Cum construim strategii de învățare eficiente și cum ne pregătim pentru lecțiile online? Află cum a arătat cea de-a treia săptămână a Academiei!

August 3, 2020
SuperTeach
Comments Off on Cum construim strategii de învățare eficiente și cum ne pregătim pentru lecțiile online? Află cum a arătat cea de-a treia săptămână a Academiei!

Continuăm călătoria și iată-ne ajunși la mijlocul academiei!

Întrebările cărora le-am construit împreună un răspuns în săptămâna a treia sunt legate de:

  • Cum evaluez nevoile de învățare ale elevilor mei, pentru a ști de unde pornim pentru a ajunge unde ne dorim să ajungem (evaluarea inițială);
  • Cum vom ști împreună, elev și profesor, că am reușit (evaluare sumativă);
  • Cum facem vizibili pașii spre obiectivele noastre comune (evaluare formativă);
  • Cum planificăm o unitate de învățare având finalul în minte;
  • Cum construim și cum implementăm o strategie de învățare care să ne ajute în efortul nostru.

Evident, am deschis niște uși spre tematici didactice foarte complexe, urmând ca pe parcursul celor 2 ani de program să aprofundăm prin studiu, practică, mentorat și comunitate de învățare fiecare componentă în parte. Scopul urmărit de noi acum este acela de a înțelege tabloul mare, corelațiile dintre piesele fascinantului mecanism al învățării și rolul strategic al profesorului în funcționarea întregului.

Apoi, ne-am concentrat atenția și pe piesele care susțin și accelerează dezvoltarea de competențe: autoevaluarea, feedback-ul reciproc, exit ticket-ul de final de oră, lucrul cu textul.

Evaluarea profesorilor și a elevilor

Prima zi din săptămâna a treia a condus participanții spre înțelegerea dimensiunii strategice a rolului: care este teoria schimbării pe care Teach o susține și cum arată asta la nivelul elevului, care sunt recomandările OECD pentru România, de ce este necesară o regândire a felului în care facem evaluarea. Agnes Țolescu şi Ionela Munteanu le-au vorbit profesorilor despre teoria problemei și a schimbării, cât şi despre importanța evaluării participanţilor din program. Este important să avem în vedere o evaluare a profesorului pentru a avea un program performant de leadership în educaţie, dar și una a elevului pentru a vedea dacă e nevoie să îmbunătăţim obiectivele sau competenţele care stau la baza învăţării.

Oana Moșoiu – titular al cursurilor de „Teoria si metodologia evaluării educaționale”, „Politici sociale pentru copil și familie”, „Pedagogie Socială” și coordonator Practică profesională la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea București, ne-a povestit despre evaluarea de calitate, despre criteriile clare care ne ghidează obiectivele educaţionale şi despre faptul că este necesară o reaşezare a relaţiei evaluat-evaluator, căci principalul scop al evaluării este eficientizarea învăţării.

Următoarele zile din cel de-al treilea sprint au stat sub semnul explorării tipurilor de evaluare și creării și exersării de strategii didactice. Am putut descoperi astfel că rezultatele nu sunt generate de o „metodă” magică, ci de o abordare strategică a învățării și de implementarea unor rutine care fac învățarea vizibilă.

Facilitarea înțelegerilor a fost făcută de trainerii noștri interni – Gabriela Dima, Ionela Munteanu, Alina Andronescu. Colegele noastre au co-creat sesiunile și au avut aproape metodiști redutabili, care și-au asumat misiunea de a pilota alături de noi acest model nou de formare a profesorilor prin pedagogie digitală.

Îndreptăm recunoaștere și recunoștință spre prietenii și partenerii noștri educaționali:

  • Claudia Ionescu – profesor învățământ primar, director de școală și formator;
  • Maria Kovacs – expert formator în literație și gândire critică, manager de proiect în fundația „Noi Orizonturi” (https://www.noi-orizonturi.ro);
  • Daniela Stoicescu – formator, consilier educațional, profesor pentru învățământul primar, autor de cărți pentru copii și manuale școlare, asociația InfinitEdu ( https://infinit-edu.ro);
  • Maria Gheorghiu – formator literație emergentă, Co-fondator și Director Executiv al Asociației OvidiuRo (https://www.ovid.ro)

De asemenea, acestea ne-au destăinuit și o parte dintre secretele unui învățător cu adevărat devotat.

Claudia Ionescu: „Când evaluăm, trebuie să legăm teoria de practică. Elevul învață mai eficient folosind exemple din viața reală, asta aduce plus de valoare învățării, și presupune un alt efort și proces de gândire.”

Maria Kovacs: Trebuie să îi ajutam pe copii și să îi echipam cu tot soiul de instrumente, strategii, demersuri cu ajutorul cărora să poată învața și independent. Trebuie să îi învațăm cum să învețe.”

