Educație în online. „Prezenți în clasă. De acasă” cu Alina Anghel, învățătoare

April 6, 2020
SuperTeach
Comments Off on Educație în online. „Prezenți în clasă. De acasă” cu Alina Anghel, învățătoare

Interviu cu Alina Anghel, învățătoare în cadrul programului Teach for Romania, despre familia din sala de clasă mutată în online

Interesul Alinei pentru predare a venit timpuriu, când încă nici nu era la școală. Din dorința sa de a avea un impact și de a face ceva diferit, a devenit profesoară de engleză la o grădiniță după absolvirea facultății. Entuziasmul și determinarea au rămas alături de ea în toți acești ani. Astăzi, este învățătoare în programul Teach for Romania și predă în mediul rural la clasa a IV-a, la o școală din județul Ilfov. Mărturisește că împreună cu cei 25 de copii alcătuiește o familie în care nu lipsesc emoțiile și încurajările zilnice: „Hai că poți, mai încearcă o dată!”.

În ciuda perioadei dificile pe care o parcurgem, Alina vede aceste circumstanțe ca pe o oportunitate în care putem realiza ce putem face cu resursele pe care le avem, noi toți fiind datori să încercăm și să nu uităm unde dorim să ajungem.

85-IMG_5373

Foto: Luiza Bălăceanu

„Am grijă ca toți elevii mei să se simtă bine la școală, oriunde ar fi ea, în cazul acesta, acasă.”

În primul rând, spune-mi, te rog, câteva cuvinte despre tine: la ce nivel predai, de când, unde, de ce te-ai dus spre meseria asta.

Nici nu eram la școală, când sora tatălui meu tocmai terminase liceul pedagogic și devenise educatoare. Zi de zi urmăream cum își pregătește lecțiile și o ajutam cu diferite materiale. Atunci am zis prima dată „Vreau și eu!”. Călătoria mea în educație a început după terminarea facultății. Simțeam nevoia să fac ceva diferit. Îmi doream să las ceva în urmă, să am un impact.

M-am angajat profesoară de engleză la o grădiniță de stat. Atunci știam doar că vreau să fiu în preajma copiilor, nu vedeam o carieră în această direcție. Cu preșcolarii mei am simțit de la început că meseria aceasta nu este deloc plictisitoare și învățam zilnic ceva nou despre copii. Mergeam dimineața la grădiniță și, după prânz, țineam cursuri de limba engleză cu cei mai mari (I-IV) în colaborare cu un centru de limbi străine. Urmăream activitățile unor învățători foarte dedicați și cu experiență și duceam și eu la cursurile mele din practicile dumnealor. Așa mi-am dat seama că vreau să fiu învățătoare. Am aplicat în programul Teach for România și am decis să merg acolo unde este nevoie de mine. Nu mă văd făcând altceva în momentul de față. Chiar și naveta de 3 ore dus-întors este plăcută. Am timp de reflecție și de așezat gânduri.

Ce platforme folosești pentru lecțiile online?

Ne confruntăm cu o sitație nemaiîntâlnită, încercăm să ne adaptăm. Mă bucur mult să văd în mediul online cât de implicați sunt profesorii în aceste zile. Vorbim despre o reorganizare în timp record. Și reorganizarea presupune multă muncă. Acum descopăr și eu tot felul de platforme educaționale, nici nu știam de existența multora dintre ele. Pentru lecțiile online am ales aplicația Zoom. Pentru comunicare, folosesc WhatsApp. În privat, primesc temele rezolvate și ofer feedback. Am instalat și Google Classroom.

Câți elevi participă la aceste lecții? Câți dintre ei au acces la telefon, laptop, internet?

