Problema educației, la microscopul PISA

December 19, 2016
SuperTeach
Comments Off on Problema educației, la microscopul PISA
Știm că situația educației din România este gravă. O dată la 3 ani, însă, studiile PISA confirmă acest lucru și ne reamintesc cu cifre cât mai avem de lucru în acest sector, cât de important este ca fiecare copil să aibă acces la educație de calitate, indiferent de mediul în care s-a născut. Pentru viitorul României, acest lucru este vital dacă ne dorim să trăim într-o societate sănătoasă.
Ce sunt studiile PISA?
Studiul este efectuat pe elevi de 15-16 ani din 65 de ţări, cu scopul de a măsura nivelul abilităților lor la matematică și științe. În 2012, rezultatele arătau că 40% dintre elevii români au dificultăţi să citească și să înțeleagă un text și pot rezolva doar exerciții de bază la matematică.
În 2015, performanța elevilor români se află, la toate disciplinele, sub media europeană. Un mare procent dintre copiii de 15 ani au performanțe scăzute, iar procentul de top performers este foarte mic. Devine cu atât mai relevant să oferim acces la educație acolo unde este cea mai mare nevoie de ea. În acest context, pentru a avea în viitor o populație mai educată, important este să creștem nivelul mediu de educaţie, şi desigur, să continuăm să investim şi în olimpici.

rata copiilor cu perf inalte in ro

Rata copiilor cu performanțe înalte din România
Copiii care au rezultate sub medie sunt mult mai numeroși în toate ariile. Din păcate, mulţi dintre copii au performanţe sub media europeană. Aceștia sunt copiii aflați în imposibilitatea de folosi cunoștințe științifice simple în viaţa de zi cu zi pentru a interpreta informaţia din jurul lor. La matematică, ei nu pot calcula prețul aproximativ al unui produs într-o altă monedă sau compara distanța totală pe două rute alternative. Când vine vorba de lectură, ei nu pot spune care este ideea principală într-un text.
Aceasta este și scenariul în care se regăsesc profesorii Teach for Romania. Unii dintre copiii cu care lucrează sunt mult sub nivelul la care ar trebui să fie (nu își scriu numele și nu fac operații simple în clasa a doua). Ei sunt copiii care au nevoie de ajutor pentru a atinge un nivel de performanță mediu, care le va permite să-și construiască un viitor.
 123
 1234
Performanța elevilor români față de media europeană
Context familial și reziliență
Rolul școlii este să ofere o educație bună pentru toți elevii, indiferent de nivelul de educație sau cariera părinților lor. PISA evaluează în ce măsură diferențele dintre rezultatele școlare sunt asociate cu statutul social al părinților, precum și diferența de performanță dintre elevii avantajaţi și cei dezavantajaţi. Studiul PISA identifică, de asemenea, ponderea studenților care au performanțe bune, deși provin din medii defavorizate.
În România, impactul pe care îl are mediul social este peste media celorlalte țări. Ce este cu adevărat îngrijorător, este nivelul de reziliență al copiilor români. Deși a crescut în ultimii ani, rămâne în continuare sub medie. Reziliența la copii este capacitatea de a își depăși condiția și a accesa oportunități favorabile, care să le permită să iasă din sărăcie. În acest context, este deosebit de important ca acești copii să fie ajutați să își construiască o viață de calitate. Au nevoie de un impuls, de modele reale, care să le extindă universul posibilităților.
12345
Impactul situației de acasă și nivelul de reziliență al copiilor români
Cum rezolvăm problema?
Situația României nu este unică în lume. În țările cu o economie emergentă există o mare inegalitate de șanse și acces. De aceea, modelul Teach for All de performanță în educație (care funcționează de 25 de ani și există acum în 40 de țări) propune o soluție prin care cei mai talentați oameni dintr-o țară sunt atrași și selectați să devină, pentru doi ani, profesori pentru copiii din medii vulnerabile. După cei doi ani, de la catedră, absolvenții programului se implică în transformarea sistemică, prin proiecte proprii sau ocupând funcții în sistem. Organizația susține activitatea participanților, majoritatea fără experiență anterioară la catedră: îi susține financiar, printr-o bursă, le asigură toată pregătirea necesară și îi asistă în mod direct în activitatea lor din școală.
De 3 ani, Teach for Romania derulează cu succes acest program, de care au beneficiat mii de copii. Participanții acționează ca profesori transformaționali în școlile cu provocări și sunt pregătiți să lucreze cu fiecare copil în 3 direcții:
  1. Pentru a crește nivelul întregii clase, profesorii lucrează cu fiecare copil în parte, ca el să capete abilități de bază (se poate exprima coerent în vorbire și scriere, își gestionează singur finanțele, are abilități de comunicare).
  2. Profesorii lucrează la mentalitatea cu care acești copii pornesc în viață, la încrederea în ei înșiși, la autonomie, gândire critică. Integritatea, învățarea continuă și grija față de ceilalți sunt doar câteva dintre valorile încurajate constant la clasă.
  3. Acces și expunere – profesorii Teach for Romania le oferă copiilor oportunități relevante prin care le extind universul: organizează vizite în afara comunității, aduc proiecte noi și modele de impact în comunitate. Copiii capătă claritate despre nivelul lor de dezvoltare și oportunitățile pe care le pot accesa.
Despre viziunea cu privire la dezvoltarea elevului, în detaliu, citeşte aici.
Pentru noi, cei de la Teach for Romania, studiul confirmă ceea ce vedem în fiecare zi, prin ochii a 59 profesori. Știm că avem mult de construit și ne ambiționăm să devenim din ce în ce mai buni în ceea ce facem, în fiecare zi.
E foarte simplu să dai o mână de ajutor: donează banidevino fundraiserredirecţionează 2% sau 20%, dacă eşti antreprenor. Dacă vrei să te implici direct în miezul problemei, urmează o carieră de profesor! Dacă ai doar câteva minute la dispoziţie, dă un share acestui text, vorbeşte cu prietenii tăi despre cauza noastră, sau trimite-ne un gând bun la emanuela.barba@teachforromania.ro.
Echipa Teach for Romania