WHAT HAPPENS AFTER
THE 2-YEAR FELLOWSHIP?
Having gained a better understanding of the realities of Romanian education, our fellows use their experience to further help transform the educational system, from various strategic roles:
As teachers, principals, teaching instructors or school inspectors, within school;
Through initiatives and projects that support community and social development;
Using the power of media to slowly enhance the image and importance of the teacher role and to promote the importance of investing in education;
By training other teachers in the public school system;
By influencing public policies within institutions, organizations impacting systemic change and political parties.
Thus, every day we are one step closer to fulfilling our vision, namely to create opportunities for a better future through quality education for every child in Romania.
TEACH FOR ROMANIA ALUMNI NETWORK
13
2016
37
2017
67
2018
102
2019
136
2020
176
2021
60%
OF ALUMNI
believe that they would not be involved in education today without Teach for Romania
84%
OF ALUMNI
feel a sense of belonging to a dedicated community working towards ensuring that all children in Romania receive excellent education
79%
OF ALUMNI
acquired important leadership skills needed for long-term impact in education*
(*value average of the 7 items making up the mindset dimension)
A FAST-GROWING NETWORK
FOR EDUCATIONAL CHANGE
Serving many regions in the country, be it in Tulcea, Maramureș, Vaslui or Cluj, Teach for Romania alumni continue to fight for the fundamental right to quality education of children in vulnerable communities. Here is how the alumni choose to further use their experience of the fellowship:
ALMOST 100
OF OUR FELLOWS
discover their vocation or reinvent themselves as teachers, school counselors or school principals. Their hard work leads to quality education for thousands of children, every day.
Choosing to continue as a teacher after my fellowship was the natural thing to do because I’m passionate about my work and because I believe in change through education and the power of the community.
– Lavinia Niță
Interviu Ioana Ciripoiu: „Fiind axată pe materia pe care o predau, nu mi-am pus niciodată problema literației elevilor dincolo de Limba engleză”
Cu o abordare dedicată și inovatoare, Ioana ne povestește cum activitățile desfășurate în cadrul Școlii de vară organizată în proiectul „Caravana literației”, au reușit să schimbe perspective și să ofere elevilor noi oportunități de dezvoltare. Ioana spune că a observat o elevă retrasă, cu o capacitate redusă de a opera cu un text simplu, care, în urma celor 10 zile ale școlii de vară, a devenit una dintre cele mai active, cu idei și opinii inteligente, bine argumentate și cu dorința de a fi prima care răspunde. „Cred că acest lucru doresc să îl văd la toți elevii: să devină conștienți de capacitățile pe care le au pentru că doar așa, noi profesorii, putem să stimulăm din ce în ce mai mult performanțele lor.” Ioana Ciripoiu este profesoară de Limba engleză la Școala Gimnazială din Podenii Noi, implicată activ în proiectele educaționale care susțin dezvoltarea competențelor de literație ale elevilor săi. În anul școlar anterior, a participat în proiectul „Caravana literației” despre care spune că a fost un moment de „aha” pentru ea. Ioana, spune-ne care este povestea ta în învățământ și de ce ai ales să te implici în proiectul de literație propus de Teach for Romania? Mă numesc
I am currently part of a team creating wellbeing programs for public school teachers. We launched the program in Târgu Mureș and we hope that every teacher in Romania will benefit from it.
– Gabriela Secoșan
Director of the Happy Teachers For Romania training program and The Teacher Within
1 IN 5 ALUMNI
are teacher trainers and mentors to other teaching staff in the public system, supporting them in their personal development and professional training in pedagogical leadership.
„În ce context pot pune în valoare cine sunt ca om, pentru a avea impact în lume?”. Alexandru Roșu, manager de profesori Teach for Romania.
Managerul de profesori poate oferi îndrumări și sprijin individualizate și adaptate nevoilor, stilului de învățare și obiectivelor. El oferă profesorilor învățare mai eficientă, de impact, crește încrederea și stima de sine a cadrului didactic. Mai presus de orice, managerul de profesori oferă feedback constructiv profesorilor și încurajează fiecare demers al acestora, pentru a îi motiva și a îi determina să fie autonomi în implementare și a crea impact sustenabil în școală sau comunitate. După cei 2 ani de program, timp în care înțeleg realitatea educației, profesorii Teach for Romania devin alumni și au posibilitatea de a impacta sistemul educational din diverse roluri strategice. Alexandru Roșu, alumn Teach, a ales să fie în continuare alături de organizație și să își asume rolul de manager de profesori. Care a fost motivația alegerii când ai aplicat pentru rolul de manager de profesori? Alegerea de a veni în echipa de suport Teach și a fost naturală, în urmă reflecției asupra unei întrebări – busola care m-a determinat să și aplic pentru a intra în program : „în ce context pot pune în valoare cine sunt ca om, pentru a avea impact în lume?”. În urmă cu 5 ani am realizat că vreau să contribui
USING THE POWER
OF MASS MEDIA
many alumni opened conversations on important topics such as teacher status, the importance of education, sharing good classroom practices and the challenges of vulnerable communities.
“I strongly believe in my students’ potential, but I often have to remind them so they can also believe in themselves.”