La lecțiile online participă mai puțin de jumătate dintre elevi. Am instalat aplicația Zoom și le-am trimis mesaj părinților în care le-am povestit ideea mea. Încă nu am reușit să iau legătură cu toți elevii. Unii nici nu au acces la telefon și foarte puțini au laptop (cam 4 din 25). La mine este o situație fericită chiar și așa, însă am colegi în toată țara, în zone în care nici măcar părinții nu dețin un telefon. Acești copii din comunități izolate vor fi cei mai afectați. De la cei mici am primit un feedback foarte bun. Mi-au mărturisit că la început credeau că se vor plictisi, că voiau să profite de aceste dimineți în care nu merg la școală, ca să facă alte lucruri sau să doarmă. După prima întâlnire, s-au declarat încântați și dornici să continuăm.

Lucrăm cam 3 ore cu pauze de 10 minute. Este important să avem în minte că școala nu este doar despre a livra conținut, ci și despre relații, despre cum învățăm împreună, despre cum facem față provocărilor. Vorbim de abilitățile lor socio-emoționale și am grijă ca toți elevii mei să se simtă bine la școală, oriunde ar fi ea (în cazul acesta, acasă).

Unii sunt mai timizi: “Doamna, pot să îmi țin camera închisă și când mă simt mai sigur pe mine, o voi deschide?” m-a întrebat un elev. Cu toții avem nevoie de timp și de înțelegere. Sunt aici pentru ei. E datoria mea să le fiu alături în această perioadă, să nu se simtă abandonați și să știe că învățarea continuă, indiferent de provocări. Dacă am avut grijă să dezvoltăm în ei autodisciplină, autonomie, motivație și curiozitate, lucrurile vor decurge bine.

Copiii sunt încântați că își dezvoltă abilități noi pentru viitor

Cum e pentru ține predatul online, ca experiență?

Nu este ușor să predai online când ai elevi la care nu poți ajunge. Mă bucur că țin legătură cu unii dintre ei, dar mă frustrez foarte tare că pe ceilalți nu îi pot ajuta și că vor rămâne mult în urmă. Încă mă gândesc la soluții. Aici este nevoie de mult mai mult decât platforme, aplicații, fișe de lucru. Acum avem nevoie de implicarea tuturor celor care suntem interesați de educația copiilor. Trebuie să ne adunăm forțele și să vedem ce putem face pentru toți, indiferent de mediul din care provin. Echitatea presupune asigurarea dreptului la educație pentru fiecare copil, iar acum din păcate, prăpastia se adâncește și mai mult.

De când s-au suspendat cursurile, lucrez mai mult decât de obicei. Pentru mine nu este o provocare atât de mare să aduc învățarea în mediul online. Copiii par și ei încântați că își dezvoltă anumite abilități care-i vor ajuta pe viitor.

Ce simți că poți face în formatul acesta și ce nu?

Orice lucru nou cere timp, răbdare și perseverență. E încă lent, e puțin, dar este. Încă mă întreb dacă acest mod de a face școală susține cu adevărat învățarea profundă, însă este o variantă. Noi suntem ca o familie acolo în clasă. Cu amintiri frumoase sau mai puțin frumoase, cu frustrări ce vin la pachet cu multe încurajări de genul „hai că poți, mai încearcă o dată!”.

Online-ul nu poate înlocui un „pot să mai rămân după ore să îmi explicați ceva?” sau „Pot să merg la colegul meu să îi arat cum se rezolvă?”. Tehnologia nu poate substitui prezența umană. Interacțiunea cu ceilalți este esențială. Avem acum oportunitatea să interacționăm cu alți învățători, profesori din țară și să vedem cum ne putem sprijini unii pe ceilalți în acest proces. Ar fi minunat dacă nu ne-am izola cu toții pe Zoom, ci am lucra la o strategie comună, pentru toți copiii. Unii colegi au propus să vizităm și alte „clase” și de ce nu, să facem co-teaching. Asta presupune o comunitate.

Teach-for-Romania---03-Iulie---foto-Andrei-Gindac_37

Foto: Andrei Gîndac

„Dacă nu se continuă învățarea, copiii de la sat vor avea în continuare un dezavantaj față de cei de la oraș.”

Ce e diferit față de predatul tradițional?

