Nicoleta Cărăușu, profesor participant în proiectul „Teaching as Leadership”

June 10, 2021
SuperTeach
Comments Off on Nicoleta Cărăușu, profesor participant în proiectul „Teaching as Leadership”

Povestiți-ne cine sunteți și ce înseamnă viața la catedră?

A fi profesor înseamnă a fi conștient că viitorul trece prin mâinile tale. Ca dascăli, intelectual, civic și moral, purtăm o grozavă responsabilitate.

Sunt Nicoleta Cărăușu, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Nr. 17 Galați. Din 1994 până în prezent mi-au trecut prin mâini generații de elevi. Am înțeles că, în esență, copiii sunt aceiași, numai provocările contextului social contemporan ne incită la noi adaptări, uneori cu o repeziciune fulgerătoare. Concludentă este perioada pandemică, care simt că ne-a „testat” tuturor vocația de profesor.  Dincolo de aspectele tehnice ale unei lecții, rămâne imuabilă grija fiecărui dascăl de a sădi în inima copilului semințele cunoașterii, conștienți fiind de grozavul pericol ce-l pot genera mediocritatea și ignoranța viitoarelor generații de tineri.

Ce relație aveți cu elevii dumneavoastră?

Întotdeauna am considerat că o atmosferă caldă și calmă, cvasifamilială va stimula învățarea. Apoi, am avut convingerea că elevul va progresa dacă va avea, în primul rând, încredere în el. Cu aceasta va ajunge să respecte pe cel de lângă el, copil sau adult. Niciodată nu am desconsiderat vreun elev și nici nu l-am comparat cu altul. Am cerut copiilor să concureze doar cu propria persoană, amintindu-le că „viața nu se trăiește prin comparație”, că fiecare e unic și deosebit printr-un ceva – „un dat” al său. Înainte de toate, încurajez sinceritatea, responsabilitatea, recunoașterea propriilor greșeli și învățarea din ele. De aici construiesc o relație solidă între mine și elevii mei, bazată pe încredere, respect și plăcerea de a lucra împreună.

Ce a însemnat pentru dumneavoastră participarea la cursul Teaching as Leadership?

Teaching as Leadership a însemnat pentru mine accederea la un nou tip de educație, cu mentalitate deschisă, în conformitate cu noile provocări ale societății de azi: copii mai energici, cărora accesul la tehnologie le-a imprimat un ritm greu de strunit, superficiali de cele mai multe ori în crearea de relații armonioase, cu serioase probleme de adaptabilitate, mai ales acum, în urma perioadei de mai bine de un an de studiu în online, cu distanțare socială și izolare la domiciliu, de teama reală a îmbolnăvirii cu noul virus.

Povestiți-ne un moment de aha sau o super idee pe care ați preluat-o din sesiunile Teaching as Leadership și cât de mult simțiți că v-a ajutat participarea la acest curs.

Am găsit aici o echipă de mentori bine sudată, funcționând ca piesele unui puzzle perfect, de la care, personal, am avut de învățat în primul rând urmărindu-le modul de gândire și acțiune, pentru că întotdeauna teoria prinde dacă îți este furnizată de oameni cu vocație. Profesionalismul lor m-a făcut de câteva ori să retrăiesc experiențele unui elev scos la tablă, verificat dacă a înțeles bine lecția predată și este capabil să aplice imediat și eficient ceea ce a învățat. Și îmi place să cred că am echilibrat balanța, ieșind din triunghiul dramatic prin „controlul elefantului” și apăsând pozitiv butoanele SCARF,  acționând constructiv, din perspectiva triunghiului învingătorilor (antrenor-creator-provocator), spre o cultură a reușitei, prin realizarea și implementarea unui sistem de reguli și consecințe, susținut de rutine și celebrări. Prin modelul nou de gestionare a învățării (sensing, integrating, acting, embending) am mutat obiectivul de pe „ce învățăm” pe „cum” și „pentru ce învățăm”.

Le mulțumesc, așadar,  mentorilor Ioana Ghiga, Silvia Pătrașcu, Ioana Morar, Lavinia Niță și Sorina Ion! „Împreună suntem schimbarea!”

Teaching as Leadership reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. A doua serie are loc în perioada februarie-iunie 2021. Formarea a presupus 2 module de pregătire teoretică și practică prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și eficacitate socială.

Scopul acestui proiect este de a susține educația de calitate pentru copii din medii diverse, abordând nevoia de formare continuă a cadrelor didactice printr-un program de formare (predare centrată pe nevoile elevilor).

Pe parcursul celor 5 luni, participă 18 profesori și învățători din 4 județe (Galați, Vaslui, Botoșani și București) și au fost implicați în aproximativ 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă. Formatorii cursurilor au fost Ioana Ghiga, Silvia Pătrașcu, Ioana Morar, Lavinia Niță și Sorina Ion, alumne Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.