ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Întrebări despre profilul căutat
1. Ce profil căutăm?
Căutăm acei oameni care vor să devină lideri în educație și să își construiască o carieră cu sens, care să contribuie la transformarea sistemului educațional românesc. Persoanele potrivite programului Teach sunt cele care îndeplinesc atât criteriile noastre de eligibilitate, cât și competențele pe care le căutăm.
În plus, este necesar ca acestea să își dorească să petreacă, pentru început, 2 ani la catedră într-o școală vulnerabilă din România, pentru ca ulterior să devină un agent de schimbare în educație, pe termen lung.
Vorbim despre oameni cu profil de lider, care gândesc și acționează strategic, pe termen lung, și care, prin rolurile lor, vor contribui la transformarea educației în favoarea elevului și vor ajuta copiii să își atingă potențialul, pornind de la cei mai vulnerabili.
Experiența anterioară în predare sau în educație nu este obligatorie; selecția candidaților se face după un model de competențe pe care le căutăm.
Aceste competențe sunt evaluate în procesul de selecție și vor fi dezvoltate ulterior, pe parcursul formării inițiale (Academia de Leadership și Formare în Educație) și a programului de 2 ani:
- self-leadership (reflecție, autocunoaștere, autodepășire);
- leadership (inițiativă, influență pozitivă);
- reziliență (mentalitate și acțiune în situații provocatoare);
- gândire strategică (gândire analitică, rezolvarea de probleme);
- predare strategică (planificare, implementare, evaluare, cultura reușitei);
- construire de relații (incluziune, comunicare asertivă, colaborare).
2. Ce studii sunt necesare pentru program?
Pentru a deveni participant/ă în programul Teach este obligatorie o diplomă de licență obținută cel târziu în iulie 2024 sau terminarea unui liceu pedagogic, profil învățător-educator.
Teach for Romania recrutează atât profesori/învățători/educatori cu studii corespunzătoare domeniului predat (calificați), cât și cu studii necorespunzătoare domeniului (necalificați), inclusiv persoane care nu au mai predat anterior.
Pentru obținerea unui post într-o școală / grădiniță vizată de Teach for Romania este necesar să alegi un județ în care există posturi care să corespundă situației tale – calificat/ă sau necalificat/ă. Pentru detalii, te rugăm să consulți harta de aici.
3. Ce trebuie să știu dacă sunt deja profesor?
Programul se desfășoară în mod similar pentru toți participanții, indiferent de experiența didactică: atât procesul de înscriere, cât și susținerea și formarea în cadrul programului sunt aceleași indiferent de experiența anterioară.
Dacă ești deja profesor, vrei să aplici pentru programul nostru și să rămâi în școala în care activezi acum, este nevoie ca acea școală să îndeplinească două criterii minime:
a) Să fie într-un județ vizat de Teach for Romania – click aici pentru hartă;
b) Să aibă un grad de defavorizare mai mare de 3 pe scara IRSE, conform acestei ierarhii.
În caz contrar, acceptarea în program necesită detașarea sau obținerea unui post într-o școală care îndeplinește cele două criterii de mai sus.
Întrebări despre cerințele minime ale programului
1. Care sunt cerințele obligatorii?
- Înțelegi că programul Teach for Romania reprezintă un angajament de 2 ani în care vei avea un rol de educator/învățător/profesor într-o școală/grădiniță publică (de stat), cu grad înalt de defavorizare, într-o zonă vulnerabilă din punct de vedere socio-economic;
- Ai diplomă de licență/vei avea diplomă de licență cel târziu în iulie 2024 sau ai finalizat/vei finaliza cel târziu în iulie 2024 un liceu pedagogic profil învățător-educator;
- Ești disponibil/ă fie pentru navetă zilnică ce poate depăși 90 de minute pe sens, fie pentru schimbarea domiciliului pentru a preda într-o școală care îndeplinește criteriile Teach for Romania;
- Ai disponibilitate pentru participarea la Academia de Leadership și Formare în Educație, pregătirea inițială a participanților în program. Aceasta va avea loc în perioada 1 iulie – 4 august 2024, în 5 săptămâni consecutive, cu program zilnic de dimineața până seara. Formatul va fi online pentru primele 2 săptămâni și fizic pentru ultimele 3 săptămâni.
