Interviu cu Simona Velea, Loredana Baboi, Carmen Rizea și Veronica Șerban, cadre didactice implicate în proiectul Prof21

May 8, 2020
Teach for Romania
Comments Off on Interviu cu Simona Velea, Loredana Baboi, Carmen Rizea și Veronica Șerban, cadre didactice implicate în proiectul Prof21

Toți învățătorii și profesorii sunt greu încercați acum. Lipsa dotărilor tehnologice și a interacțiunii autentice cu elevii lor le îngreunează procesul de învățare, care însă trebuie să meargă mai departe. Cunoscându-le greutățile, frustrările, dar și bucuriile, dorim să împărtășim și cu voi încă patru povești frumoase, ale unor cadre didactice care se bucură de toată admirația noastră și vorbim despre: Simona Velea, Loredana Baboi, Carmen Rizea și Veronica Șerban. Așadar, continuăm seria de interviuri cu profesori care fac parte din grupul de beneficiari ai activităților de formare, Teaching as Leadership și mentorat, în cadrul proiectului Prof21 (POCU/73/6/6/105288).

Simona predă o disciplină complexă, care presupune multă răbdare și determinare, respectiv „Terapia tulburărilor de limbaj”.  Este, alături de părinți, sprijinul elevilor cu TSA (Tulburări de spectru autist) și deficiență mintală severă din clasa a II-a.  Și-a dedicat ultimii 9 ani învățării și sprijinirii lor, fiind ferm convinsă că acesta este lucrul pe care trebuie să îl facă. Cu siguranță avem nevoie de astfel de oameni, care în timp, cu determinare și multă dedicare, fac lumea noastră un loc mai bun.

De 21 de ani, Loredana lucrează ca profesor logoped la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” din Vaslui. Profund atașată de elevii cu care lucrează, Loredana ne mărturisește că recuperarea copiilor este sentimentul care îi oferă atât o satisfacție aparte, cât și motivația de care avem nevoie cu toții în fiecare zi. Acum, în noul context, adaptabilitatea joacă un rol crucial. Ziua pe care o petrec împreună este solicitantă pentru elevi și necesită o colaborare eficientă între părinți și profesor. Însă, în fiecare zi, se bucură împreună de mici succese care, în timp, fac o diferență semnificativă în viața copiilor.

Carmen este, de 20 de ani, profesor logoped la C.S.E.I. „Elisabeta Polihroniade”, Vaslui. Din dorința de a-i ajuta pe acești elevi și de a juca un rol în progresul lor, Carmen alege să le fie alături. Acum însă, sprijinul pe care îl putea oferi s-a diminuat, din cauza neajunsurilor tehnologice. Din păcate, nu toți copiii beneficiază de dotările necesare care să le permită o bună desfășurare a activității. Din acest motiv, Carmen recunoaște că sentimentele de frustrare și neputință în fața unei astfel de situații atipice, nu au întârziat să apară. Merge însă mai departe.

Pornind de la clasa I-a sau a II-a, în funcție de cum se formează clasa, Veronica lucrează cu elevi până în clasa a X-a. Are, așadar, oportunitatea să își lase amprenta asupra progresului lor, formând caractere zilnic. Drumul este lung și presărat cu emoție, provocări, străduință și succese. Dat fiind contextul actual, Veronica precizează că adaptabilitatea, sârgul și asumarea profesiei sunt doar câteva dintre calitățile pe care profesorii trebuie să le aibă. O atenție sporită trebuie acordată totodată și efortului pe care aceștia îl depun acum pentru a rămâne cât mai aproape de elevi și a continua învățarea.

Împărtășim acum cu voi răspunsurile doamnelor, care au fost rugate să ne ofere câteva repere din experiența lor profesională, cât și motivația alegerii lor.

