WHAT HAPPENS AFTER
THE 2-YEAR FELLOWSHIP?

Having gained a better understanding of the realities of Romanian education, our fellows use their experience to further help transform the educational system, from various strategic roles:

As teachers, principals, teaching instructors or school inspectors, within school;

Through initiatives and projects that support community and social development;

Using the power of media to slowly enhance the image and importance of the teacher role and to promote the importance of investing in education;

By training other teachers in the public school system;

By influencing public policies within institutions, organizations impacting systemic change and political parties.

Thus, every day we are one step closer to fulfilling our vision, namely to create opportunities for a better future through quality education for every child in Romania.

TEACH FOR ROMANIA ALUMNI NETWORK

13

2016

37

2017

67

2018

102

2019

136

2020

176

2021

60%

OF ALUMNI

believe that they would not be involved in education today without Teach for Romania

84%

OF ALUMNI

feel a sense of belonging to a dedicated community working towards ensuring that all children in Romania receive excellent education

79%

OF ALUMNI

acquired important leadership skills needed for long-term impact in education*

(*value average of the 7 items making up the mindset dimension)

A FAST-GROWING NETWORK
FOR EDUCATIONAL CHANGE

Serving many regions in the country, be it in Tulcea, Maramureș, Vaslui or Cluj, Teach for Romania alumni continue to fight for the fundamental right to quality education of children in vulnerable communities. Here is how the alumni choose to further use their experience of the fellowship:

ALMOST 100
OF OUR FELLOWS

discover their vocation or reinvent themselves as teachers, school counselors or school principals. Their hard work leads to quality education for thousands of children, every day.

Choosing to continue as a teacher after my fellowship was the natural thing to do because I’m passionate about my work and because I believe in change through education and the power of the community.

– Lavinia Niță

Nominalizează Profesorul Anului din mediul rural la Gala organizată de Teach for Romania

Teach for Romania dă startul nominalizărilor pentru a treia ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural 2024, și caută profesorii care reușesc să demonstreze că, oricât de mari ar fi provocările, educația de înaltă calitate este posibilă în școala din mediul rural. Cea de-a treia ediție a evenimentului va pune din nou reflectoarele pe calitatea educației din mediul rural, promovând acele cadre didactice care cred în potențialul fiecărui copil, care se pregătesc și își folosesc toată creativitatea și resursele pentru a le oferi acestora șansa la un viitor mai bun prin educație modernă, de calitate, relevantă. Gala „Profesorul Anului din mediul rural” este singurul eveniment din România care scoate la lumină și celebrează eforturile și rezultatele oamenilor excepționali care lucrează în învățământul din mediul rural. Prin această competiție ne dorim să aducem un plus de vizibilitate profesorilor, învățătorilor, educatorilor din mediul rural care cred în potențialul fiecărui copil, care se pregătesc și își folosesc toată creativitatea și resursele pentru a le oferi acestora șansa la un viitor mai bun prin educație modernă, de calitate, relevantă. Oameni care pot să inspire și care schimbă fața sistemului de educație din România. Ediția a 3-a a Galei Profesorului din Mediul Rural vine

CITEȘTE MAI MULT

I am currently part of a team creating wellbeing programs for public school teachers. We launched the program in Târgu Mureș and we hope that every teacher in Romania will benefit from it.

– Gabriela Secoșan
Director of the Happy Teachers For Romania training program and The Teacher Within

1 IN 5 ALUMNI

are teacher trainers and mentors to other teaching staff in the public system, supporting them in their personal development and professional training in pedagogical leadership. 

„În ce context pot pune în valoare cine sunt ca om, pentru a avea impact în lume?”. Alexandru Roșu, manager de profesori Teach for Romania.

Managerul de profesori poate oferi îndrumări și sprijin individualizate și adaptate nevoilor, stilului de învățare și obiectivelor. El oferă profesorilor învățare mai eficientă, de impact, crește încrederea și stima de sine a cadrului didactic. Mai presus de orice, managerul de profesori oferă feedback constructiv profesorilor și încurajează  fiecare demers al acestora, pentru a îi motiva și a îi determina să fie autonomi în implementare și a crea impact sustenabil în școală sau comunitate. După cei 2 ani de program, timp în care înțeleg realitatea educației, profesorii Teach for Romania devin alumni și au posibilitatea de a impacta sistemul educational din diverse roluri strategice. Alexandru Roșu, alumn Teach, a ales să fie în continuare alături de organizație și să își asume rolul de manager de profesori. Care a fost motivația alegerii când ai aplicat pentru rolul de manager de profesori? Alegerea de a veni în echipa de suport Teach și a fost naturală, în urmă reflecției asupra unei întrebări – busola care m-a determinat să și aplic pentru a intra în program : „în ce context pot pune în valoare cine sunt ca om, pentru a avea impact în lume?”. În urmă cu 5 ani am realizat că vreau să contribui

CITEȘTE MAI MULT

USING THE POWER
OF MASS MEDIA

many alumni opened conversations on important topics such as teacher status, the importance of education, sharing good classroom practices and the challenges of vulnerable communities. 

“I strongly believe in my students’ potential, but I often have to remind them so they can also believe in themselves.”

