Fiecare dintre noi simte, la un moment dat, un impuls de a-i ajuta pe cei încercați greu sau mai puțin norocoși.
Alina Achim a luat hotărârea de a fi voluntar pentru educație, în Africa. Ce însemna mai exact asta? A finalizat cursurile pentru voluntariat, cursuri ce s-au desfășurat în Norvegia, apoi a predat limba engleză și franceză copiilor care nu erau înscriși la școala publică sau nu atingeau nivelul de competențe conform vârstei lor, iar din aceste motive, nu se puteau înscrie la școală.
S-a întors în România, însă a fost contactată de aceeași asociație din Norvegia pentru a prelua o echipă de voluntari. Astfel, a coordonat o echipă de 17 voluntari din Europa, ce activau împreună, de data asta în India.
,,Mi-am amintit de India când am mers în comunitatea mea de acum, Pata Rât”
S-a întors în România și a lucrat o perioadă în corporație. Până a descoperit programul Teach for Romania, la care a aplicat și a fost acceptată. ,,Anul trecut eram într-un weekend în Maramureș si nu mă simțeam împlinită de experiența mea profesională din zona corporate. După toate experiențele prin care am trecut în Africa și India, nu mi-am mai găsit locul. Eu mi-am dorit mereu să mă întorc în zona de educație în comunități vulnerabile. Asta mă împlinește. Pe facebook am văzut anunțul că pot fi profesor prin programul Teach for Romania, m-am identificat imediat cu misiunea și viziunea organizației, așa că am aplicat. Am fost tare fericită când am fost acceptată în program! Azi, în ciuda tuturor dificultăților din primul an, îmi place ce fac. Familia mea e cel mai mare susținător al meu și ei sunt fericiți când eu sunt fericită”.
Alina adoră provocările și își dorește să poată interveni, prin educație, în viitorul fiecărui copil. Nu se teme de ce îi rezervă comunitatea: ,,prima dată când am fost în comunitate, am fost cu mediatorul școlar și cu profesorul de limba romani. Oamenii de acolo au fost rezervați față de mine. Dar la a doua mea vizită în comunitate, au devenit mai zâmbitori, m-au salutat, am discutat cu bunicii de ce nu își trimit nepoții școală, încerc să mă apropii de ei, să le arăt că le sunt alături”.
Provocări sunt multe și zilnice. Însă nu renunță fiindcă astfel de momente parcă îi dau putere. Chiar de curând, 2 elevi își adresau cuvinte urâte despre familia celuilat, iar la un moment dat s-a auzit «crezi că ești singurul căruia i-a murit fratele?». Moment de liniște care parcă te transpune în lumea lor, în care există multă suferință, multe neajunsuri, multe probleme care se îngrămădesc într-o cămăruță unde nu știi cum încap 5-6 oameni. Multă răutate e și în jurul lor, amplificată de rasism și segregare.
,,De câteva ori mi-am dat seama că e nevoie de intervenție specializată, de mai mult decât pot eu oferi. Sunt și cazuri medicale, iar consilierii școlari ne ajută. Duc cultura reușitei la clasă, însă aici începem ușor, cu rutine ce țin de a avea pix și un caiet, de a saluta, de a fi în clasă, la ore. Îi ascult mult și cred că așa au căpătat și încredere în mine. Am stabilit și reguli împreună, iar pentru confortul lor, am mereu grijă să le asigur predictibilitate, să repet, să le ofer informații și instrucțiuni simple, clare. Mă bucur că acum au înțeles că nu trebuie să le fie teamă, greșeala nu este pedepsită, ci un indice că ești active la ore, că ești om care poate avea păreri, idei, fără a fi judecat pentru asta. Contează mult!”
Alina este simbolul intuiției: azi face ceea ce și-a dorit mereu! E alături de copiii din mediile vulnerabile.
Și tu poți fi profesor! Înscrie-te până pe 2 ianuarie: TeachForRomania.org/inscrieri