un podcast Teach for Romania, susținut de Unicredit Bank
Podcast disponibil pe Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts și Deezer
***
Ce este SEL?
„Atunci când copilul are o minte liniștită și un corp liniștit, poate învăța orice. Când sunt în echilibru, se prind repede de lucruri și înțeleg noțiunile mai bine”. Cu gândul Mădălinei Horneț, învățător Teach for Romania la Școala Gimnazială nr. 2 Crețești, județul Ilfov, vorbim despre dezvoltarea abilităților socio-emoționale la elevi și despre modul în care profesorii Teach for Romania merg dincolo de locul pe care îl au la catedră, pregătindu-i pe cei mici și pentru viață.
Învățarea socio-emoțională pleacă foarte simplu de la studiile asupra creierului care au demonstrat legătura dintre gândire și emoții. Cristina Constantin, tutore Teach for Romania ne spune că învățarea socio-emoțională reprezintă acele abilități de viață pe care ar trebui să le aibă toți copii. În Teach for Romania ne folosim de capacitatea de auto-reglare (abilitatea de concentrare a atenției, gestionarea emoțiilor si controlul comportamental), conștientizare socială (abilitatea de a empatiza cu alții din diverse medii și culturi, de a înțelege normele sociale și etice de comportament si de a recunoaște resursele familiei, comunității, scolii), auto-eficacitate (aprecierea subiectivă a capacității proprii de a organiza sau execută anumite acțiuni menite a duce la atingerea obiectivelor propuse) și determinarea (o trăsătură pozitivă, non-cognitivă, bazată pe perseverența efortului unui individ, combinată cu pasiunea pentru un anumit obiectiv).
Cum punem în practică?
Capacitatea de auto-reglare, auto-eficacitatea, abilitățile sociale și determinarea sunt cele 4 concepte care stau la baza învățării socio-emoționale. Am vrut să vedem cum se pun în practică și cum se întâmplă aceste lucruri într-o clasa de a I-a din județul Ilfov, așa că am vizitat-o pe Mădălina. Abilitățile socio-emoționale și-au făcut loc în activitatea zilnic și, mai multe decât atât, clasa și-a construit rutine care le practică. Aici, la finalul fiecărei zile, copiii se strâng în cerc și dezbat ziua care tocmai a trecut. Vorbesc despre emoții, despre încercările din timpul orelor și cum au rezolvat diverse situații. Chiar dacă au doar 7 ani, ei reușesc să facă foarte bine această introspecție. Mai mult, acum câteva săptămâni, Mădălina i-a invitat alături de părinți să planteze un copac în curtea școlii. E modul lor de a rămâne acolo, ca mărturie a trecerii și a creșterii lor la școală.
Dincolo de activități în care copiii sunt prinși, fie singuri, fie alături de familie, în clasa Mădălinei exprimarea emoțiilor și gestionarea lor stau la baza interacțiunii pe care o au. De exemplu, în fiecare zi, elevii pun bile din hârtie colorată într-un borcan, corespondente ale stării de spirit pe care o au. Vinerea e ziua în care analizează cum s-a simțit clasa în timpul săptămânii.
Efecte pe termen scurt și lung
Pe termen lung, ne dorim ca elevii de astăzi să își dezvolte competențe necesare pentru secolul 21. Teach for Romania evaluează continuu competențele din această zonă pe care elevii reușesc să și le însușească în fiecare an. Pe termen scurt, vedem copii care își pun obiective de învățare, care știu să își gestioneze emoțiile și care lucrează mai bine în colectiv. Chiar și acasă, părinții observă schimbări. Cei mici sunt mult mai calmi, își justifică orice decizie și spun ce le place și ce nu.
În prezent, modelul este folosit și perfecționat an de an de către profesorii și specialiștii Teach for Romania. Scopul este ca școala românească să înțeleagă că e nevoie de aceste abilități la clasă, abilități care îi ajută pe copii să învețe mai bine și să le adopte la nivel național.
Astăzi ne-am dat un pic de timp să aflăm mai multe despre SEL sau dezvoltarea abilităților socio-emoționale la elevi, abilități care ajung astăzi la aproximativ 14 000 de copii din întreaga țară.