- Înțelegi că pentru următorii 2 ani venitul tău va fi format din salariul de profesor/învățător/educator și sprijinul financiar oferit de către Teach for Romania;
- Cunoști limba română la nivel avansat (comunicare și scriere) și limba engleză la nivel B1 (sau îți asumi că vei ajunge la nivelul B1 până în iulie 2024);
- Ești apt/ă din punct de vedere medical atât pentru participarea la Academia de Leadership și Formare în Educație, cât și pentru înscrierea în sistemul de învățământ și poti face dovada ulterior printr-o adeverință medicală.
- Nu ai antecedente referitoare la orice fel de nerespectare a drepturilor și libertăților copiilor, nu ai abuzat (fizic, emoțional, psihologic, sexual sau economic cf. Legea nr. 272/2004, secțiunea a 3-a, art. 94) niciun copil. Nu cunoști nici un motiv pentru care ai putea fi considerat nepotrivit/ă să lucrezi cu copii și la solicitare poți oferi cazierul judiciar.
Pe lângă criteriile noastre de eligibilitate pe care le poți citi aici, cerințele obligatorii ale programului sunt următoarele:
- participarea la examenul de titularizare (candidații calificați) sau la testarea județeană (candidații necalificați) și obținerea unei note de minimum 7;
- absolvirea Academiei de Leadership și Formare în Educație cu rezultatul 3/5 la toate competențele evaluate în cadrul acesteia;
- obținerea unui post cu normă întreagă într-o școală defavorizată din județele vizate de Teach (aici harta), cu grad IRSE mai mare de 3 (link, aici).
2. Pot lucra part-time / face voluntariat?
Programul Teach for Romania nu presupune voluntariat sau un loc de muncă cu normă redusă, ci implică o slujbă cu contract de muncă și normă întreagă cu o școală din sistemul public.
De asemenea, nu recomandăm ca pe lângă program să derulezi un alt job suplimentar, part-time sau de weekend.
3. Pot aplica dacă am o problemă de sănătate?
Lăsăm la latitudinea candidaților decizia de înscriere, cu mențiunea că este un program solicitant din punct de vedere fizic, emoțional și psihologic. Te rugăm să iei în considerare că participarea la Academia de Leadership și Pedagogie și înscrierea în sistemul de învățământ necesită o adeverință de la medicul de familie care să confirme faptul că ești apt/ă din punct de vedere medical pentru cele două.
Întrebări despre salarii și burse
Care va fi venitul meu lunar?
Venitul tău lunar va fi format din salariul de profesor/învățător/educator și bursa oferită de către Teach for Romania.
Salariul este unul variabil, începe de la aproximativ 3000 de lei net și poate crește în funcție de calificare, vechime, studii, gradații și poate fi calculat cu ajutorul acestui simulator: salarii.invatamantpreuniversitar.ro.
Salariul se obține începând cu luna septembrie, iar pentru cei cu contract de muncă pe perioadă determinată, ultima lună în care primesc salariul este luna august a anului următor.
Susținerea financiară din partea organizației (bursa lunară Teach) poate ajunge până la 1650 de lei, pornind de la suma fixă de 650 de lei, la care se adaugă câte o sumă pentru următoarele criterii:
- gradul de defavorizare al școlii;
- relocare (cei care își schimbă domiciliul într-un județ vizat de Teach);
- debutanți sistem;
- navetă.
Bursa Teach se acordă timp de 24 de luni (perioada contractului de sponsorizare între participanți și organizație), începând cu prima lună de Academie (iulie). Pentru lunile iulie și august, în ambii ani de program, bursa este o sumă fixă în valoare de 900 de lei.
Întrebări despre procesul de recrutare și selecție
1. Care sunt cele două formulare necesare înscrierii în program?
Înscrierea în program se face prin completarea formularului de înregistrare a interesului (aprox. 25 de minute).
