Otilia Chiselev: „Este important să ne dăm interesul cât mai mult, pentru că doar astfel elevii nu vor renunța în această perioadă”

May 12, 2020
SuperTeach
Comments Off on Otilia Chiselev: „Este important să ne dăm interesul cât mai mult, pentru că doar astfel elevii nu vor renunța în această perioadă”

Interviu cu Otilia Chiselev, învățătoare în cadrul programului Teach for Romania la Școala Gimnazială nr. 1 Pantelimon, județul Ilfov

Vă invităm să cunoașteți povestea Otiliei care a ales să privească această perioadă atipică ca pe o șansă de descoperire – fie că vorbim de metode, idei, tehnici noi de învățare și predare sau de regândirea unor strategii menite să ne ajute acum. Chiar dacă primul său an la clasă a fost copleșitor, cu multe provocări, Otilia recunoaște că și-a dobândit încrederea în capacitățile ei acum, în al doilea an de predare, de îndată ce a conștientizat câte realizări a avut de-a lungul timpului cu elevii săi.

Pornind de la ideea că relația interumană, comunicarea constantă, omenia și autenticitatea sunt extrem de importante în stabilirea unui raport cu elevii,  Otilia ne mărturisește că îi vede pe aceștia ca  fiind partenerii săi egali, de la care putem învăța și noi, oamenii mari.

IMG_4697

Spune-mi cum a fost pentru tine perioada aceasta, cum era la școală și cum a fost trecerea de la școală în izolare și strângerea copiilor într-un spațiu virtual ?

Pot spune că am avut o bază de la care am pornit, deoarece eu foloseam deja WhatsApp-ul din când în când pentru a menține legătura cu părinții. Prima conectare cu elevii a avut loc după ce am discutat în prealabil cu părinții și i-am anunțat că o să fac un grup separat cu copiii. Din păcate, doar 12 din 20 de elevi au acces la un telefon. Partea bună este că nu am simțit nicio diferență față de momentele în care îmi desfășor activitatea la clasă. Chiar dacă nu sunt fizic lângă mine, am reușit să lucrez cu copiii la fel cum o făceam și la clasă. Fiecare zi este o provocare, însă, cu răbdare și efort susținut, consider că reușim să ne continuăm activitatea.

Am început cu stabilirea unor reguli, exact ca în clasă. Am descoperit și câteva avantaje ale aplicației și m-am bucurat să văd că și elevii le-au internalizat foarte repede. Pentru a le veni în ajutor, încep ziua cu un filmuleț sau înregistrare audio în care le spun cadrul zilei, mai exact: ce o să facem, cum o să facem și le împart activitățile pe bucăți. Recunosc că am și câțiva copii care nu au înțeles importanța de a citi tot ce se întâmplă pe grup, iar acest lucru este destul de frustrant pentru că ridică multe întrebări de fiecare dată. Însă, cu răbdare, reușim să încheiem cu bine fiecare lecție. Un lucru care mă ajută zilnic este că încerc să păstrez aceeași oră de începere a lecțiilor, pentru a crea o constantă și a le oferi o rutină zilnică.

Las loc și pentru creativitate. De exemplu, la o temă la limba și literatura română de acum câteva zile mi-a venit ideea să intru în conferință video cu fiecare dintre ei și să îi verific. Am refăcut scenariul de la clasă, în care copiii lucrează fiecare în banca lui și tu treci pe la fiecare dintre ei – eu am cartea mea, ei au cartea lor în față. Desigur, nu toți copiii au fost la fel de receptivi, dar mă bucur că pot lucra bine cu o parte din ei. Un alt dezavantaj este că nu toți au telefoane și acum încercăm să rezolvăm această situație.

Unul dintre avantaje este că elevii îți pot trimite poze cu temele. Noi procedăm astfel – îmi trimit poze cu ce au făcut și eu le dau feedback sau îi ajut să se corecteze singuri. Pentru ca această metodă să funcționeze, cred că este foarte important să fie stabilit foarte clar un interval specific de timp pentru rezolvarea și trimiterea temelor. Altfel riști să fii conectat mereu, iar asta nu e o soluție.

Este mai greu să lucrezi de pe un mobil decât de pe o tabletă ?

Mie mi se pare mult mai simplu să folosești WhatsApp pe telefon, tabletele sunt mari și mai complexe. Consider că folosind doar telefoanele ne desfășurăm activitatea în condiții optime, fără să complicăm prea mult lucrurile.