Velea Simona: Disciplina pe care o predau, „Terapia tulburărilor de limbaj”, este o disciplină complexă și presupune multă răbdare. Am în terapie elevii claselor a II-a A și a II-a B, elevi cu TSA (Tulburări de spectru autist) și deficiență mintală severă. Lucrez în învățământul special de 9 ani pe postul de profesor TTL (Terapia tulburărilor de limbaj). Până acum 9 ani am fost învățătoare în învățământul de masă și am urmat cursurile Facultății de Psihologie din dorința de a-mi perfecționa demersul didactic. Viața a făcut să ajung în învățământul special și aici am rămas să-i ajut, pe cât îmi stă în puteri, pe acești elevi.

Baboi Loredana: Lucrez ca profesor logoped la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” din Vaslui, cu o vechime de 21 de ani.  Iubesc elevii cu care lucrez, iar recuperarea logopaților îmi dă satisfacție pentru acest domeniu.

Rizea Carmen: Sunt profesor logoped la C.S.E.I. „Elisabeta Polihroniade” din Vaslui, de 20 de ani. Am ales această meserie deoarece îmi place să lucrez și să-i ajut pe copiii care au cea mai mare nevoie de ajutor specializat.

Veronica Șerban: Predau la clasa primară, clasa a IV-a, însă în școala noastră luăm copiii de la clasa I-a sau a II-a, în funcție de cum se formează clasa și îi ducem până la clasa a X-a.

Cum arată acum o zi de școală mutată în online? Și cum e experiența aceasta pentru tine?

Velea Simona: Încep ziua prin a pregăti activitățile pe care le am de desfășurat, apoi le postez pe platformă. Dacă părinții sunt pregătiți și doresc să intrăm online atunci desfășor activitățile așa. Este dificil și pentru părinți să mobilizeze copiii în această perioadă și atunci este mai dificil online. Eu m-am acomodat la această situație și din câte am observat și părinții elevilor.

Baboi Loredana: E o zi destul de aglomerată pentru elevi. Toți profesorii trimit materiale sau vorbesc cu ei. Eu ca profesor logoped încerc să intru online cu elevii după ora 12:00, respectând programul pe care îl aveau la școală. E o experiență nouă cu multe provocări și probleme (nu toți elevii dispun de mijloace de comunicare).

Rizea Carmen: Pentru mine școala online este frustrantă, deoarece elevii nu beneficiază de tehnologia necesară, iar deficiențele fizice și intelectuale îngreunează sau împiedică procesul de învățare. Eu ca profesor mă adaptez în condiții bune și foarte bune.

Veronica Șerban: La ora 08:00 – 08:30 se intră pe grupul de WhatsApp unde lucrăm, propunem subiectele de studiu pentru ziua respectivă, în funcție de orar. Se afișează atât explicații, cât și material intuitiv. Se discută cu aparținătorii despre subiecte, copiii noștri fiind cu deficiență mintală nu pot intra ei direct. Aceștia transmit informația către elev, printează sau afișează pe calculatoarele personale, cei care au.

Cum s-a făcut trecerea în online a interacțiunilor tale cu elevii?

Velea Simona: La început, până ne-am acomodat cu acest stil de învățare, am resimțit un disconfort, atât noi, cadrele didactice, cât și părinții. Mă refer mereu la părinți pentru că în cazul nostru, celor care lucrăm cu elevi cu CES, ei sunt liantul dintre noi și elevi.

Baboi Loredana: Reușesc să mențin legătura cu elevii prin intermediul aplicației WhatsApp, pe care o folosesc și în comunicarea cu colegii mei.

Rizea Carmen: Procesul de învățare este îngreunat de lipsa dotărilor necesare, care ne-ar ajuta să ne desfășurăm activitatea cu mai multă ușurință.

Veronica Șerban: Lipsește interacțiunea efectivă cu elevul, captarea atenției este mai dificilă acum. Apoi informația se transmite în sistem – „telefonul fără fir” – putând, însă, să existe și erori de înțelegere.