În urma analizei profilului descris în primul formular, poți primi automat pe email formularul de înscriere. Acesta din urmă cuprinde întrebări deschise, de aceea îți recomandăm să acorzi toată atenția necesară completării lui.
Cele două formulare reprezintă prima etapă a procesului de selecție.
2. De câte ori mă pot înscrie în program?
Poți aplica o singură dată într-un singur sezon de recrutare (5 octombrie – 11 martie 2024). Dacă aplici în acest an și nu ești selectat/ă în programul nostru, te poți înscrie din nou în anii următori, nu poți reveni în procesul de selecție în același an.
Dacă ai fost acceptat/ă în programul nostru, poți beneficia de acesta o singură dată, timp de 2 ani consecutivi. După această perioadă de 2 ani, participanții devin alumni ai programului și rămân parte din comunitatea Teach for Romania.
3. Care sunt etapele de selecție?
a) Evaluarea formularului de înscriere
Toți candidații primesc rezultatele acestei evaluări prin email; cei care trec de această etapă sunt invitați la un interviu online de maximum 1 oră.
b) Interviu online
Vei putea alege data și ora interviului din opțiunile puse la dispoziție de echipa noastră. În această etapă evaluăm motivația pentru a face parte din programul Teach și în ce măsură te potrivești cu profilul căutat de noi; tot în această etapă vei rezolva un chestionar de exprimare corectă în limba română.
Toți candidații primesc rezultatele interviului prin email; cei care trec de această etapă sunt invitați la următoarea etapă – centrul de evaluare.
c) Centru de evaluare online
Această etapă de selecție este ultima și este organizată în două zile lucrătoare, pe care le vei putea alege din opțiunile puse la dispoziție de echipa noastră. Centrul de evaluare cuprinde mai multe probe; vei primi din timp detalii referitoare la agendă, descrierea activităților și informații despre cum să te pregătești.
Prima zi, 4 ore la alegerea candidaților (prima parte a zilei sau a doua parte a zilei):
- Simulare de lecție
- Activitate de grup
- Chestionar de exprimare corectă în limba engleză
- Studiu de caz individual
Ziua următoare pentru 1 oră, la alegerea candidaților:
- Interviu individual
Dacă răspunsul nostru după etapa centrului de evaluare este unul pozitiv, înseamnă că ești acceptat(ă) în program și vei continua călătoria cu etapa de onboarding.
În cazul unui răspuns negativ, vei putea cere un feedback personalizat echipei de selecție, care să îți fie de folos atât pentru propria dezvoltare, cât și dacă vei dori să aplici în anii următori.
În cazul unui răspuns negativ, vei putea cere un feedback personalizat echipei de selecție, care să îți fie de folos atât pentru propria dezvoltare, cât și dacă vei dori să aplici în anii următori.
4. Ce presupune perioada de Onboarding?
În etapa de onboarding vei cunoaște comunitatea Teach for Romania, vei observa realitatea comunităților vulnerabile și vei înțelege în profunzime programul și viitorul tău rol; îți va forma o imagine despre ce va însemna experiența Teach for Romania pentru tine.
La sfârșitul perioadei de onboarding vom încheia contractul de sponsorizare pentru cei 2 ani de program.
Onboarding-ul este un proces de 6 săptămâni, cu participare obligatorie, în care vei petrece mai multe ore alături de echipa Teach, colegii de generație, actualii profesori și Alumni:
- sesiuni online dedicate cunoașterii fiecărei etape a programului (2 ore/săptămână, seara);
- vizită în comunitate și la clasă (1 zi lucrătoare, la alegere);
- întâlniri individuale (2 ore, la alegere);
- comunicare și sprijin punctual, în funcție de nevoile tale.
