Gârcini – un nou început

July 24, 2017
SuperTeach
Comments Off on Gârcini – un nou început
În ziua în care am anunțat că vom organiza o școală de vară în Gârcini, Săcele, la numai 15 km de Brașov, cu profesorii Teach aflați în pregătire, s-au înscris 400 de copii într-o singură zi. Am înțeles atunci că oamenii de aici vor să-și depășească condiția.
Pentru că vom petrece aici următoarele 3 săptămâni, predând la școala aflată chiar pe un drum național, ne-am dat timp să cunoaștem oamenii și situația lor.
2
Gârcini este o localitate unde locuiesc peste 11 000 de persoane de etnie rromă, cea mai închegată astfel de comunitate din Europa. Să vorbești despre „comunități vulnerabile” poate fi ceva poate abstract, până ajungi să înțelegi ce înseamnă acest lucru pentru oamenii care trăiesc acolo. Unele fântâni sunt secate și murdare, iar apa e tulbure când plouă. Mulți oameni nu au electricitate pentru că este mult prea scump să se branșeze.
3
Copiii-voluntari care ne-au ajutat să cunoaștem comunitatea ne-au purtat în vizită inclusiv pe la casele lor. Pentru unii copii, drumul spre școală înseamnă să traverseze groapa de gunoi, sursă de mizerie și boli, care devine o mocirlă atunci când plouă.
Oamenii vor să fie ajutați, însă sunt conștienți că doar ei înșiși își pot schimba traiul. Această conștientizare ne-a surprins și bucurat: și noi, și ei știm că doar prin educație oamenii pot începe să trăiască diferit.

1

Schimbarea poate începe cu fetița care, astăzi, își spăla ghiozdanul pentru că săptămâna viitoare vine la Școala de Vară Teach for Romania.

4

Iată cum au făcut primii pași în Gârcini profesorii celei de-a patra generație Teach for Romania.