Învățăm împreună. „Prezenți în clasă. De acasă” cu Mihaela Murgoci, profesor de Istorie

March 25, 2020
Teach for Romania
Comments Off on Învățăm împreună. „Prezenți în clasă. De acasă” cu Mihaela Murgoci, profesor de Istorie

Interviu cu Mihaela Murgoci, profesor susținut de Teach for Romania

Mihaela Murgoci predă Istorie în Isvoarele și Herești, două comune din județul Giurgiu. De două săptămâni, ea adună copiii în clasa virtuală, un spațiu pe care îl descoperă și îl învață împreună. Provocarea ei cea mai mare este cum să mențină interesul și curiozitatea copiilor, așa cum făcea în clasă. O soluție pe care Mihaela o testează zilele acestea este să își invite prietenii la orele de Istorie.

„E un cadru nou, cu provocări, iar ei s-au mobilizat într-un fel, dar mai durează.”

Ce aplicații folosești pentru clasele virtuale, cum comunici cu elevii în această perioadă?

WhatsApp este canalul principal de comunicare, pe care îl foloseam cu ei și înainte, când voiau să mai întrebe cîte ceva. Este foarte ușor de folosit. Pentru ore, am ales Cisco Webex, este un pic complicat la început, dar și foarte intuitiv, copiii s-au descurcat foarte repede cu el. Eu recunosc că am avut probleme la început, dar, cu un pic de răbdare și cu puțin ajutor de la Ioana, m-am descurcat. M-a pregătit puțin înainte de prima sesiune cu copiii și am mai lucrat eu singură după, să mă lămuresc. Îmi spuneau elevii mei „Nu te vedem, doamna!”. Asta e, ne mai lasă tehnologia, dar soluții sunt. Doar să nu pice netul, atunci chiar ne izolăm cu toții. Un mare avantaj la Webex este că că nu ocupă multă memorie pentru cei care îl folosesc pe telefon. Apoi pot intra 100 de participanți odată, și, în această perioadă, pentru cel puțin o lună, accesul este gratuit.

Când îți arată cineva cum se face, pare foarte simplu și atunci zici „Da, da, știu acum.”, dar apoi, când trebuie să faci tu, e diferit. Așa că, am lucrat eu cu mine, mă întrebam „Cum se face asta, cum se face ailaltă?”. La a treia lecție eram deja în formă, nu mai ezitam, părea mai clar: „Dau aici click, trimit link.” Intră până la urmă în reflex, se învață.

Câți copii vin la clasele online? Cum au reacționat?

Din păcate, cel puțin acum, nu prea intră nici măcar jumătate dintre ei. De exemplu, la o clasă de a VII-a am 18 elevi, dintre care astăzi (n.r. 19.03.2020) au intrat vreo 9 copii. De la clasa mea au mai intrat tot jumătate. Așa că, mi-am zis „Hai să unesc două clase!”, să fie eficient și pentru mine, dar și pentru ei. Chiar și-așa, uneori, dacă strâng 5 copii e bine. Nu sunt mulți profesori în școlile în care lucrez eu care predau online, copiii s-au mai plâns și că rămân în urmă. Eu îi mai sun să văd ce fac, îi îmbărbătez, îi chem la ore. Am doar câțiva copii pe care i-am convins, pe unii i-am pierdut complet, nici nu știu pe unde sunt.

Dar eu lucrez cu cine intră, am hotărât de la început că așa voi face. Dacă pot să intre, eu îi aștept, sunt acolo pentru ei. La început m-au întrebat „Doamna, la ce ne folosește în viitor să răspundem așa sau să ne întâlnim, între noi, online?”. Le-am spus: „Veți ajunge la un moment dat, când veți lucra, să aveți astfel de interacțiuni, să scrieți, să comunicați online cu colegii, cum o să știți să faceți asta?”. E un cadru nou, cu provocări, iar ei s-au mobilizat într-un fel, dar mai durează.

Mihaela Murgoci_resized

„Acum mă tot gândesc cum să le arăt altceva decât ce le predau eu de obicei. Așadar, o să invit oameni să ni se alăture.”

Cum au reacționat elevii care au venit în noul mediu? Ce provocări sunt?

Eu vreau să fie cât mai interactivă oră, cât mai apropiată de cum era la școală, unde găsisem tot felul de pârghii să îi țin interesați, activi. Îi puneam, de exemplu, să facă hărți colorate. Se reuneau în clasă, lucrau în echipă, colorau. Pe lângă conținutul istoric, făceau și altceva ca să rețină. Abia ulterior le puneam întrebări și puteau să facă altfel conexiunea între idei. Acum, trebuie să fiu creativă, nu pot doar să pun întrebări și să lucrăm pe o fișă. Dinamica pe internet este diferită, oricine s-ar plictisi. Încerc să creez un cadru mai amplu, de exemplu, să pun în context și cum trăiau oamenii în epocă, dar și aici sunt provocări. Trebuie să creez acest conținut, iar pentru moment, m-am gândit să invit alți oameni la clasa virtuală.

