Educaţia de calitate, un prim pas către antreprenoriat

December 22, 2016
SuperTeach
Comments Off on Educaţia de calitate, un prim pas către antreprenoriat
Alex Glod este senior trainer, co-fondator Stai Să-ți Povestesc și TEDx Speaker. În cei 5 ani de experiență, Alex a format peste 1500 de persoane în Public Speaking, Storytelling și Leadership în țări din Europa și Asia și are peste 2400 de studenți online pe platforma Udemy. Prin munca sa, Alex educă și formează lideri autentici, marketeri și oameni de vânzări creativi și empatici, respectiv traineri și persoane publice care transformă orice discurs sau training într-o poveste.
În continuare, educația și antreprenoriatul joacă împreună un rol important în povestea lui Alex și în ceea ce își propune Stai Să-ți Povestesc.
În ce mod a contribuit parcursul tău educaţional la cristalizarea deciziei de a o porni pe drumul antreprenoriatului?
În primul rând, am urât din suflet școala, dar am iubit din totdeauna învățarea. Din păcate, cele două se întâlneau foarte rar, ceea ce m-a frustrat enorm de mult în copilărie. Cum școala se intersecta mai mult cu bătaia, umilința și dictatura, am început să nu mă bazez așa mult pe școală pentru a învăța. De mic, m-au pasionat istoria, geografia și biologia și în paralel cu școala am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a învăța. Cred că setea de învățare și observarea lipsei unui cadru de învățare stimulant m-au impulsionat să devin antreprenor în educație și nu regret deloc această decizie.

stai sa ti povestesc

Când ai auzit pentru prima dată despre antreprenoriat la şcoală?
Foarte târziu, cel mai probabil în al doilea an de facultate, după ce descoperisem training-ul. Am fost uimit să aflu că se poate face o afacere din asta. Credeam că oamenii urăsc educația și că doar forțați de împrejurări ar merge să fie „educați”. Pentru că asociasem educația cu îndoctrinarea, am fost plăcut surprins să descopăr că educația este, de fapt, o călătorie inițiatică, un proces de creștere și un drum fără o destinație finală. M-a bucurat enorm și de atunci am visat să deschid propria firmă de training.
De ce nu se predă antreprenoriatul în școală?
Sunt probabil motive care țin de sistem pe care nu le știu cu certitudine. Din câte știu se predă un modul de antreprenoriat în liceu acum, dar mai multe nu știu. Probabil motivul pentru care noi nu am avut parte de această educație este pentru că antreprenoriatul nu era apreciat la nivel de societate. Da, era bine de tine dacă erai patron, dar cam toți își urau patronii. Îți dai seama cum ar fi reacționat lumea dacă, în esență, copiii erau învățați să devină patroni?
Acum, antreprenoriatul începe să fie predat, nu doar prin sistemul clasic, dar prin numeroase inițiative private precum programele celor de la Impact Hub, Fundația Romanian Business Leaders, Tech Hub și așa mai departe. Bulgărele este deja pus în mișcare și va aduna multă zăpadă după el.
Care crezi că este cea mai importantă calitate a unui antreprenor care se poate forma în primii ani de şcoală?
Empatia și iertarea celor din jur. Ca antreprenor, poți risca să devii prea obsedat de rezultate și să ignori partea umană. Oamenii din echipa unui antreprenor vor greși, chiar de multe ori, și inabilitatea de a empatiza cu ei și de a-i ierta îi poate costa foarte mult, mai mult decât lipsa educației financiare sau abilității de bun vânzător.

