Home Frequently Asked Questions

Întrebări în contextul COVID-19

1. Cum se desfășoară procesul de recrutare & selecție?
2. Cum își desfășoară activitatea profesorii din programul nostru?

1. Cum se desfășoară procesul de recrutare & selecție?

În contextul pandemiei de coronavirus, organizația noastră își continuă activitatea, implicit recrutarea următoarei generații de participanți în program, pentru care atât selecția, cât și alte procese se vor desfășura exclusiv online, prin intermediul unei platforme de tip video-conferință.

2. Cum își desfășoară activitatea profesorii din programul nostru?

Atât profesorii, cât și alumnii Teach for Romania se supun dispozițiilor în vigoare privind desfășurarea activității în sistemul național de învățământ, în contextul pandemic. Încercăm să ne susținem unii pe alții în continuare cât mai bine, fiind conștienți de situația delicată. De asemenea, încercăm să găsim soluții pentru toți cei pentru care accesul la educație este oricum dificil. Sperăm totuși ca această perioadă să nu crească și mai mult inechitățile din sistem și încurajăm inițiativele care ajută educația în aceste zile, din zona online, radio, televiziune, dar și companiile sau alte organizații, întrucât nevoile sunt diferite și avem nevoie de o implicare mare a societății civile.

De asemenea, pe platforma Școala pe net (https://scoalapenet.ro), profesori și alumni din cadrul programului nostru contribuie cu resurse pentru profesori, de la sfaturi și recomandări pentru predarea în online, până la resurse din partea unor specialiști adresate părinților despre cum să își ajute copiii în procesul de învățare, despre cum învață creierul, gestionarea fricilor, a emoțiilor și nu numai.

Întrebări despre profilul căutat

1. Ce profil căutăm?
2. Ce studii sunt necesare pentru program?
3. Ce trebuie să știu dacă sunt deja profesor?

1. Ce profil căutăm?

Căutăm acea persoană puternic motivată să producă schimbări pozitive și să contribuie la dezvoltarea celor din jur, dornică să devină un educator/ învățător/ profesor care inspiră și un agent de schimbare în educație pe termen lung, după cei doi ani de program. Pentru acest lucru, nu este necesară experiența anterioară de profesor. Nu există o limită de vârstă, iar modulul psihopedagogic și/sau alte studii în domeniu nu sunt obligatorii.

Selecția candidaților se face după un model de competențe pe care le căutăm, precum leadership, abilități de comunicare, gândire critică, gândire reflexivă, abilități de planificare ș.a.

2. Ce studii sunt necesare pentru program?

Pentru a preda este necesară o diplomă de licență obținută cel târziu în iulie 2022 (sau terminarea unui liceu pedagogic, în cazul învățătorilor/educatorilor). Teach for Romania recrutează atât profesori cu studii corespunzătoare domeniului predat (calificați), cât și cu studii necorespunzătoare domeniului (necalificați), inclusiv persoane care nu au mai predat anterior. Pentru obținerea unui post într-o școală sau o gradiniță parteneră este nevoie să dai dovadă de flexibilitate în alegerea disciplinei predate.

3. Ce trebuie să știu dacă sunt deja profesor?

Programul se desfășoară în mod similar, indiferent de experiența didactică: atât procesul de înscriere, cât și susținerea și formarea în cadrul programului sunt aceleași indiferent de experiența anterioară.

Dacă sunteți deja profesor și vreți să aplicați pentru programul nostru și să rămâneți în școala în care sunteți acum, este nevoie ca acea școală să îndeplinească două criterii minime:

a) Să fie într-un județ vizat de Teach for Romania;

b) Să aibă un grad de defavorizare înalt, deoarece școlile în care Teach for Romania merge se află în comunități provocatoare socio-economic.

În caz contrar, acceptarea în  program necesită o detașare într-o școală care îndeplinește cele două criterii de mai sus.

Întrebări despre cerințele minime ale programului

4. Care sunt cerințele obligatorii?
5. Pot lucra part-time / ca voluntar?
6. Pot aplica dacă am o problemă de sănătate?

4. Care sunt cerințele obligatorii?

Programul Teach for Romania reprezintă un angajament cu normă întreagă de 2 ani de implicare ca educator/ profesor / învățător într-o școală publică / grădiniță de stat, cu grad de defavorizare înalt.