Florentina Tituleac
Content writer, https://www.delasat.ro

Știu sigur că fiecare copil poate, dar trebuie să le spun și lor constant asta pentru a crede și ei

Florentina este învățătoare într-una din cele mai provocatoare comunități din România: Gârcini, județul Brașov. A terminat Jurnalismul la Iași, iar de trei ani este „doamna” pentru elevii ei de clasă primară. Pentru Florentina Tituleac una dintre victoriile de la clasă este că elevii ei își numesc emoțiile, recunosc când sunt supărați sau își cer scuze celor pe care i-au supărat. Dincolo de notele din catalog, contează clădirea încrederii de sine, iar învățătoarea încearcă să le explice că sunt toți egali, nu mai buni sau mai puțini buni, ci că fiecare în parte contează. Întrebată ce anume i-a adus programul Teach for Romania, Florentina a zis: „Cel mai mult am simțit că m-am dezvoltat personal – vreau să fac aici distincția între ce faci la catedră în rolul propriu zis de teacher și ce însemni tu ca om. Mi se pare că cei de la Teach for Romania au investit foarte mult pe partea de ce suntem noi ca oameni. Ne-au învățat cum să co municăm, despre tipuri de personalități, despre cum să iei cele mai bune decizii în anumite situații sau cum să ne raportăm la anumit lucru în funcție de context. Pe partea acesta simt că a fost cel mai mare câștig

CITEȘTE MAI MULT

I work with children and their parents offering support based on their needs: school support, medical services, professional psychological help, if necessary. I am the Foundation’s representative, always searching for better solutions to increasing living standards for these families, families I keep in close contact with and with whom I often discuss any changes that occur within the Foundation or in their lives.

– Mihaela Gălii
Local Coordinator in Ferentari at UiPath Foundation.

1 IN 5 ALUMNI

are social innovators or educational managers, who implement social entrepreneurship initiatives, projects or NGOs impacting communities or civil society.

Începutul unei cariere în educație și antreprenoriat

“Lucrasem destul de mult cu oamenii, în diferite tipuri de proiecte, mai ales cu cei din spațiul rural, însă cunoșteam foarte puțin partea de educație și-mi doream să înțeleg mai mult această zonă. Cunoscusem partea de dezvoltare socială și comunitară, pentru că am avut o perioadă în care am lucrat ca asistent social în mai multe comunități. Cunoscusem spațiul rural și din perspectiva serviciilor medicale și a problemelor de sănătate, căci am lucrat și în domeniul îngrijirii la domiciliu pentru persoane vârstnice și paliative. Lucrasem mult și în zona de dezvoltare economică și antreprenoriat social, înființare de cooperative, asociații de producători, meșteșugari, dar aveam nevoie să completez imaginea cu zona de educație.” În anii petrecuți la clasă ca învățător Teach, cea mai mare provocare a fost pentru Adrian Secal să rezolve problemele de învățare ale copiilor. Scrisul, cititul, matematica. Când și-a dat seama că nu-i poate aduce la nivelul la care ar fi trebuit, s-a gândit că poate aportul lui poate fi mai spornic din afara școlii, acum din postura de alumn al programului. Așa că a rămas în satul în care a fost învățător. Cei doi ani de predare alături de Teach for Romania sunt doar începutul unei cariere

CITEȘTE MAI MULT

8 ALUMNI FROM
OUR COMMUNITY

are currently developing and working to shape public policies with systemic impact in increasing quality and equity in education, in institutions, influential organizations and political parties. 

My focus is to really build a strong skill-set. We need to make sure that at the end of a learning cycle, our students have well-developed skills, both in their field of interest, but also transversal, personal, that they are highly motivated to grow further, to keep wanting to learn. We should feel confident that we did our best to help them build autonomy and make better career decisions, to encourage them to be more innovative and concerned about the environment or how to build a sustainable society.

– Anca Mărgineanu
Project Manager EU-CONEXUS, Technical University of Construction Bucharest

Teach for Romania a semnat un nou parteneriat cu Ministerul Educației pentru o educație echitabilă și de calitate pentru toți copiii din România

Asociația Teach for Romania a semnat, la sfârșitul lunii august, un nou acord de parteneriat cu Ministerul Educației, în vederea continuării eforturilor de cooperare pentru a asigura educație de calitate tuturor elevilor din România, indiferent de zona din care provin, de situația lor materială și de școala în care învață. Intervenția Teach for Romania, susținută în continuare de Ministerul Educației, vizează în special comunitățile cu grad mare de defavorizare, unde în ultimii 10 ani, profesorii susținuți de organizație au lucrat zi de zi cu 90 000 de copii din mai mult de 400 de școli vulnerabile din România. Acest parteneriat strategic pentru creșterea calității actului educațional în învățământul public românesc va avea, pentru următorii doi ani, scopul de a genera progres vizibil și măsurabil pentru competențe care asigură fundația cognitivă și emoțională ce sprijină învățarea și cetățenia activă: literație, numerație, gândire științifică, abilități socio-emoționale. Pentru a avea acest impact, Teach for Romania și Ministerul Educației vor lucra împreună pentru a sprijini oamenii din educație, care aleg să predea sau să conducă școli din comunități vulnerabile, prin formare continuă, mentorat și coaching, acces la modele de bună practică și la o comunitate de profesioniști. Conform studiilor internaționale, acest tip de investiție

CITEȘTE MAI MULT