Învățarea digitală a început să joace un rol foarte important în educație de câțiva ani, însă una e să folosești tehnologia în completarea învățării tradiționale, alta este să o înlocuiești cu totul. Predarea tradițională mi se pare mai rigidă un pic, iar cea online, mai flexibilă. Avem nevoie de o mentalitate deschisă pentru a vedea cu adevărat avantajele acestui sistem online.

Acum suntem cu toții în stadiul de testare. Testăm platforme, ne testăm reziliența a noastră și a copiilor. Mă gândesc că suntem cu toții într-un punct 0 și că aceasta este o oportunitate să vedem ce putem face cu resursele pe care le avem, cum putem crea în continuare contexte de învățare. Nu aș pierde nici o zi. Elevii mei au nevoie de mine. „Doamna, dar ce se va întâmpla cu evaluarea națională din mai?” este mesajul unei eleve, primit la ora 22, într-o seară. Și noi ne gândim că ei nu își fac griji și că se cred în vacanță. Dacă nu se continuă învățarea, copiii de la sat vor avea în continuare un dezavantaj față de cei de la oraș. Nu avem decât să încercăm și să fim consecvenți.

Cum îi evaluezi în această perioadă?

Folosesc Kahoot pentru evaluări și survio.com pentru teste, momentan. Vor avea de făcut portofolii, prezentări video și diferite lucrări. Le trimit fișe de lucru suplimentare celor care au un ritm mai rapid de învățare. Evaluarea presupune o colectare sistematică a informațiilor. Încerc să planific aceste ore virtuale cu finalul în minte, așa cum fac și la clasă. Înainte de a ne întreba ce instrumente folosim pentru a ajunge la elevi, trebuie să știm unde vrem să ajungem.

Am colege profesoare cu sute de elevi, x clase, la câte 2, 3 școli. Au telefoanele pline de mesaje, de teme de corectat, au telefoane de dat, soluții miraculoase de găsit. Este foarte greu. Nu am fost pregătiți pentru asta.

Cum e comunicarea cu părinții în această perioadă?

Sunt încântați că nu am întrerupt lecțiile și își doresc ca cei mici să participe la ore. Mi-au spus că acest lucru îi responsabilizează și că ușor, ușor, înțeleg că nu este vacanță. Este un moment istoric pe care sper să îl trecem cu bine. Unii părinți muncesc în străinătate, iar copiii locuiesc cu bunicii sau cu alte rude, dar tot ținem legătura. Facem ce este mai bine pentru ei. Mulți adulți încearcă să își ascundă temerile, să nu transmită panica mai departe copiilor, însă trebuie să înțelegem că cei mici simt oricum aceste emoții, așa că încurajez părinții să discute cu copiii deschis și cu calm.

Simți că poți ține pasul cu programa prin lecții online?

Eu sunt sigură că poți ține pasul cu programa în orice condiții. Important este cât ești de motivat și cât interes există din partea tuturor celor implicați. Cu toate acestea, dacă înțelegi ce înseamnă leadershipul în educație, dacă ești un mentor pentru elevii tăi, dacă ești flexibil și găsești rapid soluții, dacă știi unde vrei să ajungi și ai obiective bine definite, programa poate fi cel mai bun instrument de care avem nevoie. Ea este concepută să vină în ajutorul profesorului, nu să îl încurce. Avem cu toții ceva de învățat de aici.

Cel mai important pentru mine este să văd interes din partea tuturor copiilor. Am primit o poză zilele trecute, cu o elevă care rezolva niște calcule pe spatele unui afiș A3, cu mesajul „Mi-am făcut tablă pe perete, doamna!” Deci, se poate și cu puțin.

Întrebări adresate de Valentina Nicolae, reporter Școala9.

„Prezenți în clasă. De acasă” este seria de povești despre cum păstrează legătura copiilor cu școala, cât și ce resurse de e-learning folosesc profesorii și alumnii din Teach for Romania. Citește despre cum își organizează profesorii rutina zilnică și orele în online pe blogul nostru sau pe Școala pe Net, platforma cu resurse pentru profesori lansată alături de Centrul de Resurse in ComunicareAsociația Techsoup Romania și Seeding Knowledge Foundation. Împreună se poate.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.

Alina Anghel1