Interviu cu Cerasela Vintilescu și Florentina Triculescu, profesori în proiectul Prof21

May 5, 2020
SuperTeach
Comments Off on Interviu cu Cerasela Vintilescu și Florentina Triculescu, profesori în proiectul Prof21

Prof21 - Cerasela Vintilescu1Astăzi avem plăcerea să împărtășim cu voi poveștile a două cadre didactice remarcabile care, zi de zi, muncesc alături de copiii pentru un viitor mai bun și luminos. Provocările sunt multe, mai ales în situația actuală, însă iubirea lor față de copii și determinarea de a răzbi sunt doar două dintre motivele pentru care sunt demne de admirația și aprecierea noastră. Acestea fac parte din grupul de beneficiari ai activităților de formare, Teaching as Leadership și mentorat, în cadrul proiectului Prof21 (POCU/73/6/6/105288).

De douăzeci de ani, Cerasela Vintilescu îmbogățeste universul copiilor din medii vulnerabile cu orele sale de geografie, împărtășind cu ei nu doar cunoștintele sale, ci și o bază onestă de încredere și echilibru emoțional în ceea ce privește comunicarea și interrelaționarea. În contextul actual, Cerasela recunoaște că la început experiența sa a fost oarecum debusolantă, adaptarea venind pe parcurs, prin eforturi comune și susținute. La orice provocare pot fi găsite și soluții – din iubire pentru copii și din dorința de a continua procesul de învățare – chiar și în această situație unică. Din acest motiv, în fiecare zi, Cerasela încearcă să găsească variante de lucru sustenabile pentru elevii săi.

Convinsă că profesia a venit spre ea, Florentina Triculescu, profesor de psihopedagogie specială, predă preșcolarilor, clasei I și clasei a IV-a „Terapia tulburărilor de limbaj”, „Terapii și programe de intervenție”, la elevii cu CES, din cadrul C.S.E.I. Bals, Olt. Dorind să înțeleagă „psihicul” omului, Florentina se străduiește ca în ciuda dificultăților, să mențină activitatea copiilor diversificată. În ciuda convingerii că interacțiunea interumană nu poate fi înlocuită de niciun echipament tehnic performant, Florentina caută soluțiile potrivite, zi de zi, să își continue activitatea și să le fie cât mai aproape copiilor. Cu ajutorul părinților, acest lucru devine tangibil, iar speranța prinde contur.

Din dorința de a le cunoaște mai bine, le-am rugat pe Cerasela și Florentina, să ne povestească puțin despre ele – la ce nivel predau, de când, unde, de ce au ales profesia de dascăl.

Cerasela Vintilescu: Sunt profesor de douăzeci de ani. Îmi place ceea ce fac pentru că iubesc copiii și mă simt confortabil în mijlocul lor. Predau geografie la gimnaziu, la două școli din județul Dolj, ambele în mediul urban, dar cu elevi ce provin în mare parte din medii vulnerabile.

Florentina Triculescu: Sunt profesor de psihopedagogie specială, în prezent predau disciplina/ele „Terapia tulburărilor de limbaj”/„Terapii și programe de intervenție”, la elevii cu CES, din cadrul C.S.E.I. Bals, Olt, repartizați astfel: preșcolari, clasa I și clasa a IV a.

Motivația alegerii meseriei a fost aceea de a înțelege „psihicul” omului, de a-l cunoaște la nivel profund, la nivelul întregii personalități. Psihopedagogia specială ca specializare a mea, oferă puntea între psihologie și medicină. Și cum îmi place să îmi ajut semenii, se pare că profesia a venit spre mine. 🙂

EnergiserSiAlegereEchipeDeLucru

Ne-ați putea spune cum arată acum o zi de școală mutată în online? Și cum e experiența aceasta pentru voi?

Cerasela Vintilescu: O zi de școală în online este solicitantă. Am ieșit din zona de confort. A fost nevoie de timp să adunăm elevii pe grupuri, să-i inițiem în folosirea aplicațiilor, dar acest aspect s-a concretizat printr-un efort comun al echipei cadrelor didactice și al conducerii celor două unități școlare.

Experiența aceasta a fost debusolantă la început, dar pe parcurs ne-am adaptat, înțelegând că misiunea noastră se mută în online și că este imperios necesar ca educația să continue și sub această formă. Nu toți copiii participă la activități, dar pe ansamblu feedback-ul este pozitiv.

