Mic îndrumar pentru profesorii la început de carieră

September 14, 2020
Teach for Romania
Comments Off on Mic îndrumar pentru profesorii la început de carieră

Autor: Vasile Brașovanu, alumn Teach for Romania

Dragă om pasionat de educație,

Iată că visul de a deveni cadru didactic (educatoare, învățătoare/ învățător, profesoară/ profesor) a devenit pentru tine realitate. După munca depusă în pregătirea pentru examenele pe care le-ai dat în utlima vreme a venit timpul să te pregătești pentru a te integra în școala ce-ți va fi a doua casă. Sperăm ca locul în care ai ajuns să aducă bucurie atât pentru tine cât și pentru copiii cu care vei lucra, putând face echipă cu colegii și colegele din cancelarie, cu personalul auxiliar al școlii (secretar, contabil, îngrijitori, bibilotecar) astfel încât învățarea să fie o bucurie.

Emoțiile noului, ale necunoscutului, vrem să te asigurăm că sunt firești și că rolul acestui material e de a-ți arăta că lucrurile care urmează să vină către tine pot fi cunoscute din timp, putându-le astfel gestiona și având sentimental că se poate.

Acest instrument care se poate descărca de mai jos vine din dorința de a aduce așteptările și cerințele sistemului educațional către tine într-o formă prietenoasă și care să-ți dea încrederea că vei putea face față integrării în școală. Îți spunem de la bun început că școala e un organism viu. Dacă e unul care se adaptează mediului în care trăiește sau ține cu dinții să rămână în vremuri apuse, tu vei putea spune atunci când vei fi parte a școlii și vei fi avut acces la procesele interne.

Ghidul de față vine ca urmare a experiențelor trăite în calitate de debutant, a observațiilor venite de la alți colegi care au interacționat pentru prima oară cu sistemul public de învățământ din rolul de cadru didactic. Ce ne-am propus în paginile ce urmează a fost să aducem mai multă claritate cu privire la responsabilitățile pe care le are un profesor, de unde se poate informa când are neclarități, de la cine poate cere ajutor atunci când are nevoie. Menționăm că e posibil ca experiențele în școli să fie foarte diverse în ceea ce privește integrarea unui cadru didactic în instituție.

Sperăm să găsești printre adulții din școală oameni cu care să rezonezi, să-i poți avea aproape căci, dincolo de orice material, interacțiunea cu ceilalți oameni este cea care dă sentimentul apartenenței și al spațiului securizant în care poți să crești.

Încredere că o lume nouă însă tare frumoasă te așteaptă să o cunoști și mult succes îți dorim, având parte de experiențe care să-ți aducă împlinire!