Între etapa de onboarding și începutul Academiei de Leadership și Formare în Educație vei mai participa la:
- sesiuni de pregătire pentru integrarea în sistemul de educație (obligatorii dacă nu deții un post de titular/ă);
- întâlniri de comunitate (opționale);
- preAcademie – 4 sesiuni online obligatorii organizate pe parcursul a 2 săptămâni din luna iunie, înainte de Academie, seara sau în weekend. Temele sesiunilor sunt înțelegerea comunităților vulnerabile și pregătire pentru examenul de titularizare, respectiv testarea județeană.
Întrebări despre posturi și integrarea în sistemul de învățământ
1. Cum voi obține un post în școală?
Toate procesele premergătoare obținerii unui post de educator/ învățător/ profesor, și anume depunerea dosarului, susținerea examenului, cât și repartizarea unui post în școală sunt cele stabilite la nivelul Ministerului Educației.
Te vei înscrie la examenul de titularizare (dacă ești calificat/ă) sau la testarea județeană (dacă ești necalificat/ă), ca orice altă persoană care dorește să devină cadru didactic în sistemul public de învățământ.
Organizația noastră se va îndrepta doar către școlile a căror medie a Indicelui de Risc Socio-Educațional (Media IRSE 2015-2019) este >=3, conform tabelului următor.
2. Cum mă susțineți în procesul de integrare în sistemul de învățământ?
Organizația nu are posturi ocupate sau securizate, însă te susține continuu în acest proces, prin:
- sesiuni online (în onboarding) cu specialiștii noștri, care te vor familiariza cu procesul de integrare, concepte, legislație;
- discuții individuale, personalizate, despre situația ta, opțiunile tale de integrare, alegerea unui post într-o școală vulnerabilă;
- sesiuni de pregătire cu consilieri de examinare din comunitate Teach for Romania și cu specialiști din sistem (inspectori, directori de școală, alți specialiști);
- comunicare constantă cu echipa Teach și sprijin punctual, în funcție de nevoi.
Este important să știi că acest proces este atât în responsabilitatea Teach for Romania, cât și a ta. Echipa noastră te sprijină pentru ca tu să te familiarizezi cu procesul, îți este alături la orice pas și te susține în căutarea unui post care să corespundă atât criteriilor Teach for Romania, cât și nevoilor tale.
Tu vei fi responsabil/ă să: te documentezi și să citești resurse, materiale etc.; să cauți posturi conform îndrumărilor puse la dispoziție de noi; să depui documentele necesare înscrierii la examene; să verifici informările puse la dispoziție de Teach și/sau de Minister/inspectorate; să te pregătești pentru examene astfel încât să obții minimum nota 7, să participi la ședința publică de repartizare a posturilor.
3. Care sunt criteriile de selecție ale școlilor în care merg cadrele didactice susținute de Teach for Romania?
Școlile și grădinițele în care merg participanții din programul nostru au un grad de defavorizare înalt și sunt în comunități provocatoare socio-economic.
Selecția noastră are la bază studiul realizat de Asociația Human Catalyst, care alocă fiecărei un indice de risc socio-educațional (IRSE), care ne arată gradul de defavorizare. Ierarhizarea a fost realizată conform mediei pe 4 ani a acestui indice (2015-2019), calculată pe baza indicatorilor: riscul de abandon școlar, nivelul de pregătire al cadrelor didactice, gradul de pregătire al elevilor, nivelul de dezvoltare socio-economică a localității. Mai multe detalii despre studiu puteți găsi aici.
Școlile vizate de Teach for Romania sunt cele cu un grad de defavorizare mai mare de 3 din această ierarhie.
În ceea ce privește grădinițele (dacă nu sunt incluse în scara IRSE), vom merge către cele cu grad de defavorizare 1, 2 sau 3 din ierarhizarea bazată pe cercetarea din 2016 a Ministerului Finanțelor Europene (1 înseamnă „cel mai defavorizat” şi 5, „cel mai puțin defavorizat”), informații aici.
4. Va trebui să mă mut din județul în care locuiesc? Va trebui să fac naveta?
Decizia de a naveta sau de a te muta îți aparține în totalitate. Pentru că până în momentul obținerii postului nu putem ști care este distanța dintre școală și domiciliul tău, este important să fii deschis/ă fie pentru navetă zilnică ce poate depăși 90 de minute pe sens, fie pentru schimbarea domiciliului pentru a preda într-o școală care îndeplinește criteriile Teach for Romania.
