„Îmi doresc să văd elevi care devin proprii lor profesori!” Interviu cu un director de școală

January 25, 2018
SuperTeach
Comments Off on „Îmi doresc să văd elevi care devin proprii lor profesori!” Interviu cu un director de școală

poza

Elena Badea este învățătoare și directoarea Școlii Gimnaziale din Corbu, județul Constanța. Din toamna anului trecut și-a mărit echipa cu o învățătoare susținută de programul Teach for România. În luna noiembrie ne-am întâlnit la București la conferința „Educația rescrie povestea” și astfel am descoperit un om ce crede în potențialul fiecărui copil și pune pasiune în ceea ce face. În rândurile de mai jos vă invităm să-i aflați povestea.

  1. Ce v-a motivat să intrați în sistemul public de educație și ce vă face să nu renunțați la această misiune?

Am intrat in sistemul public de educație cu mult timp în urmă, atunci când sistemul privat era la nivelul unei temelii. Nu am renunțat și nici măcar nu m-am gândit să renunț la misiunea de dascăl, din pasiune. Întotdeauna mi-am dorit să fiu ca învățătoarea mea. În timp am realizat că această minunată doamnă și-a atins obiectivele propuse și-i multumesc pentru acest fapt!

  1. Care este cea mai mare satisfacție a dumneavoastră în calitate de profesor? Dar de director al acestei școli?

Cea mai mare satisfacție în calitate de învățătoare o am atunci cand încep o nouă serie de școlari și într-un singur an ei știu să citească, să socotească și au învățat deja să învețe. Ca director, satisfacțiile vin pe multiple planuri. Strânsa colaborare cu colegii, performanța elevilor, aprecierile părinților, mulțumirile foștilor elevi sunt doar câteva motive de bucurie.

  1. Care credeți că sunt cele mai importante aspecte ale educației și ce vă face să credeți asta?

Nimic nu ne poate dezvolta ca oameni mai mult decat educația. Un aspect important al educației, din punctul meu de vedere, ar fi educația ecologică. Trebuie să acordăm o conduită mult mai responsabilă față de mediul înconjurător. De asemenea, educația financiară, socială, juridică sunt domenii care conecteaza copilul, într-un fel sau altul, la lumea în care trăiește. 

  1. Ce părere aveți despre felul în care școala românească formează elevii, atât profesional, social cât și emoțional?

Școala românească nu se descurcă foarte bine în acest moment în formarea elevilor din punct de vedere profesional, social și emoțional, deoarece școala în sine este supusă prea multor transformări. Lipsa valorilor la nivelul întregii societăți are efecte profunde asupra felului în care școala reușește să transmită astfel de valori elevilor.

  1. Care credeți că este rolul unui profesor în dezvoltarea unui copil?

Profesorul are un rol esențial în formarea copiilor, în desăvârșirea personalității lor. Profesorul este necesar să fie un mediator, manager, formator în relațiile cu copiii cât și în procesul instructiv-educativ. Profesorul este în prim plan în opera de formare a personalității copiilor.

  1. Dacă ați putea schimba ceva la sistemul de învățământ ce ați schimba și de ce?

Multe schimbări ar fi necesare. În primul rând aș înlocui teroarea memorării cu bucuria cunoașterii. Mi-aș dori un sistem cu școli moderne, cu o atmosferă entuziastă, cu dascăli creativi, cu o multitudine de activități nonformale, o școală în care elevii să fie tratați ca niște parteneri. Apoi, aș dori un sistem de învățământ care să pună accent pe pregătirea elevilor pentru provocările societății în care vor trăi. Sistemul de învățământ ar trebui să producă personalități echilibrate, morale și cu deschidere intelectuală. Apoi, curriculumul ar trebui să fie descentralizat într-o proporție cât mai mare, evaluarea să fie standardizată la nivel național pentru trunchiul comun, să existe un curriculum bazat pe învățare prin investigare și experimente  realizate de elevi.

  1. Ce competențe credeți că e necesar să aibă un cadru didactic ținând cont de nevoile copiilor din secolul XXI?

Sunt multe competențe, dar aș enumera: auto-formarea, creativitatea, curiozitatea intelectuală, responsabilitatea și capacitatea de adaptare, competențe de comunicare, gândire critică și sistemică, responsabilitate socială, manifestarea preocupării adaptării diversității elevilor, încurajarea interacțiunii sociale în școală, clasă, spirit de observație pedagogic, spirit organizatoric etc.

  1. Cum credeți că poate fi învățarea vizibilă sau când și cum știm că un elev învață? Dar un profesor?

Învățarea vizibilă este un termen nou în pedagogia contemporană, dar se apropie de metodele ce urmăresc învățarea centrată pe elev. Atunci când elevii învață să devină propriii lor profesori, autoeducarea lor, învățarea să fie realizată prin colaborare cu elevii, aceștia să fie antrenați în activitățile de învățare, notarea să depășească limita pedepsei, asumarea de riscuri care implică erori. Elevii să nu fie tratați cu superioritate, să nu le fie limitate explorarea cunoștințelor, să fie promovate relațiile de încurajare între profesori și elevi, profesorii să-și facă griji dacă elevii nu fac progrese corespunzătoare și să caute dovezi pentru lacune și succese. Profesorul trebuie să se asigure că există un progress real al învățării, apoi elevii să fie priviți ca ființe umane în dezvoltare ce trebuiesc îndrumate.

Învățarea este o călătorie personală atât pentru profesor cât și pentru elevi. Nu trebuie uitat faptul că este necesar un feedback permanent, iar actorii implicați să fie activi, pasionați și interesați, să lucreze împreună pentru atingerea scopului stabilit. Profesorul să utilizeze o predare axată pe idei multiple pe care să le dezvolte în așa fel încât elevii să-și construiască și reconstruiască cunoașterea și convingerile. Urmărirea acestor pași în activitatea didactică ne va arăta dacă un elev învață. Același lucruri pe care le urmărim la elevi pot fi transpuse și în cazul cadrelor didactice cu accent pe studiul individual și formarea continuă în cadrul diverselor cursuri de formare profesională.

  1. Ce mesaj le-ați transmite adulților cât și copiilor pentru a avea încredere în școală?

Școala, oriunde s-ar afla  este rampa de lansare către o viață mai bună. Aveți încredere în școală și în dascăli! Și profesorii au fost elevi, deci cunosc nevoile copiilor dumneavoastră. Închei cu un citat care îi aparține lui Elbert Hubbard ”Scopul învățării unui copil este ca acesta să meargă mai departe fără profesorul său!”