În așteptarea primăverii. Tablou din Fundeni, cu Marius Maria

December 15, 2016
SuperTeach
Comments Off on În așteptarea primăverii. Tablou din Fundeni, cu Marius Maria
Un interviu cu Marius Maria, profesor Teach for Romania în localitatea Fundeni, realizat de Oana Brătilă. Povestea de mai jos este despre provocări, despre copii și despre cum lucrurile bune nu vin niciodată fără efort.
La ce te așteptai când ai început să predai și ce ai găsit la fața locului?
Nu am avut așteptări. Cu 4 zile înainte de începerea anului școlar nu știam nici județul în care o să predau. Mi se părea incredibil că nu reușisem să trec de examenele de ocupare a posturilor, dar apoi am realizat că nimic nu este întâmplător. Era planul Altcuiva și nu m-am opus. Am știut că o să ajung în locul cel mai potrivit, în locul în care copiii au cea mai mare nevoie de mine. Nu mă așteptam însă ca oamenii să fie atât de desfrânați…Asta m-a întristat.
Marius Maria - Fundeni (5)
 Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat până acum în calitate de profesor Teach?
Cele mai mari provocări le am la clasa a V-a B, acolo unde, la început, apucam într-o oră să scriu doar titlul pe tablă. Au urmat alte ore stresante, în care îmi era imposibil să mă împart între atâtea nevoi ale copiilor… Am încercat o mulțime de metode care au avut succes în alte școli din lume, însă, aici, nu au funcționat. Rămâne o provocare în continuare.
O altă provocare a fost aceea de a-i face pe copii să se joace fără să se înjure sau să se lovească. În acest scop, am jucat fotbal cu ei după ore și în câteva pauze, împreună cu ceilalți colegi profesori din Teach, ne-am jucat împreuna jocuri precum Cireșica, Peștii și pescarii, Îți iubești vecinii, etc..
Care este situația socială și nivelul de educație al copiilor? 
Situația școlară nu este tocmai roz. Dacă ne referim la dotarea școlii, nu există un laborator de fizică, instrumente sau truse cu care elevii să poată să lucreze pentru a-și dezvolta gândirea logică, indemânările și priceperile. Singurele dotări sunt 4 truse de fizică, ce conțin câțiva magneți, câteva elemente de circuit și câteva obiecte complementare. Nu există balanță sau dinamometru sau mase marcate, toate fiind lucruri indispensabile unor lecții de calitate.
Nivelul de educație al elevilor este mediu spre scăzut. Sunt clase în care își adresează injurii, spun cuvinte urâte, manifestă comportamente violente, indiferent de prezența cadrului didactic.
Marius Maria - Fundeni (1)
Cum te-au primit inițial copiii și ce s-a schimbat între timp? Cum ai reușit să le atragi atenția și să le câștigi respectul?
Am fost primit ca un intrus. Acum, deseori sunt căutat și abordat. Și-au dat seama că le vreau binele și că nu sunt dintre acei profesori de la care nu au ce să învețe. 
Unul dintre elevii de clasa a opta mi-a zis săptămâna aceasta că „Mai țineți minte ce haos era când ați intrat pentru prima oară la clasă la noi? dar apoi ați venit dumneavoastră și ne-ați îndulcit.”  
Cei mici îmi spun că vor să facă ore cu mine, mă simpatizează, cred.
Tuturor le plac proiectele, jocurile, le plac profesorii implicați, le plac profesorii care le vorbesc frumos sau care le explică pe înțelesul lor.
Povestește-mi puțin despre metoda ta de predare. Folosești suport video la toate orele? Ce alte tehnici ai observat că mai prind?
În general, de câte ori pot, folosesc suport video, deoarece elevii pot înțelege și învăța mai bine prin folosirea memoriei vizuale și a celei auditive. Totodată, nefiind antrenați matematic și neputând să își folosească imaginația, pentru că sunt deficitari în ceea ce privește lecturile, e foarte greu să înțeleagă o lecție și să le și placă.
O altă metodă care prinde bine este cea a problematizării, deoarece elevilor le place să rezolve situații cu care se întâlnesc în viața cotidiană. Metodele interactive îi prind destul de bine.
Marius Maria - Fundeni (4)
Care crezi că sunt principalele nevoi ale elevilor de la Fundeni și cum încerci să vii tu în întâmpinarea lor?
Cred că toate nevoile din lume s-au năpustit asupra lor. Încerc să îi înțeleg, să le distrag atenția de la ceea ce îi doare, să le explic despre modul în care funcționează lucrurile și să îi ajut să ia decizii.
Ce te-a determinat să te muți într-o localitate alăturată și în ce fel simți că influențează această proximitate relația ta cu elevii și cu comunitatea în general?
Am vrut să mă mut în apropiere, deoarece îmi doream, în primul rând, să economisesc timpul pe care îl consumam cu naveta. În afară de asta, în apropiere se află Institutul Teologic Adventist și cu ajutorul lor putem desfășura anumite proiecte în școală.
O altă treabă faină este că și la gazda unde stau este un băiețel în clasa a patra pe care îl ajut cu temele și îi pot influența traseul pe care îl va urma.
Oricum, până acum nu am răsturnat pământul, dar aștept primăvara, să pot să mă apuc de „plantat”. Au trecut doar trei luni…

Poți susține și tu schimbarea!

Donează pentru o educație de calitate Înscrie-te în programul Teach for Romania