Dacă locuiești într-unul din alte județe ale țării decât cele vizate de noi, intrarea în programul Teach for Romania înseamnă fie relocarea într-unul din județele vizate de noi, fie naveta, dacă locuiești într-un județ apropiat.
Este important să știi că organizația nu asigură cazarea în localitatea în care participanții decid să se relocheze, nici nu decontează transportul pentru navetă. Teach for Romania oferă o bursă lunară, care poate fi un sprijin financiar atât pentru acoperirea unor costuri de relocare / navetă către comunități vulnerabile, cât și pentru responsabilitățile suplimentare pe care participanții le au în program. Mai multe despre suma oferită de Teach for Romania află în secțiunea Salarii și Burse.
5. Care sunt județele vizate de Teach for Romania
În anul școlar 2023-2024 vizăm exclusiv următoarele județe, împărțite în patru categorii:
- Județe în care mergem doar cu titulari actuali: Bihor, Sălaj, Maramureș, Cluj, Albă, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Vrancea
- Județe în care mergem doar cu candidați calificați: Satu-Mare, Vâlcea, Suceava, Iași, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Brăila, Tulcea și municipiul București.
- Județe în care mergem cu profesori/invățători/educatori calificați și cu învățători necalificați: Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui, Galați, Brașov, Sibiu, Arad, Ilfov, Călărași, Constanța
- Județe în care mergem cu profesori/învățători/educatori calificați și cu învățători/educatori necalificați: Timișoara, Hunedoara, Covasna
Nu acceptăm în program candidați care vor să predea ca profesori de gimnaziu necalificați, pentru că șansele pentru a găsi posturi în această situație sunt foarte mici, în toate județele.
Motivul pentru care în unele județe vizăm doar candidați calificați este fie că experiența ne-a arătat că posturile pentru cei fără studii corespunzătoare domeniului predat (necalificați) sunt limitate sau inexistente, fie sunt județe în care nu am avut până acum prezență, iar pentru a ne asigura că toți candidații vor fi integrați, cel mai sigur este să mergem doar către candidați calificați.
Poți verifica aici județele și tipurile de posturi vizate de Teach for Romania în anul școlar 2023-2024: vezi harta.
6. Ce înseamnă candidat/ă calificat/ă sau necalificat/ă?
Pentru ciclul preșcolar, candidații calificați sunt cei care:
- au absolvit un liceu pedagogic cu profil educator sau învățător-educator
SAU
- au absolvit studii de licență cu specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (PIPP).
Pentru ciclul primar, candidații calificați sunt cei care:
- au absolvit un liceu pedagogic cu profil învățător sau învățător-educator
SAU
- au absolvit studii de licență cu specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (PIPP).
Pentru ciclul gimnazial*, candidații calificați sunt cei care:
- au absolvit studii de licență a căror specializare să corespundă cu profilul materiei pe care o vor preda
ȘI
- modulul de formare psihopedagogică de nivel I.
Exemplul 1 – dacă ai absolvit Facultatea de Matematică și Informatică, specializarea matematică, plus modulul psihopedagogic, ești candidat/ă calificat/ă pentru a preda matematică la ciclul gimnazial.
Exemplul 2 – dacă ai absolvit Facultatea de Matematică și Informatică, specializarea informatică, plus modulul psihopedagogic, nu ești candidat/ă calificat/ă pentru a preda matematică la ciclul gimnazial.
*Nu acceptăm în program candidați care vor să predea ca profesori de gimnaziu necalificați, pentru că șansele pentru a găsi posturi în această situație sunt foarte mici în toate județele.
Pentru ciclurile preșcolar și primar, candidații necalificați** sunt cei care:
- au absolvit studii de licență cu o altă specializare decât Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (indiferent dacă au absolvit sau nu modulul psihopedagogic);
- au absolvit studiile de licență în altă țară.
