Mirela Manea, profesor participant în proiectul „Teaching as Leadership”

July 19, 2021
Teach for Romania
Comments Off on Mirela Manea, profesor participant în proiectul „Teaching as Leadership”

Mirela Manea este psiholog în cadrul Asociației Buna ziua, copii din România și lucrează atât cu copii cu tulburare din spectru autist, cât și cu alți copii cu care face consiliere psihologică. A ales să fie alături de acești copii minunați pentru că, spune ea, ei te învață să iubești necondiționat și să fii mai bun. Mirela a participat la cursurile Teaching as Leadership și mai jos povestește despre provocările și succesele din activitatea ei.

Ce înseamnă viața la catedră acum, dar înainte de pandemie? 

Pandemia ne-a determinat să lucrăm și mai mult și să găsim soluții creative pentru a fi alături de copii. De aceea, am reușit să punem bazele unei terapii online pe care o practicăm și în momentul în care un copil nu poate veni fizic la ședința stabilită. Totuși, terapia unu-la-unu reprezintă legătura terapeutului cu copilul, îmbrățișarea și zâmbetul pe care îl oferă atunci când poate mai bine.

Ce relație ai cu elevii tăi?

Este o relație bazată pe atașament reciproc și de asemenea, am construit o relație bazată pe încredere și iubire. Este primul pas spre succes. Nu poți ajuta un copil dacă nu îi arăți că îl iubești și că ai încredere în el.

Care a fost sau este cea mai mare provocare a ta în calitate de profesor?

Cred că cea mai mare provocare este să îți dorești mai mult pentru echipa formată (terapeut-copil-părinte) și să nu renunți chiar dacă este greu. Copiii sunt diferiți, de la grav afectați până la ușor afectați (aici vorbim doar de elemente din spectru autist), dar oricât de greu pare drumul pe care ești, să nu renunți niciodată și să speri că va fi mai bine. O altă provocare, la fel de mare, este să văd ochii părinților după ce confirm psihodiagnosticul copilului.

Care a fost cea mai mare reușită pe care ai avut-o în activitatea ta?

Nu știu dacă mă pot raporta doar la un moment anume, dar consider că fiecare achiziție a copilului este un succes, în primul rând pentru el și apoi pentru celelalte persoane din viața lui. Pot spune că succesul cel mai mare este bucuria pe care o au atunci când vin la mine.

Ai urmat cursul Teaching as Leadership, povestește-ne cum a fost pentru tine și ce a însemnat partciparea la acesta.

A fost un curs interesant și plin de informații. Ba chiar, multe dintre ele le folosesc în consilierea psihologică sau în grupurile de suport părinți. În cadrul cursului, am cunoscut oameni frumoși cu care îmi doresc să mă revăd și în alte contexte.

Care sunt ritualurile, obiceiurile pe care le ai în tolba ta de profesor?

Lucrând cu copii cu tulburare din spectru autist am niște rutine bine stabilite: salutul de la venire și plecare, îmbrățișările atunci când reușesc  și rutina pauzei de genul „mersul la peștișori”.

Ce calități sau puncte forte trebuie să aibă un dascăl bun?

Un dascăl bun trebuie să își dorească o lume demnă pentru elevii lui și să contribuie la dezvoltarea și promovarea valorilor. Să își iubească elevii, să îi respecte dar și să le stabilească reguli clare și concise după care să se poată ghida.

Ce gând ai vrea să împărtășești elevilor tăi? Dar profesorilor sau colegilor tăi?

„Să crezi, să vrei și să te implici”, pentru că astfel poți schimba lumea. Să ai curajul să îndrăznești când alții nu cred în tine și să visezi că poți ajunge un „om mare”.

Teaching as Leadership reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. A doua serie are loc în perioada februarie-iunie 2021. Formarea a presupus 2 module de pregătire teoretică și practică prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și eficacitate socială.

Scopul acestui proiect este de a susține educația de calitate pentru copii din medii diverse, abordând nevoia de formare continuă a cadrelor didactice printr-un program de formare (predare centrată pe nevoile elevilor).

Pe parcursul celor 5 luni, participă 18 profesori și învățători din 4 județe (Galați, Vaslui, Botoșani și București) și au fost implicați în aproximativ 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă. Formatorii cursurilor au fost Ioana Ghiga, Silvia Pătrașcu, Ioana Morar, Lavinia Niță și Sorina Ion, alumne Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.