Ionica Enuță-Ștefan: „Perfecționarea continuă este esențială pentru un profesor care, zi de zi, formează caractere”

November 25, 2020
SuperTeach
Comments Off on Ionica Enuță-Ștefan: „Perfecționarea continuă este esențială pentru un profesor care, zi de zi, formează caractere”

Sunt Ionica Enuță-Ștefan și sunt profesoară în învățământul primar la Școala Gimnazială Nr. 17 din Galați, clasa I-a. Înainte de pandemie viața la catedră era una normală, eram un profesor fericit, pentru că, zilnic, elevii mei mă îmbrățișau și îmi dădeau din energia lor. Acum este foarte greu să păstrăm distanța, să nu le pot vedea zâmbetul gingaș. Le pot citi doar în ochi fericirea că, totuși, putem fi împreună, chiar și în aceste condiții. Aș spune că suntem ca o familie care dorește să fie mereu împreună.

Acum două săptămâni, vineri, când le-am spus că o săptămână avem vacanță, majoritatea dintre ei s-au întristat, deoarece ei își doreau să vină la școală. La fel mi-au spus și în clasa pregătitoare și am rămas surprinsă! Până atunci nu mai văzusem acea tristețe în ochii elevilor când sunt anunțați de venirea vacanței. Însă mi s-a demonstrat și atunci că legătura dintre mine și elevii mei este foarte puternică.

Din acest motiv, cu atât mai mare este bucuria când un copil care vine dintr-o familie cu un nivel de educație scăzut reușește să scrie, să citească și să socotească. Am petrecut multe momente frumoase împreună. Iubesc foarte mult copiii, indiferent de mediile familiale de unde provin, și de aceea mereu sunt cu zâmbetul pe buze, îi încurajez, le ascult nevoile și îi ajut. Mă consider deopotrivă și prietena lor.

Consider că legătura profesor-elev trebuie să meargă dincolo de livrarea conținutului, iar un dascăl bun trebuie să îi înțeleagă pe elevi, să îi asculte, să îi învețe uneori chiar jucându-se cu ei. Sunt foarte mândră de elevii mei și mă bucur că pot face parte din povestea lor.

Din dorința de a-i sprijini cât mai bine și din încercarea de a învăța lucruri noi, utile, urmarea cursului „Teaching as Leadership” a fost o decizie înțeleaptă. Tot cursul a fost super! Nu pot să mă opresc la o anumită idee pentru că îl consider pe tot relevant și de mare ajutor. Participarea la acesta fost o oportunitate și o experiență unică. Aici am întâlnit oameni deosebiți, dedicați carierei lor la catedră. Consider că perfecționarea continuă este esențială pentru un profesor care, zi de zi, facilitează procesul de învățare și care, mai mult decât atât, formează caractere.

În final, aș vrea ca elevii mei să știe că sunt foarte mândră de ei și că ei sunt cei mai buni, iar colegilor le doresc multă sănătate, răbdare și multe realizări.

Teaching as Leadership reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. Prima serie a rulat în perioada 1 februarie-31 octombrie 2020. Formarea a presupus 2 module de pregătire teoretică și practică prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și eficacitate socială.

Scopul acestui proiect este de a susține educația de calitate pentru copii din medii diverse, abordând nevoia de formare continuă a cadrelor didactice printr-un program de formare (predare centrată pe nevoile elevilor).

Pe parcursul celor 8 luni, au participat 26 de profesori și învățători din 3 județe (Galați, Vaslui și București) și au fost implicați în peste 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă. Formatorii cursurilor au fost Lavinia Niță, Ioana Morar și Ioana Ghiga, alumne Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.