Gata cu acomodarea, hai la treabă și mai serioasă!

July 18, 2017
SuperTeach
Comments Off on Gata cu acomodarea, hai la treabă și mai serioasă!

Autor: Camelia Tiu, voluntar Academia de Leadership si Pedagogie

Începutul săptămânii a doua din Academia de Leadership și Pedagogie prevestea cam patru-cinci pași înainte și în același timp venea cu o agendă care părea ușor de parcurs și care părea să aibă de toate. De la sesiuni de yoga dis-de-dimineață având-o ca instructor pe Ema Barbă din echipa Teach for Romania, ateliere de practică mindfulness cu tehnici de prezență și auto-reglare, cu Lila Vasilescu și Marius Luca de la Verita School – Verita Foundation, seară de film, dar și spectacole de improvizație cu Mădălin Mandin și Radu Ciobănașu de la Improvisneyland. Toate acestea te pot face să te simți ca într-o tabără pentru adolescenți puțin mai mari.

Doar că toate acestea sunt foarte necesare într-un boot-camp cu sesiuni intense, unele pentru dezvoltarea lor personală (Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, Analiză tranzacțională), altele pentru ce urmează să facă la clasă (Programa analitică – structura programei, gradele de complexitate ale competențelor și Taxonomia lui Bloom, Planificare anuală, Planificarea unui capitol și Procesul de comunicare cu directorul și stai! Era să uit de examenul de titularizare! Cum le poți digera pe toate acestea într-o săptămână? Chiar m-am întrebat ce-i în mintea unui participant, eu integrându-mă în gașca lor, dar cu un rol puțin diferit.

1

N-o fi rău să fii voluntar, să participi la cursuri valoroase și să fii înconjurat în permanență de oameni care vor să schimbe tot ce nu a mers vreodată, dar până la urmă, nici să fii adus în Facultatea de Filosofie, cu rolul de Scriitor de viitor și în centrul atenției tuturor, nu cred că e, chiar și când îți bate titularizarea la ușă. Cu chiu, cu vai, cu mic, cu mare, am rezistat triumfător și săptămâna aceasta și am zis „rezistat” pentru că ne prinde nerăbdarea să ajungem la Gârcin, Săcele pentru a pune în practică tot ce am tot învățat zilele acestea.

Cursul Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace mi s-a părut util prin instrumentele folosite, exercițiile care duceau la o înțelegere progresivă a noțiunilor, filmele ilustrative și aplicația mobilă. L-am văzut ca pe un curs foarte bine structurat, caietul însoțit având exemple și activități într-o ordine logică și clară. Crearea unei viziuni personale și îmbunătățirea abilităților de management al timpului și cele de interacțiune socială, consider a fi foarte utile, important acum este exercițiul din viața cotidiană!”, ne-a spus Monica Ploeșteanu, viitor Profesor Teach for Romania despre sesiunea prezentată de Oana Rădulescu și Mihai Zoican de la Synergy| The Transylvania College Centre for Innovation, veniți tocmai din Cluj pentru noi.

2

Nici întâlnirea cu medicii de la Regina Maria, Rețeaua Privată de Sănătate, nu a fost de speriat, iar cu examenul de titularizare chiar a fost asemănător vremurilor din adolescență sau studenție. Și profii au emoții, nici nu îmi inchipui cum ar fi fără emoții, și ele au rostul lor.

Academia de Leadership și Pedagogie are cumva formă de academie și din punct de vedere vizual, fiecare curs aduce una sau mai multe cărămizi în construirea unei clădiri rezistente. Și în timpul, dar și după sesiunea Ralucăi Mohanu, Executive Coach la Steps4Change, îi puteai auzi pe ai noștri Scriitori de viitor spunând că tot ce au aflat vine în continuarea informațiilor primite luni și marți, sau săptămâna trecută, cu ce zicea Paul Olteanu, sau Ana Maria Brezniceanu de la Școala Montessori București, sau Andy Szekely și tot așa. Cristian Andrei Iosif, viitor Învățător Teach for Romania, ne-a zis că acest curs este ca o „piatră de temelie, fundație de casă” pentru el. Și dacă îi punem de acord cu ordinea acestor cărămizi, și dacă nu, e bine că le avem și avem ce construi în propriul nostru stil încă de pe acum pentru toamnă.

3

Doamna Director Violeta Dascălu, de la Școala Ferdinard I București, ne-a vizitat zilele trecute, alături de trei alte doamne din corpul didactic, și au adus cu dumnealor câteva materiale principale cu care orice dascăl lucrează, de exemplu: catalogul, carnetul de elev, mapa învățătorului/profesorului, niște procese verbale, ș.a. Glumeam, nu s-a lăsat numai cu pus de note, ci și cu o mulțime de sfaturi despre cum pot ei dezvolta relații constructive în noul colectiv.

4

Ziceam că au fost și lucruri mai serioase, sau mai migăloase, care completează meseria de dascăl și dacă săptămâna aceasta nu s-ar fi încheiat cu un fel de Ghid de supraviețuire prin planificare, pregătit de Profesori și Alumni Teach for Romania, Cătălina Leuca, Teofil Pârvu, Ionela Munteanu, Sânziana Badea, Alina Andronescu și Anca Mărgineanu, nu știu cum am fi început-o pe următoarea.

5

Tot cu mic, cu mare, suntem recunoscători partenerilor noștri care ne ajută să avem de toate, pentru toți: Facultatea de Filosofie, Universitatea București, Adobe România, Romanian American Foundation, Auchan România, Zizin, Patiseria Tineretului, PAPYRUS, Qzine Catering, Ateliere fără frontiere.