DE CE NE DORIM SĂ PREMIEM
PROFESORII DIN MEDIUL RURAL?

În România, 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează școala. Tot 1 din 5 elevi nu reușește să ia nota 5 la
Evaluarea Națională, de două ori mai mulți decât în mediul urban.

Cu toate acestea, există copii din mediul rural care reușesc să sfideze aceste statistici, cu sprijinul unor profesori, învățători și educatori profesioniști. Aceste cadre didactice reușesc să depășească provocările numeroasele care vin cu predatul în mediul rural – naveta dificilă și zecile de ore pierdute pe drum în fiecare săptămână, normele împărțite între 3 sau chiar 4 școli mici, nevoile diferite, mai mari, ale elevilor lor care depind de ei pentru a găsi determinarea de a da o șansă educației. Acești profesori, învățători, educatori demonstrează că pot oferi educația de calitate pe care orice copil o merită și la sat, cu efort, motivație puternică, profesionalism, pregătire adecvată și respect pentru cariera provocatoare pe care și-au ales-o. 


Acești profesioniști merită să iasă din anonimat.

Ediția a 3-a a Galei Profesorului din Mediul Rural vine cu două categorii noi de nominalizare dedicate cadrelor didactice din învățământul preșcolar și, respectiv, cadrelor didactice debutante.

PREMIEM EXCELENȚA ȘI PROFESIONALISMUL
ÎN EDUCAȚIA DIN MEDIUL RURAL

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” este singurul eveniment din România care scoate la lumină și celebrează eforturile și rezultatele oamenilor excepționali care lucrează în învățământul din mediul rural.

Cea de-a treia ediție a evenimentului va pune din nou reflectoarele pe calitatea educației din mediul rural, promovând acele cadre didactice care cred în potențialul fiecărui copil, care se pregătesc și își folosesc toată creativitatea și resursele pentru a le oferi acestora șansa la un viitor mai bun prin educație modernă, de calitate, relevantă.
Vom acorda recunoștință, vizibilitate și premii profesorilor câștigători pornind de la nominalizările făcute de elevi, colegii de cancelarie, părinți și alți membri ai comunității.

Până pe 10 decembrie 2023, ora 23:59, poate fi nominalizat orice cadru didactic (educator, învățător, profesor, consilier școlar) care este sau a fost angajat într-o școală din mediul rural și care a derulat proiecte în perioada septembrie 2022-august 2023.

Nominalizările pot fi făcute de către elevi, părinți, alte cadre didactice, directori, inspectori școlari, reprezentanți ai entităților cu activitate în domeniul educațional (ONG-uri, entități media, instituții publice etc.).

educatori

profesori debutanți

dezvoltarea literației (a abilităților de citit-scris)

dezvoltarea abilităților socio-emoționale

dezvoltarea leadership-ului la elevi

implicarea în comunitate

prevenirea abandonului școlar

Consultă regulamentul pentru mai multe detalii.

Profesorul Anului din mediul rural

Categoria EDUCATORI

Educația timpurie nu este nici pe departe o joacă, ci este o șansă enormă pentru copiii vulnerabili de a clădi un început egal în clasa 0 cu ceilalți copii. Este oportunitatea acestor copii pentru un bun început care îi salvează de nevoia de intervenții remediale și care previne decalaje ulterioare care se adâncesc cu timpul, care vor avea foarte puțină legătură cu abilitățile lor cognitive, și mai degrabă vor fi efectul unui venit limitat al familiei. În grădiniță, copiii își dezvoltă abilitățile de colaborare, încrederea, reziliența, motricitatea, literația emergentă și numerația emergentă. Educația timpurie potrivită este o fundație pentru succesul academic, la locul de muncă și în societate al copiilor.

Cum recunoști educatorii care dezvoltă educația timpurie la copii?

