Iată-vă!

July 14, 2017
Teach for Romania
Comments Off on Iată-vă!

Prima săptămână a Academiei de Leadrship și Pedagogie ni l-a adus din nou aproape pe Andy Szekely, căruia îi suntem profund recunoscători pentru o zi minunată, plină de învățături și înțelepciune. Puteți citi mai jos ce înseamnă un astfel de moment alături de Andy – Mihaela Vasilescu, viitor profesor, a împărtășit cu noi povestea acelei zile!

Ajunsă aici din dorința de a-mi lua informație și tehnici prin care să strălucesc din toamnă în fața copiilor, prima săptămână de Academie, intensă, plină de emoție și acțiune mă îndeamnă să mai și dau din ce iau, acum că am de unde.
Dacă aș avea un cufăr cu cuvinte din care să dăruiesc trainerilor în funcție de ce am primit de la ei, pentru Andy cuvântul ar fi generozitate și are legătură fraza pe care a spus-o la început:
„Când ești în fața clasei sau pe scenă nu este despre Iată-mă! ci despre Iată-vă!”.

DSC_0193

Chiar și numai aceste cuvinte, neînsoțite de nimic altceva, ar fi avut sens pentru mine, doar că de când le-a spus, eu l-am ascultat și privit pe Andy prin filtrul acesta și am simțit că nu au fost doar cuvinte. Chiar dacă povestioarele au fost despre el, prezența lui în acea sală a fost despre noi, cu generozitate.
Am intrat în sală cu dorința de a-l asculta, dar cu o ușoară teamă că, nivelul meu de energie fiind destul de jos, nu voi putea să primesc toată informația pe care o are pentru noi. Surpriza a fost că Andy mi-a oferit mai întâi energie, iar generozitatea vine din faptul că mi-a oferit din energia pe care nici el nu o avea prea mult. Am rămas pe palierul ăsta toată sesiunea și am simțit intens fluxul de care vorbea și care a fost de la el către noi, abia apoi și-a luat energie din sală, iar la final, de pe un nivel înalt a dat înapoi cu generozitate. Am intrat în sală stoarsă și am ieșit cu buzunarele pline de informație, dar mai ales strălucind ca un soare. Și asta este meritul lui Andy!
Așa am înțeles eu „Iată-vă!” în loc de „Iată-mă!” – nu a fost despre a străluci Andy în fața noastră, ci despre a oferi din resursele lui pentru a ne ajuta să plecăm de acolo strălucind.

DSC_0262

O altă idee cu care am plecat este că îmi pot crește încrederea în mine stând suficient de mult timp în preajma unor oameni pe care îi respect și care au încredere în mine și având progres permanent către un ideal meritoriu. Am luat-o ca pe un sfat, mot-a-mot, abia spre seară când am revenit asupra lui am realizat că este tot despre „Iată-vă!”, este despre voi, cei pe care vă respect, voi, cei care aveți încredere în mine.
O idee simplă pusă în puține cuvinte, atât de simple și ele, este ce a oferit Andy cu generozitate, iar eu am primit cu smerenie și recunoștință. Prezența mea la sesiunile din Academie era despre mine, să primesc eu informație, eu să învăț, eu să fiu mai bogată, ca să strălucesc în fața voastră.
Așadar, după prima săptămână, cu tot ceea ce a însemnat ea și cu Andy în centru, Academia a devenit despre voi, despre copiii în fața cărora voi merge, învățarea mea este despre voi și asta a schimbat totul în capul și sufletul meu. Am trecut de la dorința de a învăța cum să strălucesc în fața voastră la cum să fac să fiu în fața voastră, iar la finalul zilei voi să plecați strălucind.
DSC_0288