ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Întrebări în contextul COVID-19
1. Cum se desfășoară procesul de recrutare & selecție?
În contextul pandemiei de coronavirus, organizația noastră își continuă activitatea, implicit recrutarea următoarei generații de participanți în program, pentru care atât selecția, cât și alte procese se vor desfășura exclusiv online, prin intermediul unei platforme de tip video-conferință.
2. Cum își desfășoară activitatea profesorii din programul nostru?
Atât profesorii, cât și alumnii Teach for Romania se supun dispozițiilor în vigoare privind desfășurarea activității în sistemul național de învățământ, în contextul pandemic.
Încercăm să ne susținem unii pe alții în continuare cât mai bine, fiind conștienți de situația delicată. De asemenea, încercăm să găsim soluții pentru toți cei pentru care accesul la educație este oricum dificil. Sperăm totuși ca această perioadă să nu crească și mai mult inechitățile din sistem și încurajăm inițiativele care ajută educația în aceste zile, din zona online, radio, televiziune, dar și companiile sau alte organizații, întrucât nevoile sunt diferite și avem nevoie de o implicare mare a societății civile.
De asemenea, pe platforma Școala pe net, profesori și alumni din cadrul programului nostru contribuie cu resurse pentru profesori, de la sfaturi și recomandări pentru predarea în online, până la resurse din partea unor specialiști adresate părinților despre cum să își ajute copiii în procesul de învățare, despre cum învață creierul, gestionarea fricilor, a emoțiilor și nu numai.
Întrebări despre profilul căutat
1. Ce profil căutăm?
Căutăm acea persoană puternic motivată să producă schimbări pozitive și să contribuie la dezvoltarea celor din jur, dornică să devină un educator/ învățător/ profesor care inspiră și un agent de schimbare în educație pe termen lung, după cei doi ani de program. Pentru acest lucru, nu este necesară experiența anterioară de profesor. Nu există o limită de vârstă, iar modulul psihopedagogic și/sau alte studii în domeniu nu sunt obligatorii.
Selecția candidaților se face după un model de competențe pe care le căutăm, precum leadership, abilități de comunicare, gândire critică, gândire reflexivă, abilități de planificare ș.a.
2. Ce studii sunt necesare pentru program?
Pentru a preda este necesară o diplomă de licență obținută cel târziu în iulie 2022 (sau terminarea unui liceu pedagogic, în cazul învățătorilor/educatorilor). Teach for Romania recrutează atât profesori cu studii corespunzătoare domeniului predat (calificați), cât și cu studii necorespunzătoare domeniului (necalificați), inclusiv persoane care nu au mai predat anterior. Pentru obținerea unui post într-o școală sau o gradiniță parteneră este nevoie să dai dovadă de flexibilitate în alegerea disciplinei predate.
3. Ce trebuie să știu dacă sunt deja profesor?
Programul se desfășoară în mod similar, indiferent de experiența didactică: atât procesul de înscriere, cât și susținerea și formarea în cadrul programului sunt aceleași indiferent de experiența anterioară.
Dacă sunteți deja profesor și vreți să aplicați pentru programul nostru și să rămâneți în școala în care sunteți acum, este nevoie ca acea școală să îndeplinească două criterii minime:
a) Să fie într-un județ vizat de Teach for Romania;
b) Să aibă un grad de defavorizare înalt, deoarece școlile în care Teach for Romania merge se află în comunități provocatoare socio-economic.
În caz contrar, acceptarea în program necesită o detașare într-o școală care îndeplinește cele două criterii de mai sus.