Înapoi în România pentru educație – Veronica Micușcă

November 18, 2020
SuperTeach
Comments Off on Înapoi în România pentru educație – Veronica Micușcă

„Dacă pot oferi un sfat tinerilor este acela de a face lucrurile având mereu în minte întrebarea: „De ce fac ceea ce fac?“. Pentru mine, această întrebare este ancora care mă ajută să nu mă pierd în apele atât de tulburi ale sistemului educaţional  românesc”.

Ea este Veronica Micușcă, profesor de Limba engleză în Sudiţi şi Mărculeşti, două sate sărace din judeţul Ialomiţa. Veronica face parte din generația 6 Teach for Romania.

În 2008, Veronica se pregătea să plece într-o scurtă vacanță peste hotare, fără să-și dea seama atunci că această călătorie va dura ani. Se afla într-un moment de căutări – atât interioare, cât și pe plan profesional – venind după o experiență dezamăgitoare din sistemul de învățământ românesc.

Încă de mică visa să devină învățătoare, având chiar la clasă un model de urmat. În același timp, pasiunea ei pentru limbi străine au determinat-o să o ia pe alt drum după terminarea liceului. Și așa a ajuns profesor de limba engleză, în mediul rural. Totuși, simțea că lucrurile pot fi făcute și altfel, cu alte metode – că nevoile copiilor sunt atât de diferite și că, mai mult decât a le preda, au nevoie să fii acolo pentru ei, să îi vezi, să îi înțelegi, să îi ajuți să-și exprime emoțiile. Dar nu își imagina atunci cum ar putea să facă asta singură.

Călătoria în afară a fost și o perioadă de explorare a altor domenii, până când și-a dat seama cât de mult îi lipsește lucrul cu copiii. De altfel, gândul îi fugea des acasă și tânjea să se întoarcă, însă simțea nevoia unui sprijin pentru a putea să o ia de la capat, la catedră. Între timp, găsise și un post la o grădiniță privată din Tenerife, unde a și lucrat timp de 2 ani. Acolo a fost locul în care a descoperit o mulțime de metode noi, interactive, dar și unde s-a format ca educator.

„A fost ca o sclipire! Nici nu am mai stat pe gânduri, am aplicat imediat, convinsă fiind că este fix ceea ce aveam nevoie”.