**În unele dintre județele vizate de Teach for Romania acceptăm candidați necalificați pentru rolurile de educatori sau învățători; consultă harta noastră pentru a identifica acele județe.
Candidații calificați vor da un examen de titularizare, iar postul obținut în urma acestuia va fi unul permanent, de titular/ă, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată.
Candidații necalificați vor da o testare la nivel județean, iar postul obținut în urma acesteia va fi unul de suplinire, cu contract de muncă pe perioadă determinată, de 1 an calendaristic (septembrie – august). Pentru anul 2 de program, candidații necalificați vor da din nou testare la nivel județean pentru a obține un nou post în școală.
7. Cum mă pregătesc pentru examenul de titularizare/testarea județeană?
Încă de la intrarea în program vei avea alături o persoană ce a trecut prin același proces și predă aceeași materie ca cea pe care o vei preda tu. Totodată, înainte de începerea Academiei de Leadership și Pedagogie, sunt programate câteva sesiuni de pregătire pentru partea pedagogică și didactică aferentă examenului de titularizare.
De asemenea, există comunități de învățare cu profesorii din generațiile anterioare pentru fiecare disciplină, la care poți participa și tu. În rest, procesul de pregătire efectivă (studiu) pentru examen îți revine în totalitate, iar noi recomandăm să îl tratezi cu responsabilitate și să îl organizezi cu mai multe luni înainte de examen, astfel încât rezultatul obținut de tine să fie minimum 7.
Mai multe detalii despre sprijinul oferit de Teach în procesul de integrare, vezi întrebarea a 2-a din această secțiune.
Întrebări despre Academia de Leadership și Formare în Educație (Leadership Summer Academy – LSA)
1. Ce presupune Academia?
Academia de Leadership și Formare în Educație este singurul program de formare integrat, de învățare accelerată, dedicat cadrelor didactice care aleg să acționeze alături de Teach for Romania în școli publice vulnerabile.
Academia cuprinde 5 săptămâni de învățare colaborativă, experiențială, cu mentorat, coaching și supervizare:
- 2 săptămâni de teorie (online), unde competențele vizate sunt: self-leadership, leadership, reziliență, gândire strategică, predare strategică, construire de relații;
- 1 săptămână (format fizic), laborator metodic;
- 2 săptămâni de practică pedagogică (format fizic) într-o comunitate vulnerabilă unde profesorii predau și primesc feedback în timp real de la mentorii care îi asistă la ore.
Academia de Leadership și Formare în Educație are loc în lunile în perioada 1 iulie – 4 august, timp de 5 săptămâni cu program zilnic, de dimineață până seara. Prezența participanților este obligatorie integral, fără excepție, acest lucru reprezentând un criteriu de eligibilitate pentru accesul la programul Teach for Romania.
Cele 5 săptămâni reprezintă o etapă de formare inițială a competențelor necesare pentru a putea susține învățarea în școlile ce se confruntă cu provocări și pentru a deveni lideri capabili de schimbări sistemice în educație – leadership și self-leadership, reziliență, gândire strategică, predare strategică, construirea de relații.
La începutul anului școlar, timp de o săptămână, participanții vor avea parte de sprijin în cadrul PostAcademiei – 2 ore/zi, seara, în care vor aborda aspecte ce țin de evaluarea inițială a elevilor, construirea de relații cu părinții și cancelaria, cultura reușitei, aspecte administrative din școală.
2. Pot lipsi una sau mai multe zile?
Programul Academiei este unul intens și necesită prezență zilnică pe parcursul celor 5 săptămâni, fiind construit în module diferite de învățare, conectate între ele.
Prezența este obligatorie pe tot parcursul Academiei; singurele excepții pe care le vom face sunt: susținerea examenului de titularizare, a celui de definitivat în învățământ, a examenelor de licență sau a disertației.
