Inaugurarea primului Club al copiilor din Poienarii de Argeș și transformarea unei comunități

December 18, 2019
SuperTeach
Comments Off on Inaugurarea primului Club al copiilor din Poienarii de Argeș și transformarea unei comunități

Săptămâna aceasta joi, 19 decembrie 2019, la ora 12, are loc inaugurarea oficială a Clubului Elevilor din Școala Gimnazială Nr.1 Poienarii de Argeș, județul Argeș, organizată sub coordonarea Consilierului educativ al școlii, profesor susținut de Teach for Romania Ioana Ghiga. La eveniment vor lua parte toți actorii sociali și instituționali implicați în elaborarea și finalizarea acestui proiect, în valoare de peste 32.000 de lei, și care a constat în amenajarea și dotarea unei săli de curs dezafectate a școlii într-un spațiu primitor și modern, dedicat activităților intra- și extracurriculare desfășurate în cadrul Școlii Gimnaziale Nr.1 Poienarii de Argeș, spațiu dotat cu o tablă interactivă cu acces la platforme educaționale online, 20 de tablete digitale, un software educațional licențiat, un spațiu destinat artelor, unul destinat științelor, o ludotecă și o bibliotecă administrate de elevii și cadrele didactice din școală.

„Pe la începutul anului școlar, elevii mei (clasele V-VIII) mi-au povestit despre un vis mai vechi al lor, acela de a avea un spațiu al lor, gândit de ei, pentru ei, în incinta școlii, unde să poată desfășura diverse activități nonformale de care doar auziseră și citiseră pe Internet că se pot bucura copiii din alte părți. Așa am aflat că în comuna lor nu există nicio opțiune de petrecere a timpului liber pentru copii (nici măcar un loc de joacă), am descoperit cu surprindere cu câtă bucurie vin, totuși, copiii din Poienari la școala în care au învățat și părinții lor, o școală ale cărei dotări au rămas undeva, captive, în secolul trecut. Cred că nu era pentru prima dată când vorbeau unui adult despre dorința lor, dar a fost prima dată când au fost ascultați activ”, povestește Ioana Ghiga, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Nr.1 Poienarii de Argeș, jud. Argeș.

Așa că, împreună cu întreaga comunitate s-au mobilizat cu toții și au trecut la treabă. Inițativa elevilor Școlii Gimnaziale din Poienarii de Argeș a fost de a transforma o sală de clasă dezafectată de aproximativ 7x5m într-un spațiu primitor și cald destinat activităților extracurriculare pentru cei peste 70 de elevi ai școlii.

WhatsApp Image 2019-12-17 at 18.23.45„Clubul Elevilor Din Poienarii de Argeș e un proiect de suflet pentru mine. A debutat când eu de-abia preluasem directoratul școlii, la începutul anului școlar 2018-2019, la inițiativa unei profesoare din cadrul programului Teach for Romania, care a ajuns ca un meteorit în micuța noastră școală izolată geografic și cultural și care mă tot alerga pe holurile școlii să îmi propună tot felul de idei și activități, la care n-am spus niciodată „Nu”. Dimpotrivă! De atunci, lucrurile au ajuns să se schimbe într-un ritm alert, primit cu o deschidere și cu un sprijin surprinzătoare de comunitatea locală. S-au scorojit diverse mituri: ‘Copiii nu citesc’, ‘Părinții nu sunt implicați în activitatea școlară a elevilor’, ‘Profesorilor nu le pasă decât să-și încaseze salariul la finalul lunii’. Am trecut împreună prin diverse experiențe și încercări, ceea ce nu a făcut decât să ne apropie. Visez – cu ochi deschiși și asumați – la o școală care să constituie, pentru comunitatea locală, un reper social și cultural, așa cum visez la o Românie care să facă pe bune din educație o prioritate strategică, așa cum a ajuns să fie, cu sprijinul comunității și autorităților locale, în Poienarii de Argeș”, Ana Maria Ivan, Director al Școlii Gimnaziale Nr.1 Poienarii de Argeș, jud. Argeș.

„După ce am obținut acordul conducerii școlii de a transforma fosta sală de curs de la etaj, numită acum „camera cu scheletul”, care servea drept spațiu de depozitare a băncilor și materialelor didactice vechi, ne-am reunit în jurul multelor bomboane și spiritului festiv din ziua de Mihail și Gavril și, într-o cutie de pantofi, copiii au trecut de la o dorință vagă la proiectarea și gândirea acestui spațiu. Așa și-au făcut apariția, în cutia de pantofi, un colț de lectură, unul de artă, unul de științe, un spațiu pentru o tablă interactivă care să servească și viitorului Club de film, vechea sobă dezafectată a devenit numai bună pentru a servi despre spațiu de expoziție a creațiilor artistice, au apărut chiar și un colțișor de meditație și un spațiu rotund, în mijloc, pentru întâlnirile unui Consiliu al elevilor care, deocamdată, nu există decât pe hârtie în școala noastră”, mai povestește Ioana Ghiga.

Inaugurarea oficială a Clubului Elevilor din Școala Gimnazială Nr.1 Poienarii de Argeș, jud. Argeș este organizată sub coordonarea prof. Ioana Ghiga, în calitate de Consilier Educativ al școlii și profesor în generația a cincea sprijinită în cadrul programului Teach for Romania. Realizarea acestuia are loc datorită implicării tuturor actorilor sociali și instituționali, colegilor de catedră și în special, a comunității.

WhatsApp Image 2019-12-17 at 18.23.50