Se uită cu încredere la copii și îi implică activ pe elevi. Știe să îi ghidează pe copii să își dezvolte abilitățile socio-emoționale, le cultivă acestor comportamente prosociale și îi învață iubirea și grija față de natură și mediul înconjurător. Îi responsabilizează și îi învață să devină adulți funcționali în societate. Dezvoltă literația și numerația emergentă. Creează o relație puternică de încredere și susținere cu părinții și se preocupă de succesul fiecărui copil la grădiniță.

Juriul Categoriei EDUCATORI

Ana Maria Brezniceanu

Montessori School of Bucharest

Carmen Lică

Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, Coaliția pentru Educație

 

Liana Tîrcă

Fundația Didona

Cristian Stoian

Consiliul Național al Elevilor

Diana Cuzmanovici Bogea

TVR Timișoara

 

Profesorul Anului din mediul rural

Categoria PROFESORI DEBUTANȚI

Cum recunoști profesorii debutanți care fac lucruri extraordinare în școala lor?

Misiunea unui profesor în primii ani la catedră este foarte provocatoare, mai ales dacă alege să predea într-o școală vulnerabilă. Cadrele didactice debutante extraordinare sunt acei oameni care au o motivație puternică pentru acest rol, care și-au dorit să devină profesori, învățători, educatori, în mediul rural, și care sunt la școală pentru copii. Sunt acei oameni care nu renunță la primul obstacol întâlnit, care caută soluții pentru binele elevilor, merg la firul ierbii, aduc aliați în jurul lor și vor să facă lucrurile cu sens pentru viitorul copiilor. Sunt oameni care gândesc strategic, care construiesc o viziune și obiective de învățare împreună cu clasa lor și le urmează cu perseverență. Sunt deschiși să învețe și privesc cu încredere la potențialul elevilor.

Juriul Categoriei PROFESORI DEBUTANȚI

Bogdan Cristescu

Ministerul Educației 

 

Fabiola Hosu

Școala Questfield, Coaliția pentru Educație

 

Mihnea Stoica

Consiliul Național al Elevilor

Claudia Oprescu

Banca Comercială Română 

 

Cătălin Striblea

Radio Europa FM

 

Profesorul Anului din mediul rural

Categoria DEZVOLTAREA LITERAȚIEI

Cum recunoști profesorii care dezvoltă literația la elevi?

Indiferent de ciclul de învățământ sau de materia pe care o predau, acești învățători și profesori lucrează cu elevii lor la dezvoltarea abilităților de citit-scris, nu îi ignoră pe copiii cu carențe mari, ci lucrează suplimentar în afara orelor pentru a le da șansa de a recupera ce au pierdut. La clasă, dezvoltă spiritul critic și de analiză a tuturor elevilor lor. Indiferent de numărul de cărți pe care îl au acasă, elevii lor știu să scrie și să citească, pot extrage și modela informația dintr-un text, sunt cititori activi, capabili să găsească erori de logică și să își formeze opinii proprii.

Juriul Categoriei DEZVOLTAREA LITERAȚIEI

Liliana Romaniuc

Asociația Română de Literație, Coaliția pentru Educație

 

Marian Crăciun

Universitatea București

 

David Ristea

Consiliul Național al Elevilor

 

Raluca Popescu

PEPCO România

Ioana Nicolescu

Euronews România

Profesorul Anului din mediul rural

Categoria DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR SOCIO-EMOȚIONALE

Cum recunoști profesorii care dezvoltă abilitățile socio-emoționale la elevi?

Folosesc la clasă diverse tehnici și instrumente care îi ajută pe copii să-și înțeleagă, să-și gestioneze și să-și regleze emoțiile, să comunice deschis și să fie toleranți, să reflecteze, să își seteze obiective și chiar să se autoevalueze. Sunt acei profesori care privesc copilul în toată întregimea lui, îl înțeleg și îl ajută să se dezvolte pentru a deveni un adult responsabil, adaptabil, ambițios, încrezător în propriile idei și forțe. În plus, cer feedback din partea elevilor și creează o cultură puternică a clasei.