Întrebări despre ce se întâmplă în cei 2 ani și după aceștia
1. De ce programul durează doar 2 ani?
Programul Teach for Romania își propune crearea de noi generații de lideri în domeniul educației. Conform modelului Teach, primul an este cu focus pe predare și impact la clasă, iar al doilea an, pe impact în școală și în comunitate. La terminarea programului, considerăm că alumnii Teach for Romania sunt echipați cu abilitățile și competențele necesare pentru a continua parcursul de lideri în educație. Chiar dacă programul durează doar 2 ani, ne susținem activ comunitatea de alumni. (Mai multe detalii despre alumni la întrebarea 5 din această secțiune sau pe pagina teachforromania.org/comunitatea-teach.)
2. Cum sunt susținut/ă în cei 2 ani?
Pe parcursul celor 2 ani o să ai alături un manager de profesori ce îți va oferi atât sprijin în predare, cât și susținere de tip mentorat/coaching. Pe lângă Academia de Leadership și Formare în Educație, există multe alte experiențe de formare pe parcursul celor 2 ani.
Atât formarea, cât și susținerea sunt axate în primul an de program pe competențe de predare și leadership la clasă, iar în cel de-al doilea an, pe creșterea de competențe astfel încât impactul tău să ajungă la nivelul școlii și al comunității prin diverse inițiative și proiecte pe care le vei dezvolta.
De asemenea, colegii de generație, dar și cei din generațiile anterioare reprezintă un sprijin în diversele contexte ale programului (susținerea examenelor, activități la clasă, proiecte comune, ș.a.).
3. Ce face diferit un cadru didactic susținut de Teach for Romania?
Cadrele didactice susținute de Teach for Romania urmează programa școlară ca și ceilalți profesori, având în vedere că fac parte din sistemul de învățământ.
O nuanță diferită este aceea că se dezvoltă ca lideri prin:
- rutine de autoreflecție;
- obiective de dezvoltare personale și profesionale asumate;
- analiză de nevoi și crearea unui spațiu sigur pentru învățare;
- viziune la clasă și setare de obiectiv final;
- generarea învățării vizibile operând strategii de diferențiere, pornind de la nevoile reale ale fiecărui copil;
- restrângerea decalajelor dintre elevi prin soluții creative;
- conectarea actorilor relevanți pentru dezvoltarea copilului: școală, părinți, comunitate.
4. Care este impactul produs la clasă?
Acțiunile noastre sunt îndreptate către prevenirea abandonului școlar, alfabetizarea de bază și funcțională, și formarea unor abilități socio-emoționale de bază în rândul elevilor.
Așadar, elevii își doresc să vină la școală, sunt proactivi, implicați în comunitate, deschiși să învețe, să depășească obstacole, au încredere în ei, își trăiesc asumat valorile, sunt colaborativi și au spirit de echipă.
5. Ce se întâmplă după cei 2 ani?
Programul de 2 ani este o etapă intermediară a călătoriei tale, în care vei înțelege provocările și nevoile elevilor din comunități vulnerabile, vei avea atitudinea potrivită în fața provocărilor, vei dobândi competențe de leadership transferabile și îți vei dezvolta o rețea puternică de contacte.
După absolvirea programului te vei alătura unei comunități puternice, interconectate, ai cărei membri acționează, împreună, pentru a transforma educația din România printr-o intervenție pe termen lung în educație.
Ne dorim ca Alumnii Teach să continue activitatea în una dintre zonele de mai jos, prioritare pentru diminuarea inechității, pentru care dezvoltăm constant un cadru de sprijin:
- Formarea cadrelor didactice
- Politici și instituții educaționale
- Impact școlar
- Inovație socială și comunitară
- Comunicare
Comunitatea de alumni Teach for Romania este formată din 281 de oameni cu profiluri, experiențe profesionale și competențe diverse, al căror efort comun contribuie la schimbarea sistemului educațional, indiferent că au ales să lucreze în continuare în mediul școlar, să fie formatori pentru profesorii din sistem, să îmbunătățească politicile publice, să dezvolte inițiative cu impact în comunitate și în societate sau să atragă atenția în media asupra nevoii de implicare în educație.
Mai multe despre Alumni Teach for Romania poți citi aici.