Ne ajută că putem transmite cu ușurință diverse materiale și video, lucru ce îmi permite să folosesc tot felul de filmulețe de pe Youtube. Spre exemplu, recent am descoperit un video despre igloo-uri, potrivit pentru Științe la medii de viață. Folosind o varietate de materiale, elevii își mențin interesul și curiozitatea pentru lecții.

În această perioadă au apărut foarte multe resurse online, platforme, materiale cu idei. Este important să ne dăm interesul cât mai mult, pentru că doar astfel elevii nu vor renunța în această perioadă. Suntem într-o situație de criză în care fiecare caută soluții cât mai potrivite pentru fiecare clasă în parte astfel încât să fim alături de elevi, deoarece nu știm cât va dura această incertitudine.

Consideri că o metodă precum WhatsApp este destul de accesibilă pentru toți elevii ?

Consider că ideea de noutate este o șansă, nu neapărat virtualul. Acest moment ne-a dus pe toți în situația în care suntem nevoiți să ne regândim strategiile și să găsim noi modalități prin care să predăm. Din acest motiv, sunt de părere că această fereastră deschide noi perspective.

Personal, mi s-a părut foarte simplu să facem tranziția în online, deoarece îmi permite să îmi continui activitățile și rutina. Pot înțelege însă că mediul nou poate ridica provocări pentru unele persoane, deoarece lucrurile sunt acum făcute diferit.

În ciuda acestui lucru, cred că e important să vedem acest moment ca pe o șansă de descoperire – metode, idei, tehnici noi, pe care după să le duci la clasă prin intermediul mediului digital.  Ne oferă o șansă să deprindem abilitățile digitale ale clasei.

Care consideri că este crezul tău didactic ?

Pot spune că abia anul acesta am dobândit un nivel mai ridicat al încrederii în crezul didactic. După un an de zile în care am fost cu ei, mi-am dat seama cât de multe realizări am avut, în ciuda momentelor anevoioase din anul anterior.

Relația și autenticitatea sunt tot, am plecat cu aceste direcții din Academia de Leadership și Pedagogie. Să fii autentic în fața copilului, să te duci să vorbești cu el, să fii om, sunt lucruri extrem de importante. Nu sunt de acord cu ideea că profesorul trebuie să joace rolul de actor și să fie altcumva în fața elevilor.

De curând am făcut o activitate pe echipe în care am lucrat cu două dintre fetițe. Realizez că unele dintre ele știu mai multe decât mine. Am observat că elevii care au fost activi la clasă, s-au menținut astfel și în mediul online.

Simți că sunt probleme cu conținutul ?

Este puțin prea devreme să vorbim despre asta. Când trebuie să predau ceva nou încerc să găsesc modalități prin care să duc învățarea în mediul online. Chiar dacă am planificare, chiar dacă știu unde trebuie să ajung, îmi găsesc metodele pe parcurs, în funcție de mai mulți factori.

Care sunt regulile pe care le recomanzi tu unui învățător care folosește WhatsApp-ul?

Aș recomanda un număr maxim de 3 ore, iar setarea unor reguli de la bun început este crucială pentru eficientizarea activităților și a productivității. Noi am reușit să ne păstrăm programul, la școală aveam ore după-amiază de la ora 13:00 la 16:00.

Faptul că ne luăm pauze și sunt responsabili de cum își impart timpul, îi ajută să-și exerseze autonomia, iar astfel devin autodidacți. Suntem parteneri egali, învățăm unii de la alții, chiar dacă ei sunt la clasele mici. E un avantaj pentru copiii care știu și pot să se descurce singuri, dar care la clasă nu au șansa asta.

Un lucru util, cum am mai spus, pe care l-am învățat și eu de la Cătălina Leuca (tutor Teach for Romania), este să creezi cadrul zilei și al orei, să le spui înainte “Astăzi o să facem această lecție”, ca ei să știe la ce să se aștepte în ziua respectivă. Dacă le spui doar ce se întâmplă la ora pe care o aveți, creezi incertitudine. Consider că a controla mediul este extrem de important, deoarece altfel riști să îți consumi toată energia.

De asemenea, cred că trebuie să găsim diverse modalități să lucrăm cu ce avem la dispoziție. Eficiența și productivitatea noastră în mediul online depind foarte mult și de durata acestei situații speciale.

Otilia Chiselev face parte din generația a cincea de profesori și învățători susținuți de Teach for Romania și este sprijinită în cadrul parteneriatului strategic cu Lidl România.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.