Interviu cu Lelia Mitroi și Claudia Nițulescu, cadre didactice implicate în proiectul Prof21

May 7, 2020
SuperTeach
Comments Off on Interviu cu Lelia Mitroi și Claudia Nițulescu, cadre didactice implicate în proiectul Prof21

Lelia Mitroi1Continuăm seria de interviuri cu profesori care fac parte din grupul de beneficiari ai activităților de formare, Teaching as Leadership și mentorat, în cadrul proiectului Prof21 (POCU/73/6/6/105288). De această dată, vă facem cunoștință cu Lelia Mitroi și Claudia Nițulescu. Pasionate de lucrul cu copiii, interacțiunea zilnică s-a transformat într-una online, mai greoaie, accesibilă celor care au echipamente tehnice, dar și provocatoare în ideea adaptării conținutului și a interacțiunii necesare din învățământul special.

Lelia Mitroi și-a dedicat ultimii 31 de ani formării și educării copiilor în cadrul Școlii Gimnaziale „Amza Pellea” din Băilești, județul Dolj. Această activitate o face cu adevărat fericită și împlinită. Devotamentul său rămâne puternic, chiar dacă această nouă realitate aduce cu ea și mai multe provocări. Să le fie aproape copiilor în procesul de învățare, cât și îndrumător, îi încarcă bateriile. Metodele folosite acum sunt diverse și ajustate în funcție de caz. Cu unii dintre copii, Lelia a reușit să se conecteze în mediul online, celorlalți transmițându-le fișe de lucru. Există o cale de rezolvare acolo unde există și voință. Școala merge mai departe. În online.

Claudia Nițulescu nu a făcut altceva decât să își urmeze visul din copilărie: acela de a deveni dascăl, din iubirea pentru cei mici. De aproape 20 de ani, Claudia contribuie la împlinirea visurilor copiilor din nivelul primar. Din anul 2001, predă în aceeași unitate școlară cu profil special, respectiv Școala Gimnazială Specială Balș, devenită, între timp, din anul 2016, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Prin psihopedagogie specială, zilnic, Claudia primește adevărate lecții de viață de la elevii săi. Cu răbdare și emoție, găsirea soluțiilor eficiente pentru fiecare provocare întâmpinată este acum, mai mult ca niciodată, foarte importantă. Cu nerăbdare și entuziasm, Claudia abia așteaptă momentul revederii cu elevii săi, însă până atunci munca va continua în fiecare zi în online.

Din dorința de a le cunoaște mai bine, le-am rugat, în primul rând, pe Cerasela, Florentina, Lelia și Claudia, să ne povestească puțin despre ele – la ce nivel predau, de când, unde, de ce au ales profesia de dascăl.

Lelia Mitroi: De 31 de ani sunt învățătoare și sunt profesor pentru învățământul primar din 2018. Am absolvit Jurnalism, din cadrul Facultății de Litere, a Universității din Craiova. Predau la clasa pregătitoare B, la Școala Gimnazială „Amza Pellea” Băilești și asta e ceea ce-mi place să fac. Îmi plac mult copiii, îmi place să lucrez cu ei, să-i ajut, să-i îndrum, să-i ascult, să-i descopăr, să-i surprind și să mă surprindă. Asta îmi încarcă bateriile, de regulă.

Claudia Nițulescu: Pot spune că am urmat un vis pe care l-am avut încă din copilările, anume acela de a deveni dascăl, din iubirea pentru cei mici și din dorința de a fi cu ei în contact, de a le descoperi visurile și de a ajuta la îndeplinirea lor. Norocul a fost de partea mea, iar Dumnezeu mi-a călăuzit pașii și mi-a trimis dascăli cu vocație care au contribuit decisiv la devenirea mea ulterioară. Predau la nivel primar acum, dar am predat și la nivel gimnazial, din anul 2001, în aceeași unitate școlară cu profil special, Școala Gimnazială Specială Balș, devenită, între timp, din anul 2016, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Sunt profesor de psihopedagogie specială de aproape 20 de ani. Nu știu dacă este mult sau este puțin, dar știu că este minunat să fii înconjurată de copiii care nu încetează să-ți ofere zi de zi adevărate lecții de viață, pe măsura potențialului fiecăruia dintre ei, dar cu o dragoste și cu un atașament așa cum numai ei o pot face. Sunt unici!

Lelia MitroiNe-ați putea spune cum arată acum o zi de școală mutată în online? Și cum e experiența aceasta pentru voi?

Lelia Mitroi – Ziua de școală din online e diferită de varianta clasică, din toate punctele de vedere. Ocupă alt timp, consumă alte resurse, presupune altă abordare și multă creativitate. Trecerea s-a făcut greoi, din cauza resurselor limitate. Lipsa accesului la internet pentru toți copii reprezintă o provocare reală, care din păcate, stă în calea continuării orelor pentru mulți elevi.

