Este omenește să greșim – lecția pe care doamna învățătoare o predă copiilor

March 5, 2020
SuperTeach
Comments Off on Este omenește să greșim – lecția pe care doamna învățătoare o predă copiilor

„Poveștile despre empatie, curaj, încredere au un rol semnificativ în construirea lecțiilor la clasă și a relațiilor dintre copii, iar rezultatele se văd în timp, nicidecum imediat”, este de părere Patricia Danciu. Nu aceeași părere a avut la începutul drumului ca învățător debutant: a avut așteptări mărețe, vrând să schimbe lumea de pe o zi pe alta, provenind dintr-o corporație unde lucra de de mulți ani, având experiență în domeniul financiar, în domeniul asigurărilor și în achiziții.

Patricia a devenit  „doamna” pentru copiii din învățământul primar în cadrul programului Teach for Romania. De atunci a început să vadă altfel relația cu elevii la clasa și și-a dat timp să învețe alături de ei: „La noi în clasă există curajul de exprimare liberă și ideea că este omenește să greșim, ceea ce construiește treptat încrederea în propria lor persoană și dorința de a participa mai mult și mai deschis în timpul orelor cu răspunsuri. Acest lucru facilitează producerea învățării active.

Curajul pe care au început să îl construiască îi uimește și pe ei uneori. O fetiță a venit la mine și mi-a spus după ce a ieșit la tablă:

– Doamna, m-am gândit că o să ies și că sigur o să mă încurc, dar ați văzut că am reușit?
Și bucuria de pe fața ei a încheiat una din poveștile noastre de succes de la clasă.

O altă poveste frumoasă este despre posibilitatea lor de a empatiza, care se formează destul de greu la această vârstă. Am reușit să surprind acest lucru în modul de a reacționa al unuia din elevi, facută la adresa unei fete din clasă. Fata, tocmai spusese un lucru urât despre o colegă, într-un mod direct, fără să realizeze că ar putea să o deranjeze:

– V: Tu cum crezi că s-a simțit acum C., după ce tu ai spus acest lucru despre ea în fața tuturor colegilor?

S-a făcut liniște…

Faptul că a venit de la ei și nu de la mine, înseamnă că poveștile despre empatie nu au fost în zadar.”

Celor care se gândesc să-și schimbe meseria și să devină dascăli în cadrul programului Teach, Patricia le spune să se înarmeze cu multă răbdare, curaj, o motivație puternică și puțină nebunie, pentru că va fi multă adrenalină în joc. Pentru cei aventuroși va fi jobul ideal. Este greu, dar merită încercat. Nu ai cum să pleci cu mâna goală după această experiență.

La sfârșitul zilei, Patricia  simte că a luat decizia bună: „Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot către Teach for Romania m-aș îndrepta, pentru mine a fost cea mai bună alegere”.

Întreg articolul poate fi citit aici .