Din cauza nevoilor diferite de cadre didactice în zonele alese, este necesar să dai dovadă de flexibilitate în alegerea disciplinei de predare și/sau a județului în care vei preda. Prezența ta în Academia de Leadership și Pedagogie (LSA) pe parcursul celor 6 săptămâni de pregătire și practică este obligatorie.

5. Pot lucra part-time / ca voluntar?

Programul presupune contract individual de muncă cu școala și normă întreagă în cadrul sistemului de învățământ, pe o perioadă de minim 2 ani, deci nu este un program part time sau de voluntariat. De asemenea, nu recomandăm ca pe lângă program să derulezi un alt job suplimentar, part-time sau de weekend.

6. Pot aplica dacă am o problemă de sănătate?

Organizația noastră nu discriminează pe baza motivelor de sănătate. Lăsăm la latitudinea candidaților decizia de înscriere, cu mențiunea că este un program solicitant din punct de vedere fizic, emoțional și psihologic. Te rugăm să iei în considerare că înscrierea în sistemul de învățământ necesită o adeverință de la medicul de familie care să confirme faptul că ești “apt pentru a preda în învățământ“.

Întrebări despre salariu și bursă

7. Care este salariul? Care este bursa?
8. Pentru ce se oferă bursa?

7. Care este salariul? Care este bursa?

Venitul tău lunar va fi format din salariul de profesor/învățător/educator și bursa oferită de către Teach for Romania.
Salariul este unul variabil și se obține începând cu luna septembrie. Acesta poate fi calculat cu ajutorul acestui simulator: https://salarii.invatamantpreuniversitar.ro/

Susținerea financiară din partea organizației este și ea variabilă. Bursa este o sumă minimă fixă pe care o primește fiecare participant în program, la care se adaugă o compensație financiară (sumă fixă) pentru cei care își schimbă profesia pentru a intra în sistemul educațional, dar și un bonus variabil, ce ține cont de dificultatea contextului școlar (gradul de defavorizare al școlii, distanța navetabilă parcursă în fiecare zi, mutarea în comunitatea defavorizată, etc.). Bursa se obține începând cu luna august.

După parcurgerea etapelor de selecție vei discuta cu un reprezentant al organizației pentru a înțelege aceste formule de calcul și a verifica împreună venitul la care poți ajunge.

8. Pentru ce se oferă bursa?

Teach for Romania oferă un sprijin financiar lunar, sub formă de bursă, atât pentru acoperirea unor costuri de navetă către / mutare în comunități vulnerabile, dar și datorită responsabilităților suplimentare angajate de către participanți. Odată cu intrarea în program, aceștia își asumă participarea la toate formările derulate pe parcursul celor doi ani de program, utilizarea metodelor și instrumentelor de predare și evaluare dezvoltate de către Teach for Romania, documentarea progresului elevilor și a proiectelor dezvoltate în școală sau comunitate, contribuția și implicarea în activitățile organizației, cât și dezvoltarea de activități extracurriculare ce au ca scop crearea contextelor de învățare pentru elevi.

Întrebări despre procesul de recrutare și selecție

9. Care sunt cele două formulare necesare înscrierii în program?
10. De câte ori mă pot înscrie în program?
11. Care sunt etapele de selecție?
12. Ce presupune perioada de Onboarding?

9. Care sunt cele două formulare necesare înscrierii în program?

Primul formular, denumit și formularul de înregistrare reprezintă manifestarea interesului tău pentru intrarea în program. După completare, vei primi automat pe e-mail cel de-al doilea formular, formularul de înscriere. Acesta presupune înscrierea ta efectivă în program, fiind și primul pas de selecție, de aceea îți recomandăm să acorzi toată atenția necesară completării lui.

10. De câte ori mă pot înscrie în program?

Dacă ai fost acceptat în programul nostru, poți beneficia de acesta o singură dată (de asemenea, bursa este oferită doar pentru 24 de luni, adică pe durata celor doi ani de program). După această perioadă de 2 ani, participanții devin alumni ai programului și rămân parte din comunitatea Teach for Romania. 

Dacă nu ai fost selectat în programul nostru în anii precedenți, te încurajăm să aplici în acest nou sezon. Poți aplica o singură dată într-un singur sezon de recrutare (20 octombrie 2021 – 4 aprilie 2022). 

