Un text scris de Lavinia Hendli, învățătoare Teach for Romania
Sunt Lavinia Giorgiana Hendli, licențiată în Științe juridice, am făcut conversie în pedagogia învățământului primar și preșcolar și am un master în Management educațional.
Îmi desfășor activitatea de mai bine de patru ani la Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Argovei, județul Călărași, unde sunt profesor pentru învățământul primar, titular cu grad definitiv.
Anul acesta am continuat munca de anul trecut, având clasa a IV-a. Încă de la începutul anului am realizat regulile clasei împreună cu un elevii, dar și consecințele. Ca și anul trecut, consecințele am ales să fie pe pozitiv, deoarece funcționează mult mai bine în cadrul colectivului nostru, astfel că pentru respectarea regulilor elevii vor fi răsplătiți. La noi totul la decurs fluid, regulile din acest an sunt ca o continuare, ca o dezvoltare a regulilor de anul trecut, alegând să folosim termeni mai generic, termeni care includ mai multe comportamente, dar pe care copiii îi înțeleg și îi folosesc viața de zi cu zi.
Activitățile de literație și numerație sunt prezente zilnic în clasa noastră, așa cum au fost încă de la început, foarte multe lucruri pe care le făceam deja au căpătat practic o denumire și mai mult sens în cadrul programului Teach for Romania.
Anul acesta avem un proiect de mentorat între elevi, poșta bunătății, cutia poștală a doamnei și ne pregătim să încheiem această perioadă foarte importantă pentru noi, ciclul primar, cu un eveniment organizat de către copii și coordonat de către mine, un târg care se vrea a promova comuna noastră, plecând de la ideea „Turist la mine acasă”.
Și ca să le iau pe rând, mentoratul între copiii a decurs din nevoia copiilor de a învăța de la copii, de la colegii lor practic, activitățile de mentorat nu se desfășoară doar în cadrul orelor de curs ci și în afara lor. Echipele de mentor-mentee au fost alese în funcție de nivelul de învățare, afinități, de proximitate și au rezultate foarte frumoase, deja. Avem trei astfel de echipe și pot să spun că rezultatele pozitive nu au întârziat să apară, s-au dezvoltat relațiile între elevi bazate pe încredere, pe comunicare și nu în ultimul rând s-au dezvoltat prietenii foarte frumoase.
Poșta bunătății a venit ca un răspuns la o necesitate avută încă de anul trecut, cea de a da elevilor mai multă încredere în forțele proprii și de a fi mult mai conștienți de atuurile pe care le au printr-o oglindire a colegilor. Fiecare elev are câte un plic cu numele său, decorat de către el, în care primește bilețele cu mulțumiri, încurajări, chiar diferite lucruri care îi pot aduce zâmbetul (bomboanele, obiecte confecționate de către colegi, etc.) nu neapărat într-o zi în care nu i-au mers lucrurile foarte bine ci în orice zi petrecută la școală. Prin această „Poștă a bunătății” am reușit să realizăm creșterea stimei de sine a elevilor, dar și o estompare a violenței între elevi și o dezvoltare a relațiilor de prietenie între elevii colectivului clasei.
„Cutia poștală a doamnei” vine în întâmpinarea elevilor de a nu lăsa doar bilețele de mulțumire, așa cum am fost obișnuită anul trecut, dar anul acesta am îndemnat să mi se lase în această cutie și lucruri pe care ei le doresc a fi schimbate, îmbunătățite, sugestii de activități, precum și orice alte gânduri pe care doresc a le împărtăși cu mine într-un cadru privat.
Cea mai amplă activitate de anul acesta este pornită de la ideea proiectului „Turist la mine acasă”, care s-a concretizat în a fi și proiectul de final de program Teach for România. Prin acest proiect nu dezvoltăm doar literația și numerația ci întregul proiect se bazează pe dezvoltarea leadershipului la elevi. Proiectul se va finaliza printr-o expoziție cu vânzare, de artă fotografică, fotografiile fiind realizate de către elevii clasei a IV-a și o broșură de promovare a comunității, realizată cu materiale concepute tot de către elevi.
Activitățile extracurriculare nu lipsesc din cadrul programului nostru astfel că până acum, anul acesta școlar, am organizat „Carnavalul toamnei”, activități de celebrare a zilei de 1 Decembrie, am realizat un schimb de cadouri făcute de către copii de Moș Nicolae, iar al doilea an consecutiv, am reușit strângerea de cadouri de Crăciun, de la parteneri Teach. Cea mai proaspătă activitate extrașcolară, de care suntem tare mândri, este „Leapșa la cultură”, un filmuleț în care elevii clasei a IV-a recită fiecare câte o strofă dintr-o poezie de-a lui Mihai Eminescu și dau leapșa mai departe.
Pentru mine, ca profesor, este foarte importantă învățarea vizibilă și dezvoltarea la elevi a competențelor necesare pentru a avea o viață de adult care să se poată integra cu ușurință în societate, pe lângă competențele din programa școlară.
***
Lavinia Hendli este sprijinită în programul Teach for Romania de către PEPCO Romania.
#PepcoSustineEducatia #PEPCOsiTeachforRomania #PEPCORomania