– Florentina Tituleac
Content writer, https://www.delasat.ro
Știu sigur că fiecare copil poate, dar trebuie să le spun și lor constant asta pentru a crede și ei
Florentina este învățătoare într-una din cele mai provocatoare comunități din România: Gârcini, județul Brașov. A terminat Jurnalismul la Iași, iar de trei ani este „doamna” pentru elevii ei de clasă primară. Pentru Florentina Tituleac una dintre victoriile de la clasă este că elevii ei își numesc emoțiile, recunosc când sunt supărați sau își cer scuze celor pe care i-au supărat. Dincolo de notele din catalog, contează clădirea încrederii de sine, iar învățătoarea încearcă să le explice că sunt toți egali, nu mai buni sau mai puțini buni, ci că fiecare în parte contează. Întrebată ce anume i-a adus programul Teach for Romania, Florentina a zis: „Cel mai mult am simțit că m-am dezvoltat personal – vreau să fac aici distincția între ce faci la catedră în rolul propriu zis de teacher și ce însemni tu ca om. Mi se pare că cei de la Teach for Romania au investit foarte mult pe partea de ce suntem noi ca oameni. Ne-au învățat cum să co municăm, despre tipuri de personalități, despre cum să iei cele mai bune decizii în anumite situații sau cum să ne raportăm la anumit lucru în funcție de context. Pe partea acesta simt că a fost cel mai mare câștig
I work with children and their parents offering support based on their needs: school support, medical services, professional psychological help, if necessary. I am the Foundation’s representative, always searching for better solutions to increasing living standards for these families, families I keep in close contact with and with whom I often discuss any changes that occur within the Foundation or in their lives.
– Mihaela Gălii
Local Coordinator in Ferentari at UiPath Foundation.
1 IN 5 ALUMNI
are social innovators or educational managers, who implement social entrepreneurship initiatives, projects or NGOs impacting communities or civil society.
Interviu Maria Melente: „Cum mi-a schimbat programul LETS perspectiva asupra educației și asupra rolului meu de lider?”
Suntem în plin proces de înscrieri în programul postuniversitar „Leadership Educațional pentru transformare sustenabilă” (LETS), dezvoltat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației împreună cu Teach for Romania, și am întrebat-o pe Maria Melente, absolventă în generația a doua a cursului, cum a fost experiența pentru ea și ce s-a schimbat în urma cursului. Maria ne-a povestit că a fost „o adevărată călătorie de descoperire și schimbare profundă” atât din punct de vedere profesional, cât și pe plan personal. „Am descoperit curajul de a visa, de a inova și de a contribui activ la un sistem educațional echitabil, sustenabil și conectat la nevoile reale ale elevilor. LETS mi-a oferit instrumentele necesare și încrederea că pot aduce o schimbare autentică, iar această experiență m-a transformat atât profesional, cât și personal, în liderul pe care mi-am dorit dintotdeauna să devin.” Maria, povestește-ne ce a fost pentru tine cel mai relevant în programul Leadership Educațional pentru transformare sustenabilă? Am plecat la drum în programul LETS cu niște file albe ce așteptau să fie scrise. Fără vreo miză concretă și conștientă de propriile mele privilegii, mă simțeam mai degrabă stingheră în căutarea unei idei care să promoveze echitatea în educație în comunitatea mea. Desigur,
8 ALUMNI FROM
OUR COMMUNITY
are currently developing and working to shape public policies with systemic impact in increasing quality and equity in education, in institutions, influential organizations and political parties.
My focus is to really build a strong skill-set. We need to make sure that at the end of a learning cycle, our students have well-developed skills, both in their field of interest, but also transversal, personal, that they are highly motivated to grow further, to keep wanting to learn. We should feel confident that we did our best to help them build autonomy and make better career decisions, to encourage them to be more innovative and concerned about the environment or how to build a sustainable society.
– Anca Mărgineanu
Project Manager EU-CONEXUS, Technical University of Construction Bucharest
Teach for Romania a semnat un nou parteneriat cu Ministerul Educației pentru o educație echitabilă și de calitate pentru toți copiii din România
Asociația Teach for Romania a semnat, la sfârșitul lunii august, un nou acord de parteneriat cu Ministerul Educației, în vederea continuării eforturilor de cooperare pentru a asigura educație de calitate tuturor elevilor din România, indiferent de zona din care provin, de situația lor materială și de școala în care învață. Intervenția Teach for Romania, susținută în continuare de Ministerul Educației, vizează în special comunitățile cu grad mare de defavorizare, unde în ultimii 10 ani, profesorii susținuți de organizație au lucrat zi de zi cu 90 000 de copii din mai mult de 400 de școli vulnerabile din România. Acest parteneriat strategic pentru creșterea calității actului educațional în învățământul public românesc va avea, pentru următorii doi ani, scopul de a genera progres vizibil și măsurabil pentru competențe care asigură fundația cognitivă și emoțională ce sprijină învățarea și cetățenia activă: literație, numerație, gândire științifică, abilități socio-emoționale. Pentru a avea acest impact, Teach for Romania și Ministerul Educației vor lucra împreună pentru a sprijini oamenii din educație, care aleg să predea sau să conducă școli din comunități vulnerabile, prin formare continuă, mentorat și coaching, acces la modele de bună practică și la o comunitate de profesioniști. Conform studiilor internaționale, acest tip de investiție