Am creat în timp o bază onestă de încredere și echilibru emoțional în ceea ce privește comunicarea și interrelaționarea. Acum însă fac un minim necesar din ceea ce ar trebui. Presiunea cade pe elev. Și pe părinți. Toți profesorii cer, iar ei sunt bulversați și suprasolicitați. Sunt mici și nu fac față, dar se bucură să fie acolo, parte integrantă a grupurilor online din care fac parte.

Florentina Triculescu: Cu siguranță este interesantă. În învățământul special, există deja o mare adaptabilitate a profesorilor, cu sau fără pandemie. Trecerea interacțiunilor în online s-a realizat cu asumarea responsabilității de distanțare socială, de care suntem cu toții conștienți că este necesară și vitală.

Consider că interacțiunea fizică, umană nu poate fi înlocuită de niciun echipament tehnic performant. Însă, nici imposibilă nu pot spune că a fost această tranziție în online: am transmis link-uri utile și fișe de activitate/evaluare, acolo unde există resurse tehnice și internet.

Acolo unde aceste resurse sunt mai puțin prezente sau mai puțin utilizabile, se comunică prin sms-uri și prin intermediul telefonului. Cooperarea, în limita resurselor, există atât din partea elevilor (care au această opțiune), cât și din partea a adulților în a căror îngrijire sunt.

ExercitiuDeCoordonareMiscari

Întrebate ce reușesc să realizeze cu copiii și ce nu și câți copii sunt activi în această perioadă ne-au răspuns:

Cerasela Vintilescu: Avem manuale, avem chiar și manuale digitale, dar ei nu au capacitatea de a sintetiza și de a abstractiza. Eu îi ajut, discutând și realizându-le scheme logice. Dar sunt multe de spus. Multe neajunsuri. Sunt familii cu mai mulți copii care locuiesc într-o garsonieră, nu se pot adapta. Cum să-i muți în online, când ceilalți membri ai familiei ar trebui reduși la tăcere? Și altele … Cu anumite dificultăți, pot spune că acum îmi desfășor activitățile cu 70% dintre elevi.

Florentina Triculescu:  Pot să mențin interacțiunea cu elevii, aparținătorii. Deoarece fizic nu pot să fiu acolo să îi îndrum, părinții cooperează în sensul acesta. Elevii cu CES au, în general, nevoie de sprijinul adulților, în rezolvarea de itemi, sarcini. Telefonic am interactionat cu toți – elevi/ aparținători și părinți. Ne-am reîmprospătat vocabularul tematic și memoria prin poezii. Prin intermediul internetului și cu ajutorul părinților și asistentului social, am reușit să transmit fișe de lucru și link-uri utile – poezii, cântecele, povești, alfabetul, tururi virtuale (grădini botanice, muzee).

Deoarece acum, mai mult ca înainte, învățătorii și profesorii trebuie să își diversifice activitatea și să le fie alături copiilor, am fost curioși să vedem perspectiva lor asupra rolului pe care îl joacă acum profesorii.

Cerasela Vintilescu: N-aș vrea să ne limităm la activități simbolice, deoarece trebuie căutate soluții sustenabile. Școala online redefinește strategiile de învățare și rolul managerial al cadrului didactic. O să mă implic și încerc să rămân deschisă oricăror provocări.

Florentina Triculescu: Rolul de profesor este acela de mediator, încercând să implice elevii și adulții într-un proces de învățare continuă, indiferent că se situează la nivel formal sau informal/nonformal.

Într-un context dat, nu ales, mă adaptez și încerc să fac ceea ce pot cu resursele de care dispun și în măsura în care permit și resursele elevilor/ familiilor/aparținătorilor. Sănătatea publică nu este o opțiune și în funcție de menținerea acesteia putem vorbi de restul activităților și de derularea lor.

Proiectul „Prof21 – Dezvoltarea competențelor profesorilor și managerilor școlari pentru o școală atractivă și incluzivă” (POCU/73/6/6/105288) îşi propune să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din 23 de școli din județele Brașov, Mureș, Vaslui, Călărași, Ialomița, Prahova, Dolj, Olt, Vâlcea și Hunedoara de a implementa programe educaționale inovatoare care să conducă la îmbunătățirea calității educației și la accesul echitabil la educație pentru copiii cu un grad ridicat de risc educațional.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice, personalului de sprijin şi managerilor şcolari din unităţi de învăţământ publice defavorizate de a implementa programe educaţionale inovatoare care duc la îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi la accesul echitabil la educaţie pentru copiii cu un grad ridicat de risc educaţional.

Proiectul beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) în parteneriat cu Asociația REPER21, Fundația World Vision România și Asociația Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.

Florentina Triculescu1