Invitați la clasă?

Da. M-am gândit că trebuie să descopăr ceva mai creativ pentru clasă, altceva decât ce fac de obicei. Copiii se plictisesc destul de rapid și trebuie să abordezi altfel problema. M-am gândit că sunt mulți oameni faini acasă care știu lucruri interesante pe care eu nu le știu, și pe care nu aș putea să îi aduc la școală, în fața copiilor, în mod normal.

Noi am mai fost în vizite cu clasa, pe cei de a VII-a i-am dus la Parlament. Acolo au povestit, au văzut cum funcționează, dar mai important, au prins încredere în ei. Am văzut că nu mai sunt așa retrași, ceea ce îmi și propun offline și online. Vreau să le scot blocajele. Vreau să le arăt altceva. Așadar, o să invit oameni să ni se alăture. O să iau lista de facebook la mână, să văd pe cine pot chema, și o să încep să invit oamenii să vină. O idee ar fi să participe împreună cu copiii lor. Pentru început, mi-am implicat prietenii: i-am dat dat temă unei prietene să vorbească despre Franța. Le-am mai scris unor fete să mă ajute să fac o lecție de istoria artei. Să le explice cum erau tehnicile, să aleagă opere de artă relevante pentru o epocă anume, iar eu să adaug conținutul meu de istorie, adică să le povestesc cum trăiau oamenii în perioada respectivă. Apoi vor primi temă să experimenteze o tehnică la ei acasă cu acuarele sau cu ce au ei la îndemână. Trebuie să ne adaptăm, să folosim toate resursele pe care le avem, cum știm mai bine.

Mihaela Murgoci_2

„Copiii înțeleg foarte multe și vor să ajute. E încă o ocazie pentru noi de a învăța unii de la alții, dar trebuie depășită teama de a le arăta elevilor că nu știi ceva.”

Folosești anumite materiale?

Încerc să diversific. Săptămâna trecută le-am trimis un video, Istoria cu Virgil – despre Carol I, și câteva întrebări pentru temă, toate pe Whatsapp, pentru că nu era niciunul prezent online. Unii mi-au trimis tema, unii, nu. Când ne-am revăzut, am comentat materialul, dar altfel, și-anume: i-am pus să se împartă în două grupe și să lucreze în echipă la un fel de campanie electorală pentru Carol I, să îmi aducă 3 argumente pentru a fi ales rege. Trebuie, ca la școală, să fii alături de ei, să fii facilitator, să îi provoci. Eu tot încerc „Hai să gândim asta! Asta cum ar fi?”. E vital să fim mai mulți așa în raport cu elevii. Eu am mare încredere în copii că pot reuși, dar trebuie să fim alături de ei.

Părinții se implică?

Nu am vorbit direct cu ei, dar când a mai intrat câte un părinte în cadru, l-am auzit pe copil spunând „Am oră cu doamna.” și părintele, cumva, dispărea. Cred că înțeleg că e mai bine pentru copiii lor să stea cu doamna, să învețe.

Ce le-ai spune profesorilor care încă nu au intrat online?

Cred că unii dintre ei evită să își ducă orele online pentru că nu știu cum să facă, nu vor să se pună în situația de a le arăta copiilor că nu știu. Copiii înțeleg foarte multe și vor să ajute. E încă o ocazie pentru noi de a învăța unii de la alții, dar trebuie depășită teama de a le arăta elevilor că nu știi ceva. E nesănătos. Eu le-am spus elevilor mei de la început: „Și eu învăț de la voi, nu doar voi de la mine. Eu nu sunt expertul să le știu pe toate. Dacă aveți ceva să îmi spuneți, știți mai bine ca mine, haideți să învățăm împreună!”. Eu nu sunt o autoritate, eu sunt un facilitator, cred ca asta nu se înțelege în sistem și de aici pleacă problema. Împreună putem să găsim soluții.

1.Miha Murgoci_interviu

Interviul face parte din seria „Prezenți în clasă. De acasă”, în care vă vom povesti în perioada următoare despre cum se poate face educație digitală la țară, în comunitățile în predau profesorii și alumnii din cadrul programului nostru. Citește despre cum își organizează profesorii rutina zilnică și orele în online, cât și ce soluții tehnologice folosesc pe blogul nostru sau pe Scoala pe Net, platforma cu resurse pentru profesori lansată alături de Centrul de Resurse in ComunicareAsociația Techsoup Romania și Seeding Knowledge Foundation. Împreună se poate.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.