Pentru a-i face pe copii să vină cu drag la școală, profesorii noștri știu că primul pas este să construiască o relație de încredere cu ei. Nu poți ajunge la mintea unui copil, dacă nu ajungi mai întâi la inima lui. Nu poți produce învățare, dacă elevul este agitat și nu se poate concentra, nu știe cum să își gestioneze emoțiile sau nu are încredere în forțele proprii.
Pe lângă matematică, română și toate subiectele pe care copiii le învață la școală, profesorii și învățătorii Teach for Romania exersează cu elevii lor competențe care le vor servi pentru toată viața – să fie determinați, să nu se lase de școală și de planurile lor, indiferent cât de greu este, să își cunoască și să își gestioneze emoțiile, să nu fie violenți, să înțeleagă diferențele dintre oameni și opinii, să știe să colaboreze și să aibă încredere în ei.
Profesorii noștri folosesc cu succes la clasă diverse metode și instrumente pentru dezvoltarea acestor competențe, printre care:
În spatele unui comportament agresiv se ascunde un bagaj invizibil plin de emoții, care deseori cântărește mult. Cum îi putem ajuta pe elevi să depășească momentele dificile de nervozitate, furie, frustrare? Comunicând deschis cu ei, oferindu-le un spațiu sigur în care să se manifeste și soluții care să îi ajute să treacă cu bine de starea prin care trec.
Un exercițiu util pentru elevii care sunt tensionați și au nevoie să-și elibereze energia negativă din corp este să împingă un perete, timp de câteva minute. Atât de simplu. Este uimitor cum această metodă îi ajută pe elevi să se calmeze și să se descarce de toată tensiunea acumulată în corp.
Un alt instrument de auto-reglare pe care profesorii noștri îl folosesc la clasă atunci când elevii sunt agitați și nu se pot concentra este Borcanul cu Gânduri. Într-un borcan se adaugă un lichid colorat și mai multe particule strălucitoare, de diferite dimensiuni. Primul pas este să îl agităm puternic și să observăm cât de haotic devine. Apoi, putem face ușor o paralelă cu mintea noastră, care uneori este agitată precum conținutul borcanului. Ce facem pentru a ne liniști gândurile? Așezăm borcanul pe masă și observăm împreună cum, ușor, ușor, lucrurile încep să se așeze. Atât în borcan, cât și în mintea noastră. Acest exercițiu ajută la reglarea emoțiilor, reduce anxietatea și oferă claritate în gândire.
Acesta este un exercițiu foarte util pe care profesorii noștri îl folosesc pentru a îi ajuta pe copii să își controleze impulsurile și să reziste mai mult în fața tentațiilor. Afară, sub cerul liber, elevii stau în cerc, iar profesorul împrăștie în aer baloane de săpun. La început, pot sparge liber câte baloane își doresc. Apoi, introducem o regulă nouă în care nu mai au voie să le atingă, oricât de tentant ar fi. Alternăm. Pot folosi apoi doar anumite părți ale corpului ca să le prindă: nas, frunte, un anumit deget și așa mai departe. Cum putem împleti joaca cu învățarea? La finalul exercițiului, vorbim cu ei despre ceea ce s-a întâmplat. Cât de greu a fost să reziste tentațiilor? Cum s-au simțit când au apărut reguli noi? De ce este important să nu reacționăm la impuls?
Un instrument pe care profesorii noștri îl folosesc la finalul fiecărei ore pentru a închide bucla învățării este Cercul Reflecției. Dacă la începutul orei prezentăm obiectivele lecției și folosim diverse rutine care să ne aducă în spațiul de învățare, la fel de important este să ne uităm și la rezultatele pe care le avem. Astfel, elevii sunt încurajați să spună cum se simt, ce gânduri și emoții au, cu ce au rămas din ora respectivă. Când vorbesc despre ce au învățat la ore, elevii conștientizează că în fiecare zi învață lucruri noi. Când vorbesc despre cum se simt, elevii înțeleg că emoțiile lor sunt importante. Cercul Reflecției ne oferă astfel oportunitatea de a reflecta asupra a ce și cum învațăm fiecare și de ce resurse mai avem nevoie pe viitor pentru a progresa.
Căsuța Liniștii este un instrument de captare a atenției și de management al clasei, pe care profesorii noștri îl folosesc cu succes cu elevii lor. Atunci când se pregătesc să predea ceva important și au nevoie să îi întoarcă pe copii în spațiul de învățare, folosesc acest semnal de atragere a atenției și de reconectare, pe care îl stabilesc împreună. În loc să strige “Liniște!”, profesorul ridică mâinile în căsuța liniștii, iar elevii îl urmează. Se poate folosi orice altă tehnică precum: numără până la 5, cântă împreună, aplaudă etc.
Unul dintre exercițiile pe care profesorii noștri le folosesc la clasă pentru a încuraja comunicarea deschisă, toleranța și acceptarea diversității este următorul: Elevii împărtășesc în echipe un conflict pe care l-au avut, iar apoi aleg pe care vor să lucreze. Fiecare echipă extrage apoi un bilețel cu strategii de rezolvare a conflictului, după cum urmează: pot alege să ignore conflictul, să îl trăiască, adică să genereze o ceartă sau să încerce să găsească o cale de mijloc. După ce își aleg strategia, elevii vor pune în scenă fiecare dintre cele trei variante. La final, discutăm despre ceea ce s-a întâmplat. Cum s-au simțit în fiecare dintre cele 3 roluri? Care cred că sunt efectele imediate și pe termen lung ale fiecărei opțiuni? Cât de important este să rezolvi conflictele care apar, atât la nivel personal, cât și de grup?
