbosu-Ene: Știu că din septembrie voi fi altfel. Din septembrie îmi voi construi lecțiile ținând cont de ceea ce voi învăța din Academie și voi construi relația cu elevii mei, valorificând unicitatea fiecăruia.

Mulțumim tare mult, dragilor!

Vă invităm să rămâneți cu ochii pe noi sau să vă abonați la newsletterul nostru aici pentru a afla care sunt noutățile din Teach for Romania.