[Podcast] Teach la fața locului – episodul 2

March 8, 2021
SuperTeach
Comments Off on [Podcast] Teach la fața locului – episodul 2

8 Martie este Ziua fetelor care nu se lasă! 

8 martie este Ziua Internațională a Femeii. La nivel mondial vorbim astăzi despre femeile lider și despre modul în care putem schița un viitor egal, în contextul pandemiei. La Teach for Romania decretăm ziua de 8 Martie ca Ziua fetelor care nu se lasă. Vorbim despre abandonul școlar în rândul adolescentelor, despre șansa egală la educație, despre fetele care devin mame la vârste fragede și tragem un semnal de alarmă despre toate aceste situații. E momentul să fim alături de fetele din medii dezavantajate, să le susținem și să le arătăm că doar prin educație ele pot fi independente și își pot trăi viața așa cum vor.

Profesorii susținuți de Teach for Romania lucrează în fiecare zi în cele mai dezavantajate comunități din România, iar cazurile privind abandonul școlar în rândul fetelor nu sunt deloc situații inedite. Până la urmă, avem una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană – conform Eurostat, 2 din 10 copii din mediul rural abandonează școala. În episodul de astăzi nu vă vom prezenta multiplele cazuri în care fetele renunță la școală din multiple motive, ci ne vom îndrepta atenția către exemplele care au reușit, care au înțeles, în ciuda vârstei fragede că școala este șansa lor la o viață mai bună. La Teach for Romania sărbătorim fiecare succes de acest fel, pentru că viitorul României se poate în schimba în bine cu fiecare copil care reușește.

Calvini – comunitatea care a învățat că școala e importantă 

Am fost în Calvini, județul Buzău, acolo unde școala a reușit să schimbe perspectiva comunității. Vorbim despre o comunitate în care aproape jumătate din locuitori sunt de etnie romă și care în ultimii ani, ajutată de oamenii absolut dedicați din școala și de modelul primit în urma migrației în străinătate, au pus educația pe primul loc pentru copiii lor. Din 2011, Miruna predă biologie și geografie și este dirigintă la clasa a VI-a. A venit acum 2 ani în Teach for Romania pentru că voia să facă mai mult pentru comunitate și pentru elevii ei. E de părere că fiecare fată trebuie să termine măcar 8 clase, dacă nu și o școală profesională sau un liceu. În felul acesta, ea va putea să înțeleagă importanța educației și va putea să își impulsioneze, la rândul ei, viitorii copii să meargă la școală.

Povestea Denisei, elevă în clasa Mirunei, se aseamănă cu povestea multor copii a căror familie decide să emigreze. Finalul este, de cele mai multe ori, abandonul școlar. Țara nouă, provocările de acolo și nevoia de a munci, îi fac pe cei mici să renunțe la școală. Norocul Denisei a fost perioada de școală online, implicarea familiei, dorința ei de a învăța și deschiderea profesorilor din Calvini. Ea a participat la orele online, a fost mereu în contact cu Miruna, iar recent s-a întors în țară alături de familie și vine zi de zi la școală. Am stat de vorbă cu ea și am văzut o determinare fantastică pentru un copil de clasa a VI-a: vrea cu orice preț să se țină de școală și, într-o zi, să devină polițist. 

O altă elevă a Mirunei, Lavinia, are 16 ani. A început clasa pregătitoare la 10 ani, apoi s-a mutat cu familia în Franța. A revenit la 11 ani și atunci a intrat în clasa I. Provine dintr-o familie cu încă 3 frați, care au început școala la timp și au ajuns deja la liceu. Exemplul de acasă și implicarea școlii o fac pe Lavinia să nu renunțe, cu toate că e cea mai mare fată din clasa a VI-a, iar la vârsta ei, multe fete din comunitate au deja familie. 

Școala i-a învață pe cei din Calvini că educația este importantă în viața copiilor lor. Vedem, an de an, cum numărul fetelor care merg spre studii liceale sau profesionale este din ce în ce mai mare. Omogenizarea cu populația majoritară, exemplul primit în străinătate și munca zilnică a școlii și a administrației locale i-a făcut pe părinții romi să-și încurajeze copiii să meargă la școală, e de părere Răzvan Călin, director adjunct la Școala Gimnazială „Dumitru Ionescu” și reprezentant al comunității rome din Calvini. 

Eleva-mamă din Săcele  

Un recent studiu UNICEF pune România pe locul al doilea în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame adolescente. Una din 10 nașteri de la noi din țară este a unei mame adolescente, fapt ce aduce de cele mai multe ori și renunțarea la școală. Dar sunt și fete care nu se lasă. 

În cartierul Gârcini din Săcele, județul Brașov trăiește teoretic cea mai mare comunitate compactă de romi de la noi. Un recensământ din 2017 ne arăta că mai bine de jumătate din populație sunt minori, iar 60% dintre femei au devenit mama înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Livia, profesor de limba engleză susținut de Teach for Romania și dirigintă la clasa a VIII-a, ne-a surprins zilele acestea cu o povestea frumoasă. Când a distribuit a doua tură de manuale, a fost surprinsă să se întâlnească cu o fată de 16 ani, înscrisă în catalog, dar care nu venise până atunci la școală. A aflat că adolescenta avea deja un copil de doi ani și era însărcinată a doua oară, dar dorea să termine 8 clase. Avusese recent o tentativă de a se muta în străinătate, dar nu s-a putut adapta. De atunci, „eleva cu burtică” vine aproape zilnic la școală și vrea să termine școala gimnazială înainte de a naște. 

Vedetele Pro TV susțin inițiativa 

Nu suntem singuri când declarăm ziua de 8 Martie ca Ziua fetelor care nu se lasă. Vedetele feminine din Pro TV s-au alăturat campaniei și încurajează fetele să rămână în școală, oferindu-le exemplul personal. Corina Caragea, Geanina Ilieș și Victoria Răileanu au transmis mesaje video care astăzi vor fi văzute de toți elevii din clase cu profesori susținuți de Teach for Romania. Mesajele sunt disponibile pe canalele Teach for Romania. 

Concluzia de astăzi nu este alta decât că se poate. Se poate ca oricine, indiferent de mediul din care provine să fie absolut orice își dorește. Școala ne ajută să ne îndeplinim visul, atâta timp cât e parte importantă din copilăria noastră. Profesorii susținuți de Teach for Romania continuă în fiecare zi să dea aripi fetelor și băieților din cele mai dezavantajate zone din țară. 

Dacă vrei să susții activitatea noastră, poți face o donație de 2 euro prin lună prin SMS, trimițând cuvântul MODEL la 8844 sau poți dărui orice sumă dorești pe www.teachforromania.org.

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.