Oamenii faini de la Ro&You sau când ai nevoie de sprijin la drum greu

June 28, 2021
Teach for Romania
Comments Off on Oamenii faini de la Ro&You sau când ai nevoie de sprijin la drum greu

Autor: Alexandra Mitrică, învățătoare generația a șaptea Teach for Romania

Totul a început la mijloc de septembrie, când am intrat pentru prima oară la clasă din postura de învățător debutant. Îmi propusesem să îmi iau rolul de observator în comunitate, totuși ceva din această experiență a respins ideea ca voi petrece o bună perioadă de timp privind doar de pe margine: elevii mei veneau fără rechizite la școală (unii aveau doar un pix sau un creion). Așa că le-am scris celor de la Ro&You pe care îi știam din vremea când locuiam în Londra –  ONG-ul a strâns în jurul lor tineri profesioniști români interesați să contribuie la proiecte sociale din diaspora sau România. Deși nu făceau parte din campania pe care eu o aveam în minte (Copacul din Ghiozdan a celor de la Voluntari în Europa), au părut bucuroși și inspirați de călătoria mea. Așa a început o frumoasă colaborare pentru comunitatea deltaică în care predau, Sarinasuf (comuna Murighiol, jud Tulcea).

Orice a fost nevoie, Ro&You a contribuit generos pentru a acoperi nevoile copiilor: voluntari pentru proiectul Învățăm Împreună (în care oameni de bine ajută elevii din comunitate la teme, la literație, numerație și îi ajută să-și deschidă noi orizonturi), căști cu microfon (pentru școala online în casele cu mulți frați) și dotarea spațiului Delta Lecturii (o bibliotecă modernă, cu multe oportunități de învățare, în cadrul școlii Sarinasuf). Cel mai mult m-au ajutat brațele blânde și solide pe care le-am simțit aproape și încurajările constante. Printre minunile împlinite de Ro&You a fost și un fantastic concert caritabil al pianistei Cristiana Achim (fondurile strânse fiind donate către Delta Lecturii). Îmi amintesc că, înainte de Crăciun, m-am auzit cu ei și le mărturiseam că mi-aș dori să îi clonez pentru colegii mei din Teach, oameni extraordinari cu misiuni provocatoare. M-au surprins din nou spunând că vor încerca să ajute profesori din Teach pe cât posibil, așa că la început de 2021 alte proiecte minunate au posibile în Săcele, județul Brașov (ghete de iarnă pentru 30 elevi), ajutor pentru o familie din Doboșeni, județul Covasna, ba chiar sprijin pentru o familie cu 3 copiii din Plătărești, județul Călărași (racordarea la electricitate). Acum, împreună cu Asociația Marius și prietenii, Ro&You au hotărât să sprijine familia unei eleve în construirea unei case.

Din noiembrie și până acum sunt peste 600 de ore petrecute cu 25 de copii de la grădiniță până la clasa a VIII-a. Toți sunt încântați să lucreze cu voluntarul lor. Avem trei cluburi de engleza, un club de film, un club de lectură (Clubul secret Exploratori de poveste). E drum lung și dificil să încerci să ridici comunitatea, dar cu așa parteneri, lucrurile se așează firesc. Mulțumim, Ro&You, pentru atenție și suport, sunteți de vis! 

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.