Ne conectăm real în mediul digital. Cum a arătat prima săptămână a Academiei de Leadership și Pedagogie 2020?

July 20, 2020
Teach for Romania
Comments Off on Ne conectăm real în mediul digital. Cum a arătat prima săptămână a Academiei de Leadership și Pedagogie 2020?

Prima săptămâna a academiei a fost una emoţionantă pentru toţi cei implicaţi, căci anul acesta am păşit pe un drum nou, în mediul digital, unde încercăm să păstrăm aceeași conexiune puternică, reală, ca în fiecare an.

Am dat startul celei mai intense și frumoase perioade din organizație și ne-am bucurat să-i avem alături în deschidere pe John Ionuț Soleanicov, Co-fondator Teach for Romania, care ne-a împărtășit cum s-a transformat în realitate visul de a oferi educație de calitate pentru fiecare copil din România și pe Daniela Nemoianu, Președinte Board Teach for Romania, care a povestit despre cum a evoluat organizația în tot acest timp.

În prima zi am avut-o alături și pe Anca Nedelcu, profesor doctor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației la Universitatea din București, care ne-a povestit despre ce înseamnă să fii un profesor reflexiv, cum învățăm să reflectăm la propriile experiențe și despre faptul că există 2 824 594 de motive pentru a fi profesor în România.

Profesorul şi puterea lui personală

În a doua zi de cursuri, am învățat, cu ajutorul Ioanei Ghiga, alumnă Teach for Romania, că profesorul este un agent al schimbării, iar schimbarea începe chiar de la el, printr-un proces de autocunoaștere, în care își dă seama care sunt resursele lui și cum poate contribui.

Apoi, Petruș Cîndea (Grow Space International), ne-a provocat să ne gândim la sensul lucrurilor pe care le facem și la scopul lor, dar și care sunt valorile după care ne ghidăm.

Menirea voastră, a profesorilor, este de a crea un cadru de siguranță în clasă pentru dezvoltarea elevilor. Datoria voastră este de a identifica unicitatea fiecărui copil, de a găsi acel lucru special și de a-l pune în valoare. Pentru că în acel moment ați oferit posibilitatea copilului să facă pasul pentru nivelul următor al vieții lui.
Petruș Cîndea, Grow Space International
Auto-reglarea

Miercuri, ne-am conectat #RealinMediulDigital cu prietenii de la Verita International School, de la care am aflat cum exersăm autoreglarea ca proces continuu și la ce strategii imediate putem să apelăm pentru a pune pauză între stres și reacție.

Corpul este un barometru foarte sensibil. Întotdeauna e important să vă luați un minut și să vă întrebați – Cum sunt eu acum?
Marius Luca, Verita International School
Succesul şi învăţarea

Mihaela Tăbăcaru (Newschool, Norvegia) ne-a vorbit despre factorii de succes ai învăţării, despre tipurile de mindset din care putem acționa şi despre cele 3 reguli:

  • Fii tu însuţi!
  • Terminat e mai bine decât perfect!
  • Nu am mai făcut asta niciodată deci sigur va ieşi bine!

Andy Szekely (trainer şi coach) a continuat ziua, amintindu-ne cât de importantă este energia cu care profesorii vin în clasă pentru a capta atenția elevilor. Cu o energie bună și cu zâmbetul la locul lui, șansele pentru un proces de predare și învățare eficient sunt mai mari. În plus, am învățat că mediul are un rol foarte important în a ne ajuta sau a ne bloca pentru a crea un obicei nou sau pentru a schimba un comportament.

Leading change

Pe final de săptămână, am descoperit împreună cu Ioana Ghiga, alumnă a programului nostru, cum construim relații sănătoase, care sunt principiile analizei tranzacționale, ce reprezintă un triunghi dramatic și cum acționăm din rolurile de salvator, victimă sau persecutor.
Mai mult, cu ajutorul Ioanei Sănduleasa Moholea (Uipath), ne-am reamintit că încrederea este cea care stă la baza feedback-ului și că mindset-ul cu care pornim la drum este foarte important.

Dacă pe parcursul săptămânii am pus accentul pe profesor, cunoaşterea, puterea şi magia lui, Paul Olteanu (Master trainer şi coach) a încheiat prima săptămână de academie cu câteva informaţii legate de neuroştiinţe, structura şi dinamica creierului unui copil. Cât de important este somnul pentru creier? Cum trebuie să fie feedback-ul pentru ca acesta să devină important pentru mecanismele creierului? Care sunt cei 4 neuro-transmiţători ai fericirii şi dinamica lor în clasa de elevi?