11. Care sunt etapele de selecție?

Prima etapă de selecție reprezintă formularul de înscriere în program. În cazul în care treci de această etapă, urmează un interviu online de aproximativ 30 de minute. Dacă răspunsul nostru este unul pozitiv, ultima etapă de selecție reprezintă participarea ta la un Centru de evaluare online pe parcursul unei zile întregi, ce cuprinde mai multe probe (o simulare de lecție, o activitate de grup, un studiu de caz și un interviu individual). Vei primi mai multe informații odată cu invitația la acest Centru de evaluare.

12. Ce presupune perioada de Onboarding?

Scopul perioadei de onboarding este de a înțelege provocările întâmpinate în comunități, realitatea școlară, cât și conștientizarea impactului participanților și alumnilor programului, dar și să îți formeze o imagine despre ce va însemna experiența Teach for Romania pentru tine. La sfârșitul perioadei de onboarding vom discuta despre oferta financiară și despre contractul de sponsorizare pentru cei 2 ani de program.

În perioada de onboarding vei participa la:

 • sesiuni online interactive pe diverse subiecte legate de program;
 • vizite online la clasă, cât și discuții/proiecții despre provocările comunităților în care ne dorim să producem o schimbare (în măsura în care situația în țară va permite, vom încuraja și vizite în comunitățile vulnerabile Teach for Romania);
 • discuții individuale pe diverse teme cu persoane dedicate care vor fi alături de tine în această călătorie;
 • diverse evenimente sau activități precum: seri de comunitate, oportunități de contribuție la nivel de organizație sau în comunitățile în care suntem prezenți, pentru crearea și consolidarea generației din care vei face parte.

Întrebări despre posturi și integrarea în sistemul de învățământ

13. Cum voi lua post în școală?
14. Care sunt criteriile de selecție ale școlilor în care merg cadrele didactice susținute de Teach for Romania?
15. Va trebui să mă mut din orașul în care locuiesc? Va trebui să fac naveta?
16. Care sunt județele vizate de Teach for Romania?
17. Ce înseamnă cadru didactic calificat sau necalificat?
18. Cum mă pregătesc pentru examenul de titularizare?
19. Cum mă susțineți în procesul de integrare în sistemul de învățământ?

13. Cum voi lua post în școală?

Toate procesele premergătoare obținerii unui post de educator/ învățător/ profesor, și anume depunerea dosarului, susținerea examenului, cât și repartizarea unui post în școală sunt cele stabilite la nivelul Ministerului Educației și Cercetării.

Te vei înscrie la examenul de titularizare sau la concursul pentru cadre didactice fără studii corespunzătoare domeniului de predare, ca orice altă persoană care dorește să devină cadru didactic în sistemul public de învățământ. 

Organizația nu are posturi ocupate sau securizate, însă te susține continuu în acest proces, chiar din perioada de onboarding prin:

 • Discuții individuale despre procesul de integrare în sistemul de învățământ românesc și despre opțiunile tale de integrare;
 • Alocarea unei persoane de suport, învățător sau profesor Teach for Romania pentru a te ghida și pentru a-ți răspunde la întrebări specifice legate de sistemul de învățământ;
 • Sesiuni online interactive și practice de cunoaștere sau învățare.

14. Care sunt criteriile de selecție ale școlilor în care merg cadrele didactice susținute de Teach for Romania?

Școlile și grădinițele în care merg participanții din programul nostru au un grad de defavorizare înalt și sunt în comunități provocatoare socio-economic.

Cu ocazia derulării studiului realizat de către Asociația Human Catalyst, școlile din fiecare județ și din municipiul București au primit un indice de Risc Socio-Educațional (IRSE), care ne arată gradul de defavorizare. Ierarhizarea a fost realizată conform mediei pe ultimii 4 ani acestui indice (2015-2019), un număr calculat pe baza tuturor indicatorilor.
 