Ce simți că poți face în formatul acesta și ce nu?

Velea Simona: În cadrul unei terapii, cu elevi cu TSA și deficiență mintală, contează cel mai mult stabilizarea lor din punct de vedere emoțional și captarea atenției. Acest lucru nu se poate realiza online nici măcar cu ajutorul părinților, iar atunci când se realizează este pe o perioadă scurtă de timp.

Baboi Loredana: Metodele de lucru din această perioadă sunt diverse și ajustate nevoilor copiilor. Vorbesc cu elevii, le trimit fișe de lucru, primesc fișele lucrate de elevi, iar ei primesc observații și aprecieri din partea mea. Nu primesc toate fișele rezolvate în aceeași zi, nu pot corecta dislaliile (n.r. dificultate în articularea cuvintelor). Elevii cu dislalie nu au acces la internet sau WhatsApp.

Rizea Carmen: Terapia logopedică cu elevii cu deficiență severă sau asociată nu poate fi făcută online fără material didactic și fără sprijin la fiecare etapă de activitate.

Veronica Șerban: Lucrez cu 9 elevi din 11 pe diverse canale online. Cu doi elevi se lucrează telefonic.

Întrebate cu câți elevi reușesc să își desfășoare activitatea, răspunsurile au fost diverse, însă au avut un lucru în comun – greutățile cu care se confruntă în această perioadă din cauza neajunsurilor tehnologice.

Simona a reușit să ia legătura cu majoritatea elevilor prin Whatsapp, întrevederile fiind scurte, din diverse motive. Cu ajutorul semnificativ al părinților, încearcă să găsească cele mai potrivite soluții pentru copii.

Din 13 elevi, Loredana păstrează legătura cu 8.

Din păcate, Carmen nu a reușit să continue acitivitățile, elevii săi confruntându-se cu diverse neajunsuri.

Din 11 elevi, Veronica continuă activitatea cu 9 dintre ei, pe diverse canale online, iar cu doi ține legătura telefonic.

Cum crezi că e important să arate și să fie rolul tău de profesor în perioada în care școlile sunt închise?

Velea Simona: Rolul unui profesor în această perioadă este unul complex și foarte important. În primul rând, de a-și desfășura activitatea didactică, apoi să fie optimist, să transmită elevilor sentimente pozitive și să susțină moral părinții elevilor.

Baboi Loredana: E foarte important ca noi să fim alături de ei, să îi încurajăm și apreciem efortul lor și al părinților.

Rizea Carmen: Dacă părinții elevilor beneficiau de tehnologie și instruirea necesară activităților online, logopedul ar fi putut face partea orală a terapiilor.

Veronica Șerban: Profesorul trebuie să fie adaptabil, în primul rând și trebuie să continuie să lucreze cu sârg și răspundere. Este greu și pentru noi, sunt diferite implicații psihologice pentru toți cei implicați. Profesorii sunt și ei oameni care încearcă să își facă treaba bine, în ciuda lipsurilor cu care ne confruntăm acum.

Proiectul „Prof21 – Dezvoltarea competențelor profesorilor și managerilor școlari pentru o școală atractivă și incluzivă” (POCU/73/6/6/105288) îşi propune să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din 23 de școli din județele Brașov, Mureș, Vaslui, Călărași, Ialomița, Prahova, Dolj, Olt, Vâlcea și Hunedoara de a implementa programe educaționale inovatoare care să conducă la îmbunătățirea calității educației și la accesul echitabil la educație pentru copiii cu un grad ridicat de risc educațional.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice, personalului de sprijin şi managerilor şcolari din unităţi de învăţământ publice defavorizate de a implementa programe educaţionale inovatoare care duc la îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi la accesul echitabil la educaţie pentru copiii cu un grad ridicat de risc educaţional.

Proiectul beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) în parteneriat cu Asociația REPER21, Fundația World Vision România și Asociația Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.

 Simona Velea1