Am întrebat participanții din generaţia 7 cum s-au simţit în această săptămână, cum au simţit vibraţia academiei, ce iau cu ei din tot ce a fost până acum pentru a folosi mai departe.

Livia Mohîrță ne-a spus că a fost o săptămână densă, cu informaţii gândite să îi ducă către un „SINE” viitor, pe care să îl crească, să îl hrănească, pentru a putea dărui încredere şi susţinere copiilor din comunitate.

Am învăţat că declinarea pronumelui personal EU este la plural NOI – EduSCRUM (cuvânt cu care mi-am îmbunătăţit vocabularul) – NOI echipa 4, Noi comunitatea Teach for Romania. Am găsit în acest NOI puterea autocunoaşterii şi a feedback-ului, că învăţarea este relaţională şi că emoţiile acceptate şi împărtăşite pot face imposibilul posibil. Ce iau cu mine este credinţa în: „nu putem schimba lumea, dar putem schimba lumea cuiva.”
Livia Mohîrță, generația a 7-a Teach for Romania

 

Pentru Adrian Dumitrescu, generația a 7-a Teach for Romania, prima săptămână de academie a însemnat începutul unei poveşti şi descoperirea unor superputeri:

Povestea puterii personale

A fost odată ca niciodată Prima Academie de pedagogie digitală din România în ținutul Teach for Romania. Această comunitate era una magică, iar academia se desfășura într-un mediu nou și puțin explorat până atunci: mediul virtual.

În fiecare zi învățăceii din noua generaţie se descopereau pe sine, își cunoașteau potențialul, valorile personale, își depășeau limitele și fricile. Practicau cugetarea “Cunoaşte-te pe tine însuţi”. Toate aceste practici aveau loc în spațiul virtual, spațiu care funcționa cu ajutorul minunatei echipe Teach for Romania.

Zi după zi, acești învățăcei își descopereau valorile personale, DE CE-ul misiunii lor, ce îi motivează, puterea conexiunii, a vulnerabilității și a empatiei. Unde Frodo îl avea pe Gandalf, Harap-Alb pe Sfânta Duminică, nici învățăceii noștri nu erau prea diferiți prin mentorii și trainerii din această săptămână provocatoare. Acești mentori le ofereau instrumente magice pentru a putea susține elevii la clasă: cum să fii un profesor reflexiv, să ai o viziune, cum să îți construiești un mindset, neuroștiința, analiza tranzacțională.

Dar, într-o zi, o zi diferită pentru fiecare dintre acești învățăcei, totul a început să aibă sens. Pentru a dezvolta și a-i învăța pe viitori lor elevi, învățăceii trebuiau să găsească obiectul magic: busola puterii personale.

Prin feedback de la ceilalți colegi și de la mentorii de drum, învățăceii au găsit busola în interiorul lor. Apoi au început să o construiască. În acest proces au avut de înfruntat câțiva dragoni vechi de cel puțin 250 de milioane de ani, unii chiar de 500 de milioane de ani: dragonul care spune mereu “Este prea greu, eu nu știu să fac asta, nu am timp, nu se poate”, dragonul care îți spune “Eu nu pot să învăț asta”, dragonul “Îmi e frică, o să eșuez”. Dar prin descoperire de sine, ajutorul echipei lor și al mentorilor, dragonii au fost transformați în aliați de nădejde. Au descoperit în procesul devenirii personale și puterea lui “A fi blând cu tine.”

Această busolă le oferea învățăceilor abilități de autocunoaștere, autoreflecție, mindset de creștere, gândire critică, creare de relații, autoreglare emoții și gânduri. Pentru a servi mai ușor viitorilor lor elevi, învățăceii noștri au redevenit și ei copii: prin teatru de improvizație, dar și prin jonglerie.

Din acea săptămână toți au descoperit puterea de a fi vulnerabil, de a integra feedback-ul, importanța relațiilor, „fii tu însuți”, „ajută și cere ajutorul”, puterea comunității. Au descoperit că noul, deși te poate speria, te dezvoltă, te face mai bun ca ziua de ieri. Această aventură este abia la început…

Urmează încă 5 săptămâni în Academia de Leadership şi Pedagogie, momente pline de aha-uri, declicuri, descoperiri şi revelaţii, căci profesorul nu e doar cel care oferă informaţii, e omul care te ajută să te descoperi pe tine şi să descoperi lumea! Rămâneți alături de noi!