Povești cu lecții și copii – perioada de practică a Academiei de Leadership și Pedagogie, 2018

August 5, 2018
Magda Matetovici
Comments Off on Povești cu lecții și copii – perioada de practică a Academiei de Leadership și Pedagogie, 2018

Clasele școlilor din Mihăilești și Costești au prins viață săptămâna aceasta prin ghidușia copiilor nerăbdători să se întoarcă la școală și prin metodele inventive de predare ale profesorilor sprijiniți de Teach for România care s-au întrecut în activități educative și antrenante, regăsind bucuria și curiozitatea copilăriei.

IMG_3559

Mult așteptata săptămână de predare propiu-zisă le-a dat ocazia celor 46 de participanți nu doar să îi cunoască pe copii, dar mai ales să învețe de la ei, să se plieze pe personalitatea și pasiunile lor pentru a transforma învățarea într-un spațiu sigur și atractiv, unde fiecare dintre ei să îndrăznească să viseze la un viitor mai bun, în care își vor atinge potențialul.

Printre micile victorii și provocări ale predatului, profesorii și învățătorii pregătiți în Academia de Leadership și Pedagogie au descoperit efectul magic al încrederii în relația profesor-elev, puterea emoțiilor și a sincerității, rezultatele uimitoare care apar într-un cadru unde este firesc să încerci, să greșești, să fii tu însuți și să fii apreciat.

Chiar dacă nu a fost o săptămâna ușoară, căci pe lângă valurile de emoții de la clasă s-au adăugat și ore întregi de planificare riguroasă, muncă de integrare a feedback-ului primit de la mentori și tutori și timpul petrecut în sălile de studiu pregătind activități care să răspundă nevoilor copiilor, participanții au dat dovadă de o perseverență deosebită și au dat frâu liber creativității, construind experiențe de învățare care să-i împrietenească pe elevi cu conținuturile din programa școlară.  Iată câteva dintre activitățile care i-au captivat pe elevi, implicându-i în povestea lecției și trezindu-le dorința de explorare.

 

Otilia le-a predat copiilor de clasa a doua capitolul despre punct, linie și pată de culoare printr-o poveste.

„Am ales să predau Arte Vizuale și Abilități Practice pentru a le transmite copiilor din pasiunea mea pentru artă. În urma unui feedback primit am aflat că reușesc să transmit foarte ușor prin povești. Acest lucru m-a ambiționat să integrez conținutul pe care trebuia să-l duc la clasă într-o poveste și așa s-a născut Mib. Mib este un personaj care a apărut din dorința de a avea o mascotă care să-i captiveze pe copii și care să-i ajute să aibă o imagine de ansamblu asupra elementelor studiate: punct, linie și pată.

Copiii au fost foarte încântați de poveste și de Mib. Energia pe care o simțeam din partea lor în timp ce îmi ascultau fiecare cuvânt a fost uimitoare. Cu siguranță cele mai liniștite momente și cele mai încărcate de emoții au fost cele în care spuneam o poveste. Am încercat să transmit că fiecare dintre noi este o piesă dintr-un puzzle. Fiecare piesă este diferită și valoroasă.”

SAM_4441 - Copy

 

Adriana Onețiu a deslușit tainele caracterizării de personaj alături de elevii de clasa a opta.

“Cea mai reușită activitate a fost când am făcut caracterizare de personaj, introducând tema lecției printr-un fragment din Tom și Jerry. Am vrut să înțeleagă că o narațiune e bazată pe acțiuni, ceva ce e foarte ușor de observat în desene animate.

Am observat că unii copii au o mare capacitate de reflecție și un vocabular dezvoltat. Se deschid dacă le acorzi încrederea și sunt curioși; cei care au participat își doreau tare mult să fie acolo. Mi-a plăcut mult că a trebuit să câștig încrederea lor și am muncit pentru asta. Elevii cu un nivel mai scăzut au fost dornici să fie validați: am corectat atâtea teme, caiete, mesaje scrise – ei veneau să-mi spună «Doamna, mi-am făcut tema!». Sunt extraordinari, au doar nevoie de oameni care să nu îi inhibe și care să pună accentul pe dezvoltarea capacităților lor. M-a suprins faptul că nu îndrăznesc să viseze la viitor, că nu simt că ar putea face lucruri mari și am ales, în puținul timp, să mă concentrez pe acest lucru.”

