Primele cursuri din anul al doilea de proiect în cadrul proiectului FIERST

November 22, 2019
SuperTeach
Comments Off on Primele cursuri din anul al doilea de proiect în cadrul proiectului FIERST

Autor: Ionela Munteanu, alumnă Teach for Romania

La finalul lunii octombrie, profesori și învățători din zece școli au participat la un curs de formare profesională din cadrul proiectului FIERST- From Inclusive Education to Real Scale Transfer.

O parte relevantă a sesiunilor a fost legată și despre managementul clasei, relația profesor-elev, cum creezi un atașament sănătos la clasă, dezvoltarea mentalității fixe și flexibile la elevi, prin desfășurarea unor activități practice pe care să le poată aplica mai departe la clasă.

Noutatea pe care au adus-o cursurile a fost momentul de debrief și reflecție. Acesta a avut scopul de a pune participanții în situația de a discuta după ce au terminat una dintre activitățile propuse, pentru a învăța unii de la alții din activitatea dată și pentru a descoperi singuri soluții concrete pentru a lăsa învățarea la participanți.

Momentul de reflecție, semnificativ pentru întregul proces de învățare, a dat ocazia cadrelor didactice să-și exprime ideile în grupul de lucru, cât și să împărtășească emoții, învățături și planuri despre ce vor duce la clasele lor.

La finalul celor trei zile de curs am avut patru invitați care au participat la proiectul FIERST de anul trecut. Aceștia au vorbit despre experiența lor în proiect, despre cum au dezvoltat competențele educației incluzive la clasă, despre întâlnirile de comunitate de la școală, despre relația cu ceilalți colegi de proiect și de cancelarie, relație care s-a îmbunătățit, despre reușitele de la clasă dar și despre provocările pe care le-au avut.

Noțiunile discutate la sesiunile din weekendul de cursuri vor fi duse în întâlnirile de comunitate din școli și puse în practică la orele de curs. Următorul curs din proiect va avea loc în ianuarie 2020 unde aceiași participanți sunt așteptați cu alte idei numai bune de dus la clasă.

Activitatea este parte a proiectului FIERST (From Inclusive Education to Real Scale Transfer), un proiect co-finanțat prin programul Erasmus+ (KA3, Social Inclusion through Education, Training and Youth) al Uniunii Europene.

 76613082_2784334858243452_6141821164768460800_o