Gata pregătirea teoretică. Curând ajungem la copii! – Săptămâna a treia de Leadership Summer Academy

July 22, 2018
Magda Matetovici
Comments Off on Gata pregătirea teoretică. Curând ajungem la copii! – Săptămâna a treia de Leadership Summer Academy

Iată-ne ajunși la finalul celei de-a treia săptămâni din Academia de Leadership și Pedagogie, în care cei 46 de participanți au continuat pregătirea teoretică privind designul lecțiilor, au primit sfaturi despre cum să adapteze activitățile de învățare în funcție de nivelul de dezvoltare a copilului, au descoperit cât de esențială este nevoia copiilor din mediile defavorizate de a explora și alte contexte de viață decât cel în care se află și, nu în ultimul rând, au avut parte de un curs intensiv de trei zile despre comunicare și autocunoaștere.

Deși s-au adunat ore bune de muncă și multe informații noi de acomodat, aceeași energie a schimbării a fost prezentă și în ultima săptămână pe care am petrecut-o în București, înainte să ne îndreptăm spre Buzău, unde vom începe pregătirea practică în comunitățile Costești și Mihăilești. Profesorii și învățătorii susținuți de Teach vor avea șansa să aplice toate cunoștințele acumulate și să transmită pasiunile lor copiilor care abia așteaptă să-i cunoască, continuând drumul plin de provocări și lecții de viață, dar și satisfacții și bucurii, pe care au pornit.

În prima parte a săptămânii participanții au lucrat ghidați de Constantin Lomaca, dar și experții noștri interni Cătălina Leuca și Alina Andronescu, la planificarea unităților de învățare, conectând competențele și obiectivele despre care au vorbit în cea de-a două săptămâna cu conținuturile lecțiilor pe care le vor preda, având tot timpul în minte viziunea pe care și-au conturat-o. Aplicațiile și studiile de caz parcurse au avut ca obiectiv conexiunea dintre ce învață elevul la scoală și viața de zi cu zi și cum poate fi ajutat sa aplice practic cunoștințele pe care le dobândește în școală sub îndrumarea profesorului.

1

Marți am avut-o alături de noi pe Ana-Maria Brezniceanu care ne-a povestit despre abordarea Montessori și ne-a dat idei de activități de învățare captivante și atrăgătoare care pot fi folosite la clasă pentru a hrăni curiozitatea copiilor și a le stimula creativitatea.

Trei zile intense de descoperire și reflecție asupra propriei persoane ne-au fost aduse de Paul Olteanu care, prin multe ore de curs, exemple sugestive, povești și lungi discuții constructive ne-a făcut să „ne împrietenim” cu Process Communication Model, un instrument care evaluează ceea ce spune despre personalitatea noastră felul în care comunicăm și cum putem să ne cunoaștem mai bine și să avem mai multă înțelegere față de cei din jurul nostru.

2

Participanții au înțeles, contrar intuiției, că este mai important “cum” spui ceva decât ce spui – modul în care ne vine natural să comunicăm relevă felul în care percepem și înțelegem realitatea, iar asta ne diferențiază. Thinker, Imaginer, Harmonizer, Promoter, Rebel sau Persister – așa s-au văzut cei 46 de profesori și învățători care au făcut încă un pas spre autocunoaștere. Unii dintre ei au avut adevărate revelații, alții au fost contrariați și mulți și-au confirmat credințele despre propria persoană.

Mălina, care se pregătește să devină profesor de engleză pentru a oferi oportunități copiilor din comunități pline de provocări ne spune despre experiența cu Process Communication Model:

Ultimele trei zile, au fost, după părerea mea, câteva dintre cele mai utile zile de training din cadrul LSA și pentru asta îi mulțumesc lui Paul Olteanu pentru sesiunea lui de Process Communication Model. Cred că am descoperit foarte multe despre noi și despre cum ne conectăm cu cei din jur, mai ales cu copiii, cum putem comunica eficient cu diverse tipuri de personalitate și cum putem să evităm stările de stres continuu și conflictele.

