Elena Bălan, profesor implicat în proiectul Prof21

May 13, 2020
Teach for Romania
Comments Off on Elena Bălan, profesor implicat în proiectul Prof21

Elena Balan1Elena a intrat în învățământ în anul 2000, inițial la gimnaziu, iar din 2003 predă la ciclul primar și face parte din grupul de beneficiari ai activităților de formare, Teaching as Leadership și mentorat, în cadrul proiectului Prof21 (POCU/73/6/6/105288). Chiar dacă schimbarea a speriat-o puțin la început, acum susține că nu și-ar mai putea imagina o zi fără micuții din clasa ei. A fost dragoste la prima vedere. A găsit la Școala Gimnazială „Roman Ialomițeanul”, comuna Axintele, județul Ialomița, o împlinire frumoasă.

Pe lângă lecțiile pe care le susține cu cei mici, ea formează aici și caracterele lor. Contează mult să fii aproape de ei, la fiecare pas, mai ales acum, în această nouă normalitate. Farmecul lecțiilor cu ei este unic. Dată fiind vârsta lor, ei sunt mult mai deschiși să învețe lucruri noi. Curiozitatea îi menține interesați, iar deschiderea lor către lume, în fiecare zi, puțin câte puțin, se simte. Adeseori evoluția lor este remarcată și de colegii Elenei, acesta fiind cel mai frumos compliment pentru un învățător dedicat. Școala este temelia unui viitor adult. Din acest motiv, Elena încearcă să le fie mereu și confidentă, prietenă, suport moral. Coborându-se la mintea lor și făcând cu ei diferite jocuri, Elena reușește să aibă și acum o legătură strânsă cu copiii.

Lipsa tehnologiei însă nu le permite unora dintre ei să se conecteze alături de colegi la clasele online. Pentru aceste cazuri, direcțiunea școlii explorează alte variante, menite să le procure copiilor suportul tehnic necesar. Pentru o optimă desfășurare a lecțiilor, Elena a luat mai întâi legătura cu părinții copiilor, explicându-le tot procesul și scopul noilor demersuri. Cu răbdare și determinare, școala a mers mai departe pentru 20 de elevi, din 23. Cu cei trei copii care nu au mijloacele necesare pentru a intra pe platfoma online, Elena păstrează legătura la telefon. Unde există voință, există o cale. Metodele folosite sunt diverse. Alocarea sarcinilor și a exercițiilor are loc de dimineață, revizuindu-se de asemenea și temele anterioare. Explicațiile suplimentare sunt apoi oferite pe Whatsapp. Copiii au timp până seara să posteze pe platformă exercițiile lucrate în timpul zilei. Din dorința de a păstra o legătură strânsă cu părinții copiilor, Elena ține legătura cu aceștia chiar și în weekend, dacă este nevoie.

Întrebând-o pe Elena ce consideră că este crucial să facă acum învățătorii și profesorii, aceasta ne-a spus, fără ezitare, că empatia, înțelegerea, sprijinul și motivarea copiilor este crucială, cu atât mai mult cu cât există această distanțare socială. Folosirea exemplului personal este, de asemenea, deosebit de important. Chiar dacă educatorul este văzut ca un model pentru copii, acesta trebuie să încerce o apropiere și dincolo de lecții, consideră Elena. În această perioadă ea a învățat anumite lucruri despre platforme online deodată cu părinții, lucru care le-a dat încrederea că împreună formează o echipă cu un scop comun – continuarea procesului de învățare pentru copii.

Proiectul „Prof21 – Dezvoltarea competențelor profesorilor și managerilor școlari pentru o școală atractivă și incluzivă” (POCU/73/6/6/105288) îşi propune să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din 23 de școli din județele Brașov, Mureș, Vaslui, Călărași, Ialomița, Prahova, Dolj, Olt, Vâlcea și Hunedoara de a implementa programe educaționale inovatoare care să conducă la îmbunătățirea calității educației și la accesul echitabil la educație pentru copiii cu un grad ridicat de risc educațional.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice, personalului de sprijin şi managerilor şcolari din unităţi de învăţământ publice defavorizate de a implementa programe educaţionale inovatoare care duc la îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi la accesul echitabil la educaţie pentru copiii cu un grad ridicat de risc educaţional.

Proiectul beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) în parteneriat cu Asociația REPER21, Fundația World Vision România și Asociația Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.

 WhatsApp Image 2020-05-12 at 15.52.22