Claudia Nitulescu: Este total diferită de cea clasică, în sensul că lipsesc elementele de bază din activitatea noastră din învățământul special, cele care ne definesc pe noi, dascălii care lucrăm cu copiii speciali și anume interacțiunea cu aceștia, socializarea în grup, îmbrățișările zilnice, toate acestea sunt înlocuite acum de un ecran rece prin care chipurile celor dragi par aproape, dar, totuși, atât de departe de noi. O zi de școală în online este foarte dificilă pentru elevii cu dizabilități intelectuale grave și mai accesibilă pentru cei cu dizabilități intelectuale ușoare și moderate care pot lucra cu calculatorul, cu softul educațional folosit la școală. La școală erau mereu sub supravegherea mea, iar acum mă bucur de sprijinul permanent al părinților. Trecerea s-a făcut mai ușor pentru elevii cu dizabilități intelectuale ușoare și moderate și mai dificil, acolo unde ne-a permis tehnologia, când vorbim despre copiii cu dizabilități grave.

Întrebate ce reușesc să realizeze cu copiii și ce nu și câți copii sunt activi în această perioadă ne-au răspuns:

Lelia Mitroi: În formatul acesta, pot prezenta niște conținuturi, pot evalua cumva, pot observa. Nu pot să știu cu certitudine dacă am pe fișe rezultatul muncii elevului sau dacă răspunsurile la întrebări vin doar de la el. Pe Zoom m-am văzut cu un singur elev, iar pe Whatsapp cu 5. Ceilalți 9 nu au acces la această variantă de învățare. Le-am pregătit fișe (pe hârtie), le-am transmis să treacă pe la mine și le-am dat de lucru. Fiecare le aduce înapoi atunci când le termină și le dau altele. Chiar dacă e puțin față de activitatea pe care o desfășurăm în mod normal, consider că e mai bine decât nimic.

Claudia Nițulescu: Se poate interacționa cu copiii care erau obișnuiți de la școală să utilizeze calculatorul, acum mă bazez foarte mult pe sprijinul părinților, dar nu se poate interacționa cu cei care nu dispun încă de mijloace tehnice. Sunt convinsă că se vor găși soluții pentru achiziționarea acestor dispozitive care ne lipsesc la acest moment. Mi-am dorit să găsesc o cale prin care să ajung la toți elevii. Niciunul nu ar trebui lăsat în urmă. Este foarte important, ca în ciuda provocărilor de care ne lovim, să continuăm procesul de învățare, atât cât putem. Așadar, cu jumătate dintre elevii clasei am putut să lucrez în online, iar pentru ceilalți pregătesc fișe de lucru care ajung la ei prin intermediul părinților.

ExercitiiDeScriere_ClaudiaNitulescu

Deoarece acum, mai mult ca înainte, învățătorii și profesorii trebuie să își diversifice activitatea și să le fie alături copiilor, am fost curioși să vedem perspectiva lor asupra rolului pe care îl joacă acum profesorii.

Lelia Mitroi: Noutatea situației cu care ne confruntăm reprezintă, fără îndoială, o provocare constantă, care va continua să ne testeze abilitățile de acomodare în continuu. În ciuda neajunsurilor și a frustrărilor care rezultă ca urmare, consider că rolul învățătorilor, profesorilor este mai important ca niciodată. Vreau ca elevii mei să simtă că sunt aici, aproape de ei, într-un fel sau altul, că trebuie să ne continuăm munca și să fim deschiși către progres, indiferent de situație.

Claudia Nițulescu: Rolul meu în acestă perioadă dificilă atât pentru copii, cât și pentru părinți, este acela de a găsi soluții chiar și la problemele care par imposibil de rezolvat, astfel încât elevii să simtă că le suntem aproape, că le oferim tot sprijinul nostru, iar părinții să găsească în noi un veritabil suport în aceste vremuri în care avem nevoie de solidaritate mai mult ca niciodată! Având credința că totul va reveni la normal, iar zâmbetele și bucuriile revederii cu elevii mei dragi nu sunt atât de departe, le doresc sănătate, răbdare și îi asigur de toată prețuirea mea!

„Dacă nu ai, la vederea unui copil sau a unui tânăr o tresărire emotivă şi o înclinare de a-i îndruma şi de a-i veghea destinul, dacă nu poţi să îmbraci într-o căldură emotivă, generoasă relaţiile şi dialogul cu un tânăr, nu ai de ce să te faci dascăl”, spunea academcianul român Mircea Malița.

Proiectul „Prof21 – Dezvoltarea competențelor profesorilor și managerilor școlari pentru o școală atractivă și incluzivă” (POCU/73/6/6/105288) îşi propune să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din 23 de școli din județele Brașov, Mureș, Vaslui, Călărași, Ialomița, Prahova, Dolj, Olt, Vâlcea și Hunedoara de a implementa programe educaționale inovatoare care să conducă la îmbunătățirea calității educației și la accesul echitabil la educație pentru copiii cu un grad ridicat de risc educațional.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice, personalului de sprijin şi managerilor şcolari din unităţi de învăţământ publice defavorizate de a implementa programe educaţionale inovatoare care duc la îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi la accesul echitabil la educaţie pentru copiii cu un grad ridicat de risc educaţional.

Proiectul beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) în parteneriat cu Asociația REPER21, Fundația World Vision România și Asociația Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.

 Claudia Nitulescu1