wheel chair

Un copil care primește educație de calitate are mai multe șanse să ia în calcul posibilitatea de a-şi și deschide la un moment dat propria afacere?
Da, desigur, are mai multe șanse, dar nimic nu îi este asigurat. Eșecul va face parte din experiența antreprenorului oricum, cu și fără educație de calitate. Succesul antreprenorului ține de educație, precum și de oamenii și cultura de care se înconjoară, respectiv caracterul personal al antreprenorului. Nu toată lumea este făcută pentru așa ceva și nu este o tragedie. Poți descoperi că după 5 ani de academie de antreprenoriat și 3 ani de gestionat o afacere că îți place mai degrabă să fii la firul ierbii și să interacționezi cu clienții, nu să îți bați capul cu taxe, impozite, management financiar, plan de afacere și profit. Educația este întotdeauna vitală, doar că nu îți poate garanta ceva 100%. Lucrurile certe sunt gravitația, teoremele lui Pitagora, dar economia și lucrul cu oamenii întotdeauna vor fi ecuații cu prea multe necunoscute pentru a putea face prognoze exacte și fără greșeală.
Cât de mult seamănă un profesor la clasă cu un antreprenor printre angajaţii săi?
Stilul de management al unui antreprenor este puternic influențat de modelele la care a fost expus în copilărie. Copiii învață mult mai mult prin observare și experiență decât prin a li se spune să facă un anumit lucru. Dacă profesorul ridică tonul la un copil să nu mai plângă și să își facă temele, copilul va ține minte mai degrabă reacția emoțională proprie și comportamentul profesorului, nu mesajul.
Aceeași influență o are și antreprenorul asupra echipei sale. Din acest motiv educația antreprenorială are nevoie de o componentă solidă de leadership autentic, dezvoltat prin auto-reflecție, introspecție și empatie față de cei din jur. Recomand oricărui antreprenor să investească masiv în dezvoltarea sa ca lider și să învețe cum să nu repete tiparele și poveștile negative învățate de-a lungul vieții.
Ce caută oamenii de afaceri aflaţi la început de drum atunci când se uită la un potenţial nou angajat?
Curajul de a-și asuma responabilitatea pentru propriul rol și ambiția de a nu se lăsa bătut la primele obstacole. Abilitățile tehnice se învață, caracterul însă este mult mai greu de format.

Workshop - Hubcelerator

Îşi permite mediul de afaceri din România să aibă răbdare să vadă rezultatele investiţiei în educaţie?
Sentimentul este că nu, pentru că suntem axați pe rezultatele obținute acum, nu pe termen lung. Când ești obsedat de câți bani faci luna viitoare, ca să poți plăti taxele și salariile, poate ți se pare un moft sau să trimiți angajații la training. Da, poate nu ne permitem acum să investim în educația lor, dar dacă nu investim în niciun alt mod, nu ne vom mai permite să conducem afacerea la un prag superior de rentabilitate și inovare. Același mod de gândire îți va aduce cam tot aceleași rezultate în cele din urmă.
Da, merită să investim în educație sau, mai bine zis, nu îți poți permite să nu investești în educație.
Alex, spune-ne, erai cuminte la şcoală?
Da și nu. Nu făceam gălăgie la ore, dar eram nebunatic în pauze și eram bătut cu arătătorul destul de des pentru că nu îmi făceam temele.

Training HPE

 Care este cea mai veche amintirea a ta din şcoală?
Careul plictisitor din prima zi de școală și tunelul de garoafe prin care am trecut în drum spre clasa noastră.
Mai ţii legătura cu vreun profesor din şcoală?
Nu, dar mă bucur enorm când mă întâlnesc pe strada cu dirigintele meu, Domnul Ginghină. El a rămas un exemplu pentru mine și un om de referință.
E foarte simplu să contribui și tu la formarea viitorilor lideri ai României! Poți să dai o mână de ajutor, astfel: donează banidevino fundraiserredirecţionează 2% sau 20%, dacă eşti antreprenor. Dacă vrei să te implici direct în miezul problemei, urmează o carieră de profesor! Dacă ai doar câteva minute la dispoziţie, dă un share acestui text, vorbeşte cu prietenii tăi despre cauza noastră, sau trimite-ne un gând bun la office@teachforromania.ro.

Related Posts