Emoții, fluturi în stomac, transformări interioare. Așa a fost prima săptămână a Academiei de Leadership și Pedagogie

July 9, 2019
Teach for Romania
Comments Off on Emoții, fluturi în stomac, transformări interioare. Așa a fost prima săptămână a Academiei de Leadership și Pedagogie

A șasea ediție a Academiei de Leadership și Pedagogie a început cu emoții, fluturi în stomac și multă curiozitate pentru o nouă generație de profesori și învățători susținuți în cadrul programului Teach for Romania, pentru echipa de organizare și pentru voluntarii noștri.

Cum prima săptămână tocmai s-a încheiat, am întrebat câțiva participanți ce experiențe au trăit, ce declicuri au avut și ce resurse și-au extras zilele acestea. O parte din acestea se regăsesc pe pagina noastră de Facebook, iar acum vom reda o „filă de jurnal” primită de la Teodora Burz. Ea face parte din generația a 6-a de profesori și ne povestește ce a însemnat pentru ea prima săptămână, una „încărcată de emoții, curiozitate și seninătate.

După o întreagă odisee a selecției candidaților, iată că a venit timpul mult așteptat cu înfrigurare și multă nerăbdare să pornim în incursiunea a ceea ce înseamnă profesia de dascăl.

Mai presus de toate, prima săptămână din acest bootcamp ne-a adus în atenție:

– cunoașterea de sine și a celuilalt, a copiilor cu care vom lucra;

– cunoașterea comunității provocatoare în care noi, ca dascăli vom avea felurite interacțiuni;

– nivelele trăirii umane, implicarea în însăși viața noastră pentru a putea depăși stadiile incipiente ale dezvoltării noastre. Într-o lume a grijilor, a tumultul care ne agasează, este mai mult decât benefic să “transcedem” dincolo de blazarea vieții de zi cu zi;

Teach-for-Romania---03-Iulie---foto-Andrei-Gindac_81

Alte necunoscute care ne-au fost devoalate în această săptămână au fost elucidate astfel încât să simțim însemnătatea actului educațional făcut cu dăruire și cu pasiune.

Aici a fost foarte interesant momentul în care în cadrul workshop-ului realizat de Petruș Cindea, ne-a fost atrasă atenția asupra modului cum putem să depășim anumite tipare pentru a reuși să ajungem acolo unde ne dorim. A urca pe scara dezvoltării umane din punct de vedere social, profesional, spiritual și a-ți îndeplini misiunea este o chestiune de alegere. Mai mult decât atât, a înțelege mai mult decât literația a ceea ce verbalizam sau scriem, ține tot de noi și de perspectiva pe care dorim să o îmbrățișăm ca OAMENI și nu doar ca simpli indivizi în trecerea efemeră prin viață.

Aș mai aminti ceea ce am întâlnit în drumul învățării despre propria persoană, printre altele: rolul și scopul predării astfel încât educabilul să-l perceapă nu numai la nivel cognitiv, ci prin toate simțurile și prin toate simțirile sale. Să-l perceapă, să-l trăiască și să se bucure de el atât cât poate. Ce-am mai învățat în această săptămână este faptul că atunci când ții capul în jos nu poți trece de limite. Din contra, atunci când ții capul în sus și ești vertical, ai opțiuni, poți cuceri lumea în care trăiești și poți întreprinde acțiuni. Acest moment de învățare a fost foarte expresiv și relevat de exercițiul cu foaia ținută cu capul în jos, respectiv de creionul ținut între dinți cu capul în sus și stand drept, în cadrul training-ului ținut de Andy Szekely. A fost nemaipomenit și totodată antrenant.

Totodată, am mai învățat că sabotorii propriei noastre vieți, suntem noi înșine, că ne putem schimba viitorul înfrânându-ne aceste “spirite”, ce ne induc temere.

Cum putem întreprinde aceasta, dacă nu prin reflecție, introspecție, schimbarea propriei mentalități care ne ține încartiruiți. Luând în considerare învățăturile primite de la Lila Vasilescu și Marius Luca, putem ajunge prin recunoașterea propriilor temeri și a propriei vulnerabilități, prin autoreglare, într-o lume în care autocontrolul ne ghidează.  

Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost plină de joacă cu focus pe nevoi (atât cele personale, cât și ale celuilalt), despre misiunea pe care o avem în viață, despre deschidere și acceptare. Menținerea sănătății fizice și mentale prin teatru, gimnastică și meditație, au fost alte aspecte spre care ne-am îndreptat atenția și curiozitatea. Altfel spus, a fost o săptămână bogată, în care ni s-au dăruit multe, în care s-a ascultat și am căutat răspunsuri întrebărilor noastre. O săptămână la temelia căreia au stat năzuințele noastre.Tot acest timp a fost marcat de curiozitate și împărtășire a valorilor. A fost un început al cunoașterii și al transformării.”

Dacă prima săptămâna a fost despre „leading self”, următoarele două săptămâni din perioada teoretică sunt despre „leading learning” și „leading change”, după care ne mutăm în Buzău, la școlile din Mihăilești și Costești, unde participanții vor avea parte de descoperiri, informații și trăiri noi.