Conform metodologiei, categoriile create sunt școli de elită (IRSE 0-0.5), avansate (IRSE 0.5-1), medii (IRSE 1-3), dezavantajate (IRSE 3-6) și profund dezavantajate (IRSE 6-10). Din această listă, organizația noastră se va îndrepta doar către școlile a căror medie pe ultimii 4 ani ai Indicelui de Risc Socio-Educațional (Media IRSE 2015-2019) este >=2, conform tabelului următor: https://teachforromania.org/wp-content/uploads/Ierarhie-%C8%99coli-dezavantajate-2021.pdf
 
 
În ceea ce privește grădinițele către care mergem, prioritizarea se va face în continuare având la bază cercetarea din 2016 a Ministerului Finanțelor Europene, unde ierarhizarea se face conform gradelor de defavorizare 1-5, unde 1  înseamnă „cel mai defavorizat” şi 5, „cel mai puțin defavorizat”. Astfel, organizația noastră va merge doar către cele cu gradul de defavorizare 1, 2 sau 3, aflate în comunități provocatoare socio-economic: http://www.fonduri-ue.ro/images/files/comunicate/2016/13.09/Anexa_1_Ierarhizare_scoli.pdf

15. Va trebui să mă mut din orașul în care locuiesc? Va trebui să fac naveta?

Decizia de a naveta sau de a te muta nu îți este impusă. Aceasta decizie o vei lua tu, în funcție de postul pe care-l vei obține. Din cauza faptului că dinamica ocupării posturilor fiecărei discipline din fiecare județ este diferită, nu putem estima acum nevoile punctuale ale fiecărui candidat. Cu toate acestea, încurajăm flexibilitatea pentru navetă și deschiderea pentru mutare într-o comunitate defavorizată. 

Dacă decizi să te muți, e important să știi că organizația nu asigură cazarea în localitatea în care își vor desfășura activitatea participanții, însă le oferă o bursă lunară, care poate fi un sprijin financiar atât pentru acoperirea unor costuri de relocare / navetă către comunități vulnerabile, cât și pentru responsabilitățile suplimentare pe care participanții le au în program.

16. Care sunt județele vizate de Teach for Romania?

În anul școlar 2021-2022 vizăm exclusiv următoarele județe, împărțite în trei categorii:

 • Județe în care mergem cu profesori/învățători/educatori calificați (de asemenea, educatori și învățători necalificați): Botoșani, Bacău, Vaslui, Galați, Călărași, Ilfov;
 • Județe în care mergem doar cu candidați calificați: Suceava, Neamț, Iași, Prahova și Municipiul București;
 • Județe în care mergem doar cu titulari actuali: : Cluj, Olt, Vrancea.
 • Dacă provii dintr-unul din celelalte județe ale țării, intrarea în programul Teach for Romania înseamnă mutarea domiciliului într-unul din județele menționate mai sus.

Menționăm faptul că nu avem posturi dedicate organizației, în unele județe sunt puține posturi disponibile, iar șansele persoanelor fără studii corespunzătoare domeniului predat sunt limitate. Din acest motiv este necesară flexibilitatea atât în alegerea județului, cât și a disciplinei.

Motivul pentru care în unele județe vizăm doar candidați calificați este fie că experiența ne-a arătat că posturile pentru cei fără studii corespunzătoare domeniului predat (necalificați) sunt limitate sau inexistente, fie sunt județe în care nu am avut până acum prezență, iar pentru a ne asigura că nu vom avea probleme și toți candidații vor fi integrați, cel mai sigur este ca, pentru moment, să mergem doar către candidați calificați.

De asemenea, motivul pentru care în unele județe mergem doar cu candidați titulari este că, în anii trecuți, chiar și candidații calificați, care au obținut note mari la examen, nu au reușit să prindă posturi în aceste județe, acestea fiind limitate sau inexistente.

Poți verifica aici județele și tipurile de posturi vizate de Teach for Romania în anul școlar 2021-2022: https://teachforromania.org/harta-judetelor-vizate-2021-2022/

17. Ce înseamnă cadru didactic calificat sau necalificat?

Profesorul calificat (profesor pentru învățământul gimnazial) îndeplinește următoarele condiţii minime de studii:

 • absolvirea cu examen de licenţă ori examen de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior sau al unui colegiu pedagogic în profilul postului, sau 
 • absolvirea cu diplomă a ciclului I de studii universitare de licenţă sau a ciclului II de studii universitare de masterat în profilul postului, și
 • finalizarea cu certificat a programului de formare psihopedagogică de nivel I

Învățătorul calificat (profesor pentru învățământul primar) îndeplinește următoarele condiţii minime de studii:

 • absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării “Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar”, sau
 • absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările “învățător” şi “educatoare/învăţător”

Educatorul calificat (profesor pentru învățământul preșcolar) îndeplinește următoarele condiţii minime de studii:

 • absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării “Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar”, sau
 • absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările “educatoare” şi “educatoare/învăţător”

Candidații cu studii necorespunzătoare postului (necalificați) sunt cei care îndeplinesc una sau mai multe dintre criteriile următoare:

 • Au absolvit o facultate cu diplomă de licență în altă specializare decât cea în care vor preda
 • Nu au absolvit modulul psihopedagogic
 • Au absolvit studiile în altă țară și nu au diplomele echivalate
 • Au doar studii medii (liceu absolvit).

