Lecția de generozitate cu copiii de la Gălbinași

April 19, 2021
Teach for Romania
Comments Off on Lecția de generozitate cu copiii de la Gălbinași

Aprilie, ultima zi de școală înainte de o nouă vacanță. Am pornit la drum spre școala din Gălbinași, unde profesorii alături de elevii lor au organizat târgul „Dar din dar”. Copiii, cu mic cu mare, au făcut echipă și au fost încântați să ofere sprijinul pentru zece familii nevoiașe din comunitate. Au confecționat broșe, bijuterii din diverse materiale, au pictat tablouri, căni și icoane și au personalizat pe loc tricouri pentru doritori. Într-o singură zi, copiii au reușit să strângă aproximativ 1400 lei din târgul caritabil pe care l-au organizat în curtea școlii, bani care vor merge către colegii lor care au nevoie de ajutor. Nu ești niciodată prea mic ca să fii generos și să poți ajuta, aceasta este lecția pe care Camelia, profa de mate, a încercat să le-o dea copiilor. 

Camelia Brișan este profesoară de matematică, iar în lunile anterioare a scris, alături de alți colegi din Teach for Romania, proiectul care a făcut posibil târgul de la școala Gălbinași, susținut prin Fondul „Nu mă las” sponsorizat de PEPCO România.  

Atelierele de creație sunt o tradiție în școala din Gălbinași. Au fost inițiate de către învățătorii și educatorii talentați, după care au fost extinse și în învățământul gimnazial. De câțiva ani, la inițiativa unei colege din școală –  Andreea Irimia – profesor de educație tehnologică și alumnă Teach for Romania, s-au creat obiecte handmade împreună cu elevii și s-au organizat mini-târguri de prezentare și vânzare a produselor. În ultimii doi ani, doamna profesor de desen și religie Nechifor Simona a dus aceste ateliere de creație la un nivel mai avansat. Noi, ceilalți colegi de cancelarie, am susținut-o și am contribuit la succesul activității.

Târgul de anul acesta, în condițiile de restricții pe care a trebuit să le respectăm, a fost o reușită și următoarea etapă este să sprijinim 10 familii aflate în nevoie, cu fondurile obținute prin comercializarea produselor pregătite de copii – tablouri, tricouri personalizate, desene, bijuterii hand made, mărțișoare, căni etc. Pentru aceste activități suntem recunoscători prietenilor de la PEPCO România, care ne-au fost alături și ne-au ajutat să îl organizăm.

Prin aceste ateliere copiii învață despre valoarea empatiei, devin mai încrezători în puterea lor de a schimba lucrurile în comunitatea în care trăiesc și devin mai conectați unii cu ceilalți. Anul acesta am observat că s-au implicat foarte mulți elevi voluntari, ceea ce ne-a bucurat nespus. Înseamnă că mesajul nostru de a fi mai buni, de a avea compasiune și de a ne ajuta comunitatea din care facem parte a fost recepționat și integrat de către copii”, a spus Camelia, coordonatoarea proiectului „Dar din dar”.

Chiar dacă această perioadă de pandemie a venit cu multe provocări, copiii au simțit ceea ce profesorii au transmis, iar la Gălbinași am putut vedea o echipă formată din părinți, elevi, profesori care au încredere în forța comunității și în coeziunea grupului. În iunie, copiii vor face din nou echipă și vor organiza un nou târg caritabil, pentru a strânge fonduri pentru alte zece familii din comunitate. 

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.