Daniela Stoicescu: Când planific o lecție plec în proiectare cu ideea de la final, unde vreau eu să ajung. Îmi aleg metodele care îi învață pe copii să învețe și care aduc întelegerea în profunzime a textelor. Eu, profesorul, trebuie să le gasesc pe cele mai bine și pe cele care au un impact mai mare. Hărțile conceptuale Și hărțile mentale fac parte din ele.”

Maria Gheorghiu: Dacă mă întrerup din lectura unei povești, nu reiau de unde am rămas, ci de la început pentru că scopul meu este totuși să cânt tot cântecul chiar dacă îl reiau.”

Seară de comunitate cu Mihaela Bucșa, alumnă Teach, și Naomi, eleva ei

Ziua de 29 iulie s-a închis cu o seară de comunitate, în care participanții au putut descoperi cât adevăr este în afirmația lui Andreas Schleicher, expertul care coordonează testările internaționale pe Educație ale OECD – PISA, TALIS, PIAAC: „[în România] dacă vii dintr-o familie dezavantajată, ai o singură șansă în viață, iar aceasta este un profesor bun și o școală bună.

Cu ajutorul Mihaelei Bucșa, alumnă Teach for Romania și profesor de fizică în județul Brașov, și al uneia dintre elevele sale, Naomi, viitorii profesori au aflat cum arată educația de la firul ierbii: care sunt poveștile de dincolo de statutul de elev, cum poți ajunge cu adevărat la copii, cum aduci părinții aproape, cum poți crea o cultură a reușitei în sala de clasă și în afara ei.

Mihaela ne-a povestit că succesul ei de anul acesta este reprezentat, pe lângă reușitele invididuale ale elevilor ei și înscrierea lor în clasa a 9-a și faptul că „din 60 de copii în risc de abandon am reușit să salvăm 53.”

Mergând mai departe la Naomi, ea a povestit că ajutorul și încurajările pe care le-a primit de la Mihaela, profesoara ei de fizică, i-au mărit orizontul de cunoaștere și i-au dat aripi pentru ca acum să viseze la o carieră în medicină, urmând liceul și apoi facultatea, vis pe care înainte nu-l avea. „În perspectiva mea un profesor bun înseamnă un profesor care nu are bariere, copiii învață mult mai bine și sunt mai bucuroși. Un profesor bun e și un om cu care să poți vorbi și altceva în afară de școală și asta m-a ajutat foarte mult. Înainte nu-mi plăcea școala, acum o iubesc.”

Naomi le-a dat și un sfat copiilor și foștilor ei colegi din Crizbav îndrumându-i: „să nu renunțe, pentru că e foarte ușor să renunți. Să viseze cât mai mult. Să ai moralul ridicat e așa de fain! Te face să mai vrei câte un pic”.

Siguranța copilului și reguli de conduită

Pentru că momentul întâlnirii cu cei 330 de copii se apropie, ne-am familiarizat și cu politica de Child safeguarding pe care Teach for Romania a adoptat-o. Din experiența de învățare facilitată de Georgiana Curea, Director Operațiuni, și Ana-Maria Grădinariu, Tutor Coordonator, am înțeles ce înseamnă un spațiu sigur de învățare și de interacțiune, atât online și offline. Ne-am asumat și un cod de conduită pe care îl vom practica foarte curând.

330 de kituri cu tablete, căști și rechizite au ajuns la copii

Nici nu știm când a zburat timpul, însă Academia Copiilor – partea practică a Academiei de Leadership și Pedagogie – se apropie cu pași repezi. Mai sunt câteva zile până pe 10 august, când vom începe primele ore online, iar profesorii se pregătesc pentru întâlnirile cu cei peste 300 de copii care ne vor fi alături. Aceștia au primit la finalul săptămânii kit-urile care îi vor susține în învățarea online, și anume tablete, căști și rechizite. Recunoștință îndreptăm spre întreaga comunitate de prieteni, care ne-a ajutat cu realizarea acestor kituril – evoMAGCora Office SolutionsColumna Medical CenterRUF – Romanian United Fund și către toți voluntarii care ni s-au alăturat în academie, din Teach for Romania și Autonom. Nu a fost o muncă ușoară, dar datorită pasiunii și gândului că 330 de copii se vor conecta #RealinMediulDigital cu profesorii și învățătorii în #PrimaAcademieOnline, am reușit să depășim oboseala și momentele dificile.

În weekend am avut și primul live pe facebook cu participanții generației a 7-a din programul nostru, care au povestit timp de 30 de minute ce au însemnat pentru ei aceste prime 3 săptămâni și cum arată rolul lor din toamnă.

Continuăm călătoria entuziasmați și abia așteptăm să punem în practică toate cele învățate până acum! Încă o dată, mulțumiri sincere către toți cei care sunteți alături de noi! Împreună suntem mai puternici. 🙂

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.