18. Cum mă pregătesc pentru examenul de titularizare?

Încă de la intrarea în program vei avea alături o persoană ce a trecut prin același proces și predă aceeași materie ca tine. Totodată, înainte de începerea Academiei de Leadership și Pedagogie, sunt programate câteva sesiuni de pregătire pentru partea pedagogică și didactică aferentă examenului de titularizare.

De asemenea, există comunități de învățare cu profesorii din generațiile anterioare pentru fiecare disciplină, la care poți participa și tu.

19. Cum mă susțineți în procesul de integrare în sistemul de învățământ?

Organizația facilitează înțelegerea Metodologiei Mișcării Personalului Didactic și aplicarea acesteia în funcție de experiența și realitatea ta. Te susținem în căutarea posturilor care răspund atât criteriilor Teach for Romania, cât și nevoilor tale. Școlile în care Teach for Romania merge au un gradul de defavorizare înalt și sunt în comunități provocatoare socio-economic.

Organizația noastră se va îndrepta doar către școlile a căror medie pe ultimii 4 ani ai Indicelui de Risc Socio-Educațional (Media IRSE 2015-2019) este >=2, conform tabelului următor: https://teachforromania.org/wp-content/uploads/Ierarhie-%C8%99coli-dezavantajate-2021.pdf 

Întrebări despre Academia de Leadership și Pedagogie (Leadership Summer Academy – LSA)

20. Ce presupune Academia?
21. Pot lipsi una sau mai multe zile?

20. Ce presupune Academia?

Academia este un program de leadership în educație care are ca scop pregătirea ta inițială pentru a deveni profesor, învățător sau educator în programul nostru, etapă foarte importantă și obligatorie pentru a fi parte din program. Din cauza contextului pandemic, academia cel mai probabil se va desfășura integral în mediul online sau într-un format hibrid.

Va fi un program intensiv, de aproximativ 8 ore pe zi. Programul va fi organizat ținând cont de principiile de învățare în mediul online, de felul în care învață creierul și de lecțiile învățate din programul pilot al Academiei de Leadership și Pedagogie Digitală, desfășurat în perioada iulie-august 2020.

Academia se va desfășura pe o perioadă de aproximativ 6 săptămâni: 4 săptămâni de învățare colaborativă în care te vei pregăti pentru rolul de cadru didactic și 2 săptămâni în care vom consolida împreună, prin experiență de practică pedagogică, toate competențele dezvoltate până în acel punct. Practica pedagogică va presupune susținerea de lecții predate către un grup de elevi din comunități vulnerabile, similare celor în care vei preda, comunități în care avem deja profesori în program.

Contextul pandemic incert ne face să avem două scenarii ale academiei. Scenariul 1 presupune o academie desfășurată 100% în mediul online. Scenariul 2 presupune o academie în care primele 4 săptămâni sunt desfășurate în mediul online, iar cele 2 săptămâni de practică pedagogică, offline. Intenția este să creăm un context relevant de învățare și, în același timp, unul sigur. Vom analiza în permanență situația și vom transmite, cu minimum o lună înainte de începerea academiei, care este scenariul în care se va desfășura.

21. Pot lipsi una sau mai multe zile?

Programul academiei este unul intens și necesită prezență zilnică pe parcursul celor 6 săptămâni, fiind construit în module diferite de învățare, conectate între ele.

În cazuri excepționale, după o discuție în prealabil cu un reprezentant al organizației, se poate lipsi una sau mai multe zile. Motivele pentru care profesorii noștri au lipsit în anii precedenți au fost: susținerea examenului de titularizare, a licenței sau a masterului, probleme grave de natură personală.

Menționăm că duminicile sunt libere pentru toți participanții.

Întrebări despre ce se întâmplă în cei 2 ani și după aceștia

22. De ce programul durează doar 2 ani?
23. Cum sunt susținut/ă în cei 2 ani?
24. Ce face diferit un cadru didactic susținut de Teach for Romania?
25. Care este impactul produs la clasă?
26. Ce se întâmplă după cei 2 ani?

