Plimbări virtuale și Istorie creativă. „Prezenți în clasă. De acasă” cu Loredana Moga, profesor de Istorie

April 8, 2020
SuperTeach
Comments Off on Plimbări virtuale și Istorie creativă. „Prezenți în clasă. De acasă” cu Loredana Moga, profesor de Istorie

Interviu cu Loredana Moga, profesor de Istorie în cadrul programului Teach for Romania, despre săptămâna „Școala Altfel” mutată în online, despre bucuria (re)găsirii visurilor și a entuziasmului

Loredana Moga este profesor de Istorie și predă în Cosoba și Săbăreni, două localități din județul Giurgiu. Pentru ea și elevii ei, trecerea orelor de Istorie în online a fost rapidă și cu surprize plăcute. Săptămâna „Școala Altfel” a fost una cu mult entuziasm și creativitate. Copiii s-au „plimbat” prin diverse muzee ale lumii de unde și-au ales un obiect sau un muzeu ce le-a atras atenția și, după o documentare în prealabil, au scris despre el într-un atelier de scriere creativă. În vacanță deja au planificat câteva întâlniri pe Zoom pentru reconectare, iar între timp împărtășesc pe WhatsApp, într-un mod non-formal, ce „descoperă” în online, filmulețe, documentare, imagini și nedumeriri.

Am întrebat-o cum a fost această nouă experiență percepută în rândul copiilor, cât și despre cum îi este în acest prim an în cadrul programului Teach for Romania.

Teach-for-Romania---03-Iulie---foto-Andrei-Gindac_183

Ce ai făcut înainte de Teach for Romania și de ce ai vrut să devii profesor pentru copiii din mediile dezavantajate?

La sat am crescut, la oraș m-am format, dar la sat am ales să mă întorc. Am pornit la drum, ca dascăl, de la premisa că oamenii au făurit trecutul și pe umerii fiecăruia dintre noi stă responsabilitatea de a contura viitorul personal și colectiv. Acum știu că gândurile bine intenționate de la momentul respectiv s-au izbit de o realitate educațională pentru care nu eram încă pregătită. În anul 2016 renunțam la învățământ din motive independente de mine, timp în care am descoperit oameni minunați și medii de lucru provocatoare. Am revenit pe drum la momentul potrivit mie, mai încrezătoare și mai determinată, cu un bagaj mai mare de experiențe, cu visuri vechi și noi.

Ce te-a surprins la copiii pe care i-ai găsit și la noul mediu?

Primele săptămâni de școală au fost unele dintre cele mai intense, multe suflete care mă priveau cu ochi senini și curioși. Cu toate că, provocările nu au întârziat să apară, încă mă surprind în fiecare oră (acum chiar și în online) cu o vorbă, gest, întrebare ori răspuns inteligent și asta îmi dă încredere și speranță că se poate. Nu de multe ori nevoile lor de bază sunt satisfăcute și se răsfrâng asupra comportamentului, cu toate acestea, dificil este pentru mine și să recuperez cu ei dificultățile de scriere și citire de la gimnaziu.

Totuși, cu multă muncă și răbdare rezultatele nu întârzie să apară și asta ne bucură deopotrivă. Atunci când credeam că nu reușesc în niciun fel să stârnesc motivația de a învăța copiilor de clasa a VI –a, sclipirea le-a apărut pe chip după reprezentația colegilor mai mici a unei încercări de a pune în scenă începuturile războiului troian. Acum îi văd motivați și dornici de a se implica și lucra în echipă, au un scop. Îmi doresc ca fiecare copil din mediile dezavantajate să găsească motivația și dorul de carte.

Povestește-ne despre o lecție neașteptată pe care ai primit-o până acum.

Îmi amintesc cu drag de un moment în care am aflat, din alte surse, de pasiunea unei fetițe pentru desen; simțeam că nu am făcut prea multe pentru ea și m-am gândit să încerc un alt mod de abordare, așa că i-am propus să deseneze orice dorea despre Primul Război Mondial și să prezinte colegilor opera. Nu mică mi-a fost surpriza când am descoperit desenat un porumbel, purtând o ramură de măslin în cioc. A fost o lecție valoroasă pentru mine întrucât mă gândeam la orice altceva dar numai la acest simbol nu.

Cum s-a făcut trecerea în online a interacțiunilor tale cu elevii?

Sarcina de a face un grup de whatsapp cu toți elevii clasei, a revenit unui elev din fiecare clasă așa că s-au mobilizat rapid. În jumătate de zi eram pe 11 grupuri de WhatsApp. Da, ai nevoie de multă răbdare și baterie la telefon pentru acest nou mod de a „merge” la școală.

Nu am reușit să ajung la toți elevii din motive tehnice, dar am observat că sunt descurcăreți. Au făcut rost de tehnologie de la frați/surori ori părinți și au reușit să țină pasul. Nu am ținut ore efectiv, dar am gândit sarcini de consolidare a cunoștiințelor cu termene clar stabilite. Am folosit Google Classroom ca spațiu mai organizat de lucru, Google Forms pentru întrebări pe baza textelor ori surselor video și WhatsApp ca sursă rapidă de comunicare și conectare.

Cum a arătat „Școala Altfel” în online?

În perioada aceasta este important să ținem legătura cu elevii, să vadă că ne pasă de ei și de educația lor chiar și în vremuri tulburi. Ai mei copii observă și apreciază interesul meu. Pentru „Școala Altfel” am pregătit excursii virtuale la muzee, dar și materiale care pun accentul pe creativitate. În această săptămână, au avut de completat formulare online, un portofoliu de scriere creativă, dar ne-am și înregistrat cu scurte exerciții de dicție ori citire. Ne-am „văzut” pe Zoom pentru reconectare și feedback.

Cum crezi că e important să arate și să fie rolul tău de profesor în perioada în care școlile sunt închise?

E important să credem, să încurajăm, să le fim modele generațiilor care vin mai ales copiilor din mediile dezavantajate unde orizontul e îngust. Acum mai mult ca niciodată este nevoie să fim împreună, orientați spre o strategie clară pentru copiii care au de suferit cel mai mult. Provocarea pe care o am în momentul de față este aceea că nu ajung la toți copiii din varii motive (nu au acces la internet, telefoane, calculatoare sau chiar dezinteres). Rolul meu în momentul de față, se rezumă la a da sarcini de lucru cu deadline-urile aferente și la a găsi noi modalități de reconectare cu elevii și cu elemente din Istorie pe care să le fac interesante pentru ei.

„Prezenți în clasă. De acasă” este seria de povești despre cum păstrează legătura copiilor cu școala, cât și ce resurse de e-learning folosesc profesorii și alumnii din Teach for Romania. Citește despre cum își organizează profesorii rutina zilnică și orele în online pe blogul nostru sau pe Școala pe Net, platforma cu resurse pentru profesori lansată alături de Centrul de Resurse in ComunicareAsociația Techsoup Romania și Seeding Knowledge Foundation. Împreună se poate.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.

Loredana Moga1