5

Multe dintre cunoștințele dobândite în timpul cursului oferit de Paul au o mare aplicabilitate în școli, în relația cu elevii, dar și în muncă de colaborare dintre profesori. S-a vorbit despre punctele forțe,  stilurile de management, percepția asupra realității, nevoile si modul de comunicare al fiecărei personalități. Mai mult decât atât, s-a pus accentul pe reacțiile fiecărui tip de personalitate la stres și presiune psihică, conturându-se cauzele conflictelor și manifestările pe care le putem observa la ceilalți în situații limită, din punct de vedere al percepției asupra realității.

Am stat de vorbă cu Florentina Tituleac, să înțelegem ce au însemnat pentru ea cele trei săptămâni de pregătire teoretică: „După maratonul de traininguri de trei săptămâni am înțeles ce înseamnă cu adevărat educația centrată pe copil. Am avut norocul de a întâlni traineri minunați care, odată ajunși în fața noastră, nu s-au rezumat la un monolog, ci au interacționat cu noi, ne-au răspuns la întrebări și ne-au povestit că la clasă nu e despre noi, ci despre cei din fața noastră, copiii. Și nu doar despre cât de multe poți să faci în alea 45-50 de minute – cât durează o oră, ci despre a-i asculta pe elevi, a-i înțelege și de a le da încredere în forțele proprii.

4

Mixul de cursuri la care am participat în ultimele săptămâni nu m-a învațăt doar despre cum să fiu învățătoare, ci m-au ajutat să mă cunosc mai bine și să înțeleg nevoile celorlați. Iar partea de practică care urmează cred că va fi doar continuare poveștii începute pe 2 iulie. Va fi “punctul culminat” – în care îmi voi da seama cum să le explic copiilor ceea ce am planificat pentru ei. Deznodământul îl vom afla împreună la sfârșitul LSA-ului.

Cred că cel mai mult mi-a plăcut la Teach faptul că fiecare dintre noi a fost autentic. A spus ce a gândit, s-a comportat cum a simțit, a dat tot ce e mai bun din el. Și sper să luăm asta cu noi și în următoarele trei săptămâni, când vom ajunge în fața unor copii cărora le vom fi profesori sau învățători.

Pentru Florentina, experiența de predare în care urmează să intre este una nouă. Am vorbit, însă, și cu Lucreția Marin, învățătoare cu câțiva ani de experiență anterioară:

„În cele 3 săptămâni de LSA, am învățat tot ce nu am reușit să învăț în 3 ani de facultate și am înțeles că, deși mi-am iubit enorm elevii, nu am știut să îi ascult și să le fiu alături pe cât mi-aș fi dorit. De asemenea, am învățat să mă cunosc, să-mi evaluez obiectiv punctele forte, dar și pe cele slabe.

Consider că acest program urmărește să dezvolte foarte mult abilitățile de comunicare și de conștientizare a adevăratelor valori. În opinia mea, orice debutant ar trebui să știe că orice copil este o ființă unică, pe care ar trebui să o îndrume cu multă dragoste, înțelegere și respect, acesta fiind partener în procesul educațional.

Acest LSA mi-a schimbat viziunea asupra rolului pe care îl are profesorul în sistemul de învățământ. În viitor voi încerca să creez situații în care elevii să conștientizeze adevăratele valori și importanța lor în societate. Îmi voi proiecta întregul demers didactic luând ca reper ceea ce spunea Paul Olteanu în unul din cursurile sale: «E ok să simți orice, nu e ok să te comporți oricum!»

3

La finalul săptămânii, o comunitate unită își ia la revedere de la sala de clasă colorată, cu fluturi și desene jucăușe din București în care au fost elevi, colegi, unde au legat prietenii strânse și unde și-au asumat cu încredere rolul de profesor, pentru a se reîntâlni, după două zile de pauză binemeritată, la Buzău, cu entuziasm, inspirație și cu bateriile încărcate pentru a-i cunoaște pe copii.

Toate activitățile menite să-i formeze pe viitorii lideri în educație au loc în primele trei săptămâni de pregătire teoretică în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori a Academiei de Studii Economice din București, căreia îi mulțumim pentru găzduire!