22. De ce programul durează doar 2 ani?

Programul Teach for Romania își propune crearea de noi generații de lideri în domeniul educației. Conform modelului, primul an este cu focus pe predare și impact la clasă, iar al doilea an este cu focus pe impact în școală și în comunitate. La terminarea programului, considerăm că alumnii Teach for Romania sunt echipați cu abilitățile necesare pentru a continua parcursul de lideri în educație. Chiar dacă programul durează doar 2 ani, ne susținem activ comunitatea de alumni. (Mai multe detalii despre alumni la întrebarea 26.)

23. Cum sunt susținut/ă în cei 2 ani?

Pe parcursul celor 2 ani o să ai alături un tutor ce îți va oferi sprijin atât pe partea de predare, cât și susținere de tip mentorat/coaching. Pe lângă Academia de Leadership și Pedagogie, există multe alte conferințe de formare pe parcursul celor 2 ani. Atât formarea, cât și susținerea sunt axate în primul an de program pe competențe de predare și leadership la clasă, iar în cel de-al doilea an pe creșterea de competențe astfel încât impactul tău să ajungă la nivelul școlii și al comunității prin diverse inițiative și proiecte pe care le vei dezvolta. De asemenea, colegii de generație, dar și cei din generațiile anterioare reprezintă un sprijin în diversele contexte ale programului (susținerea examenelor, activități la clasă, proiecte comune, ș.a.).

24. Ce face diferit un cadru didactic susținut de Teach for Romania?

Cadrele didactice susținute de Teach for Romania urmează programa școlară ca și ceilalți profesori, având în vedere că fac parte din sistemul de învățământ. O nuanță diferită este aceea că se dezvoltă ca lideri prin:

 • rutine de autoreflecție;
 • obiective de dezvoltare personale și profesionale asumate;
 • analiză de nevoi și crearea unui spațiu sigur pentru învățare;
 • viziune la clasă și setare de obiectiv final;
 • generarea învățării vizibile operând strategii de diferențiere, pornind de la nevoile reale ale fiecărui copil;
 • restrângerea decalajelor dintre elevi prin soluții creative;
 • conectarea actorilor relevanți pentru dezvoltarea copilului: școală, părinți, comunitate.

25. Care este impactul produs la clasă?

Acțiunile noastre sunt îndreptate către prevenirea abandonului școlar, alfabetizarea de bază și funcțională, și formarea unor abilități socio-emoționale de bază în rândul elevilor. Așadar, elevii își doresc să vină la școală, sunt proactivi, implicați în comunitate, deschiși să învețe, să depășească obstacole, au încredere în ei, își trăiesc asumat valorile, sunt colaborativi și au spirit de echipă.

26. Ce se întâmplă după cei 2 ani?

După cei doi ani de program, ne dorim să înțelegi provocările și nevoile elevilor și familiilor din  comunitățile vulnerabile. În plus, vei avea competențe de leadership și pedagogie dezvoltate. Prin acestea, ne dorim să fructifici cât mai mult comunitatea și rețeaua de parteneri Teach for Romania și Teach for All din care vei face parte. Toate acestea pentru a deveni un agent de schimbare valoros în inovarea educației și reducerea inechității din România.

Teach for Romania îți propune dezvoltarea unei comunități de absolvenți puternice, interconectate, care să aibă inițiative comune și să colaboreze cu alți actori relevanți din peisajul educațional românesc. Ne dorim ca aceștia să continue activitatea în una dintre zonele de mai jos, prioritare pentru diminuarea inechității, pentru care dezvoltăm constant un cadru de sprijin:

 1. Să contribuie la dezvoltarea învățării elevilor și a școlilor din sistemul prin implicarea pe termen lung în managementul școlar;
 2. Să devină formatori și mentori pentru alte cadre didactice și să îi ajute în dezvoltarea lor personală și profesională, pe teme de leadership și pedagogie; 
 3. Să dezvolte sau să se implice în partide cu viziuni constructive pentru educație;
 4. Să fie inovatori sociali sau manageri educaționali prin implementarea de inițiative de antreprenoriat social, proiecte și structuri/ong-uri cu impact în societate și comunitate;
 5. Să crească conștientizarea în mass-media în ceea ce privește statutul profesorilor, importanța educației, bunele practici și provocări din comunități.