O comunitate de profesori mai strânsă, mai autentică. Săptămâna a doua

July 14, 2018
Magda Matetovici
Comments Off on O comunitate de profesori mai strânsă, mai autentică. Săptămâna a doua

A doua săptămână de Academie, presărată cu aplauze, zâmbete, lacrimi, îmbrățișări, entuziasm și determinare, a surprins o comunitate Teach tot mai închegată, mai dornică de schimbare și nerăbdatoare să ajungă la copii, să poată oferi de la catedră ce are mai bun și ce a învățat în aceste zile de pregătire intensă. Când oboseala își spune cuvântul, cursurile antrenante și efectul energizant al comunității intervin pentru a readuce forța și optimismul în prim plan. Iată câteva dintre punctele de interes ale încă unei săptămâni fantastice petrecute împreună:

Laurențiu Horubeț

Participanții au continuat săptămana aceasta explorarea sinelui și a valorilor care îi definesc ca profesori, și-au identificat punctele tari și și-au privit în față ”sabotorii”, au reflectat asupra nevoilor emoționale ale elevilor, căutând cele mai bune moduri de a răspunde prin predare atât trebuințelor lor de dezvoltare personală, cât și celor de a fi înzestrați cu abilități și cunoștințe care să le fie la îndemână pe tot parcursul vieții.

Asumându-și responsabilitatea de a fi un model pentru viitoarele generații, profesorii au fost ghidați spre a-și descoperi valorile centrale și a le găsi un corespondent în deciziile de la clasă, într-un efort conștient de a crea conexiuni, de a șlefui mesajul despre viață transmis elevilor – un mesaj care răzbate dincolo de spațiul clasei sau de materia predată.  De la mulțumirea personală la transformare și la binele comun, participanții au adus în scenă energia valorilor lor și au dezbatut felul în care ele pun totul în mișcare în contextul de învățare facilitat de Laurențiu Horobeț.

Oana Dănilă

Pentru că legatura profesor-elev este una esențială în procesul învățare, viitorii dascăli au parcurs un curs condensat despre predarea bazată pe atașament, unde au primit sfaturi practice și strategii care valorifică și validează emoțiile copiilor.  Psihologia și neuroștiinta le-au fost din nou de ajutor pentru a desluși comportamentele elevilor, a motivelor din spatele manifestărilor lor și a ingredientelor pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă. Cum se păstrează un climat de siguranță în clasă, cum se gestionează emoțiile negative sau cum se menține controlul și autoritatea profesorului prin blândețe și împuternicire, au fost doar câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns Oana Dănilă, expert în terapia centrată pe emoții.

Sînziana Spistyak & Alina Andronescu

Tot în cursul acestei săptămâni, participanții s-au împrietenit cu documentele școlare; unii le-au cunoscut pentru prima dată, alții au retrăit munca de culise a profesorilor: organizarea materiei, planificarea lecțiilor, proiectarea evaluării. În acest demers, participanții au împletit viziunea lor asupra educației, având ca permanent reper omul pe care școala dorește să-l construiască, cu rigorile și cerințele învățământului formal, păstrând amprenta personală asupra predării, dar profitând de ordinea și disciplina pe care le aduc documentele școlare în activitatea de la clasă. Echipa Teach for Romania s-a asigurat că profesorii primesc instrucțiunile și resursele necesare pentru a se familiariza cu latura birocratică a activitații didactice. Viziune, obiective, competențe, concepte cheie, metode, conținuturi – toate au devenit noțiuni familiare sub coordonarea trainerilor Teach. Atmosfera efervescentă, alimentată de intervențiile valoroase ale mentorilor si profesorilor cu experiență, a demonstrat faptul că dascălii abia așteaptă să vină momentul în care vor preda.

Constantin Lomaca, director al departamentului de Științe la Franconian International School din Germania, le-a pus la dispoziție un bagaj vast de cunoștințe în ale predării, integrând experiența sa internațională într-o serie de ateliere centrate pe aplicații practice despre teoriile învățării, implementarea rutinelor în gândire, inițierea elevilor în arta de a pune întrebări și realizarea unei evaluări cuprinzătoare.

Constantin Lomaca

Sala de clasă în care viitorii profesori și învătatori Teach se cunosc, învață și explorează posibilitățile nelimitate ale educației devine, pe zi ce trece, o oază a creativității, a ideilor îndrăznețe, a planurilor mărețe – curajul și încrederea în forțele proprii se conturează pe chipul unor oameni care au la rândul lor o încredere imensă în potențialul copiilor cărora le vor fi adevărate exemple.

La finalul celei de-a doua săptămâni petrecute împreună, participanții sunt și mai motivați să aducă educația în mediile cele mai provocatoare, sunt recunoscători celor care le-au dăruit cunoștințele lor și sunt curioși să afle ce le va aduce ultima săptămâna petrecută în București.

Toate activitățile menite să-i formeze pe viitorii lideri în educație au loc în primele trei săptămâni de pregătire teoretică în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori a Academiei de Studii Economice din București, căreia îi mulțumim pentru găzduire!