Elevii descoperă astfel cât de important este să comunici ceea ce simți la momentul potrivit, cu blândețe și înțelegere față de cei din jurul tău. Descoperă că, deși pot avea puncte de vedere diferite, pot rezolva neînțelegerile într-un mod asertiv. Și, mai ales, că relațiile dintre ei sunt mai importante decât orice.
Semaforul Emoțiilor este un instrument de auto-reglare folosit, de obicei, la începutul orelor. Dintr-o paletă de 4 emoții: fericire, tristețe, oboseală, furie, elevii își identifică și verbalizează emoțiile resimțite, pe rând, de față cu ceilalți colegi. Copiilor le face bine să împărtășească aceste lucruri, să afle cum se simt și cei din jurul lor și, mai ales, să își dea seama cum să se comporte în funcție de aceste emoții. În plus, este și un prilej bun de reflecție la finalul zilei, când ne uităm care au fost lucrurile care ne-au schimbat starea pe parcurs, ce ne poate ajuta să trecem de la o emoție la alta sau cum putem depăși emoțiile negative puternice.
Cum antrenăm mușchiul atenției într-un context de joacă? Simplu! Folosim un exercițiu distractiv, în care elevii trebuie să fie atenți la ceea ce li se spune, nu la ce li se arată. Într-un ritm alert, elevii vor spune sintagma ”pește mare”, dar vor arăta cu brațele dimensiunile unui pește mic, apoi vor pronunța sintagma ”pește mic” și vor deschide larg brațele, indicând un pește mare. Cum împletim joaca cu învățarea? Profesorii noștri folosesc de obicei astfel de exerciții înainte de a le da copiilor sarcini care le solicită atenția, mai ales atunci când urmează să predea ceva important.
Cum reușesc profesorii noștri să creeze un mediu de învățare tolerant și prietenos, în care fiecare elev este valorizat și își aduce contribuția? Le oferă încrederea de care au nevoie. La începutul fiecărei zile, profesorul stabilește împreună cu elevii săi care sunt responsabilii în sala de clasă, pe diverse subiecte. Așa au apărut Gardienii. Gardianul Timpului, Gardianul Temelor, Gardianul Liniștii sau Gardianul Curățeniei sunt doar câteva exemple. Fiecare are rolul său, de care este foarte mândru. Fiecare contribuie cu ceva la echipa mai mare din care face parte. Copiii reușesc astfel să simtă apartenența la grup, se simt responsabilizați și le crește stima de sine.
Un exercițiu foarte util pe care profesorii noștri îl folosesc pentru reducerea anxietății, eliberarea tensiunii din corp și creșterea capacității de concentrare este Inspir-Expir. Atunci când apar momente tensionate la clasă, ei folosesc această metodă în care inspiră și expiră profund împreună cu elevii. Dacă sunt în stres, doar respiră împreună. Îi îndeamnă să fie atenți la corpul lor. Să pună mâna pe burtică și să se concentreze la cum se umflă abdomenul la inspir și cum se retrage la expir. Apoi repetă până se liniștesc.
Freeze este un exercițiu pe care profesorii noștri îl folosesc pentru a îi ajuta pe copii să își controleze impulsurile. În primul rând, avem nevoie de muzică. Apoi, îi invităm pe copii să danseze pe tempoul muzicii, iar atunci când aceasta se oprește, le spunem să „înghețe” imediat în poziția în care se află, până vor auzi sunetul muzicii din nou. Ideal ar fi să își mențină cât mai mult poziția, timp în care îi observăm. Când se obișnuiesc, schimbăm: pe muzica lentă vor dansa alert, iar pe muzica alertă vor dansa lent. Pe lângă faptul că aduce buna dispoziție în clasă, acest exercițiu ajută și la inhibarea impulsurilor, spargerea tiparelor și chiar formarea de abilități motorii grosiere și audiție muzicală.
De ce este important să încurajăm auto-evaluarea la clasă? În primul rând, îi implicăm pe elevi în propria învățare. Cum funcționează? La final de oră profesorul le cere elevilor să marcheze câte un punct de la 1 la 5 în fiecare căsuță din fișa de auto-evaluare. Apoi, profesorul scrie punctajul suplimentar în funcție de ce a observat și el la elevi. La final, semnează fișa. Folosind acest instrument, elevii devin mai motivați și determinați să învețe, să se auto-depășească. Își dau seama singuri care sunt zonele care au nevoie de mai multă atenție, își stabilesc obiective realiste, își monitorizează progresul și lucrează la a avea rezultate din ce în ce mai bune. În plus, devin mai încrezători în forțele proprii.
În clasă nu este vorba doar despre învățarea cognitivă, ci și despre cea socială sau emoțională. Doar așa putem susține o dezvoltare armonioasă a copiilor. Doar așa îi pregătim pentru viață.
Mulțumim tare mult prietenilor de la Fundația Verita pentru toate instrumentele de auto-reglare cu care ne-au inspirat și pe care profesorii noștri le folosesc cu succes la clasă.
Mulțumim mult pentru ilustrații, George Rosu!