Adriana Onețiu

 

 

George a predat forme geometrice prin activități practice la clasa a treia, atât în școală cât și în aer liber :

„Predau pentru prima dată, ca învățător, matematică la clasa a treia. Este o experiență unică, plină de provocări! Încerc să folosesc metode jucăușe, adaptate la nevoile copiilor, care le dezvoltă creativitatea și le formează abilități, metode ce dau încredere elevului și transmit mesajul: «Părerea tuturor contează»! După cinci zile de predare mă simt conectat cu copiii, parcă fac parte din grupul lor și  simt că prin motivația mea de a face parte din Teach for România, pot aduce o mică schimbare în viață lor! Fiecare zi e unică, specială și aștept cu nerăbdare să ajung la clasă unde starea mea se schimbă brusc în bine!”

George Buluc

 

 

Adriana Coșman a stârnit voie bună și a energizat întreagă școală cu ora de muzică la clasa a treia:

„Am predat copiilor de la Școala de Vară din Costești primele patru note din portativ. Pentru recapitularea semnului grafic al cheii Sol, am ales să mă folosesc de un fragment dintr-un vals, ceea ce le-a permis copiilor să experimenteze întâi «scrierea» în aer a semnului, legănându-și corpul și mânuțele în ritm de vals. La predarea notelor am ales să le scriu pe rând, folosind culori diferite și asociind fiecare denumire scurtă a notei cu numele ei provenit din limba italiană.

Am continuat ora cu noțiuni despre ritm pe care le-am încadrat într-un joc cu palmele, lucru ce i-a prins tare pe copii și i-a amuzat. Atmosfera creată în clasă a fost una magnifică, electrizantă. La finalul orei, când am cerut copiilor să repetăm notele învățate, le-au cântat, nu le-au enumerat, ceea ce mi-a adus în suflet un val de mulțumire și recunoștință: au integrat lecția predată!”

Adriana Coșman

 

 

Cosmin a predat metabolismul la clasa a opta, venind cu o abordare ingenioasă:

 

„Joculețul inventat l-am denumit hora metabolismului și am vrut să ilustrez prin el efectele aportului de substanțe organice (proteine, lipide, glucide) asupra metabolismului la nivel celular prin atribuirea de roluri reprezentând aceste substanțe elevilor. Ei intrau pe rând în horă aducând un plus de energie în cazul substanțelor cu rol predominant energetic în celulă sau efectiv mărind hora în cazul celor cu rol structural. Am evidențiat și ordinea în care glucidele sau lipidele sunt folosite de organism precum și faptul că substanțele pot avea mai multe roluri. Paralela cu dansul horei a apărut pentru mine că urmare a faptului că i-am cunoscut mai bine vorbind cu ei în pauze despre pasiunile lor și pentru că o parte din elevii din școală, membri ai ansamblului folcloric, au realizat într-o pauză o mica demonstrație a talentului lor.”

Cosmin Codrea

 

Acestea sunt doar câteva dintre minunățiile făcute la clasă în timpul orelor de limba română, matematică, engleză, dezvoltare personală, religie, istorie sau biologie. Profesorii și învățătorii și-au petrecut finalul de săptămâna aflând informații despre comunitățile în care unii dintre ei vor preda din toamnă, prin intermediul actualilor dascăli din Teach for Romania care sunt cadre didactice acolo, și au reflectat asupra importanței consolidării relației de încredere cu reprezentații acestor comunități, cu părinții și cu instituțiile publice, fiind hotărâți să contribuie la închegarea parteneriatelor strategice de care este nevoie pentru a veni în sprijinul copiilor.

În spatele orelor de predare stau multe eforturi de organizare și planificare, dar și de învățare continuă și mentorat, care au loc la Colegiul Național B.P. Hașdeu, gazda noastră în perioada de practică pedagogică a Academiei. Le mulțumim pentru sălile de training și campusul lor modern în care ne simțim minunat.

Tags: lsa 2018,