Juriul Categoriei DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR SOCIO-EMOȚIONALE

Ciprian Fartușnic

Unitatea de Cercetare în Educație

Monica Diaconu

Școala Babel, Coaliția pentru educație

 

Denisa Murariu

Boardul elevilor Teach for Romania  

Adelina Romaneț

Boardul elevilor Teach for Romania  

Laura Mihăilă

Raiffeisen Bank

Mirela Stana

Radio România Cultural

Profesorul Anului din mediul rural

Categoria DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI LA ELEVI

Cum recunoști profesorii care dezvoltă leadershipul elevilor?

Se uită cu încredere la elevi, îi ascultă activ și integrează perspectiva lor la clasă, îi sprijină în relația cu conducerea școlii. Îi informează, consultă și iau decizii împreună cu elevii. Îi expun la exemple de bune practici din alte școli/țări, îi implică în proiecte, schimburi de experiență, workshop-uri pe subiecte precum leadership, discurs public, scriere de proiecte. Îi învață să identifice nevoi/probleme și să formuleze soluții, le oferă spațiu pentru generare de idei și îi sprijină în implementarea lor.

Juriul Categoriei DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI LA ELEVI

Carmen Proteasa

Primăria Timișoara

 

Victor Cătălin Toma

EUROPEAN YOUTH VILLAGE

 

Ioana Mujdei

Boardul elevilor Teach for Romania  

Diana Lăcătuș

Boardul elevilor Teach for Romania  

Alexandra Maier

ING Bank

Marcel Bartic

Radio Europa FM

Profesorul Anului din mediul rural

Categoria IMPLICARE ÎN COMUNITATE

Cum recunoști profesorii care lucrează în comunitate?

Le pasă și încearcă să înțeleagă, fără a judeca, circumstanțele elevilor lor și a comunității pentru care lucrează. Caută soluții, aliați și resurse și construiesc un întreg sistem de sprijin în jurul copiilor. Identifică provocările copiilor, ale școlii, ale comunității și se implică în găsirea de soluții astfel încât fiecare copil să poată avea acces la educație, indiferent de contextul economic al familiei în care s-au născut.

Juriul Categoriei IMPLICARE ÎN COMUNITATE

Cătălin Șipoș

Inițiativa în Educație

 

Leyla Safta-Zecheria

Universitatea de Vest Timișoara

 

Daria Gabor

Boardul elevilor Teach for Romania  

Rita Gîrleanu

Boardul elevilor Teach for Romania  

Ana Giulusan

Rețeaua de sănătate Regina Maria

Rareș Năstase

PRO TV

Profesorul Anului din mediul rural

Categoria PREVENIREA ABANDONULUI ȘCOLAR

Cum recunoști profesorii care luptă cu abandonul școlar?

Creează un mediu prietenos și plăcut la școală, le arată copiilor de ce este relevantă școala pentru dezvoltarea lor ulterioară, dezvoltă relații bune cu părinții, petrec sute de ore în comunitate, alături de mediatorul școlar, să aducă elevii la clasă și să îi motiveze pe părinți să își lase copiii la școală.

Juriul Categoriei PREVENIREA ABANDONULUI ȘCOLAR

Luminița Costache

UNICEF

Diana Certan

Organizația Umanitară Concordia, Coaliția pentru Educație

Miruna Croitoru

Consiliul Național al Elevilor

Maria Ruxandra Mihai

LIDL România

Marius Constantinescu

Radio Itsy Bitsy

 

Georgiana Purcărea

Radio Itsy Bitsy

Evenimentul de premiere va avea loc pe 15 februarie și va fi transmis pe pagina de facebook Teach for Romania. Detalii în curs de actualizare.

Parteneri strategici

Parteneri de tradiție

Parteneri instituționali

Susținători

Parteneri media