„E vânt, e iarnă și lui Iancu îi ninge prin acoperiș.”

December 23, 2015
SuperTeach
Comments Off on „E vânt, e iarnă și lui Iancu îi ninge prin acoperiș.”

Fragmente din articolele „Intervenția” și “Profesori in Romania uitata”, de Sorana Stănescu, apărute în Decât o Revistă. Citește-le în întregime aici și aici.

“În camera pe care o împarte cu cei opt frați și cu părinții, Elena își ține toate caietele și cărțile în ghiozdanul negru din plastic, agățat în cui lângă ușă, cât să nu ajungă frații mai mici la el. De lecții nu poate fi vorba. Când vine ea de la școală, la cinci jumate după-amiaza, e deja noapte, iar pe singura masă pe care o au arde doar o lumânare albă, groasă, iar frații cei mici roiesc în jurul ei. Unii se joacă, unii dorm, unii plâng. Din cauza asta, profesorii au renunțat să le mai dea teme. Știu că nu le vor face. Știu și ei că nu poți să-ți faci temele când ți-e foame, când ți-e frig sau când stai pe întuneric. E vânt, e iarnă și lui Iancu îi ninge prin acoperiș.”

2015-03-25-4072În comunitățile vulnerabile, copiii trăiesc în condiții grele. Învățatul le vine și mai greu: unii dintre ei nu sunt lăsați să se ducă la școală și sunt obligați să ajute la muncă. Cu atât mai mult, un profesor altfel poate face diferența. Prin răbdare, empatie, ei ajung să fie repere pentru copil, părinte, școală și să schimbe, încet-încet, întreaga comunitate.

Copiii învață de la profesorii Teach for Romania să acționeze pe bază de valori, să fie curioși și să iubească învățarea. Profesorii au o pregătire specială, prin care îi ajută pe copii să crească într-un mediu mai bun și să influențeze în bine societatea. Lucru deloc ușor:

„Unii dintre părinții acestor copii sunt la închisoare. Unii muncesc prin țări străine, alții cu ziua prin Brașov, alții deloc. Sunt copii care vin la școală când nu trebuie să stea acasă cu frații mai mici sau să meargă la muncă alături de părinți. Care vin cu rândul, pentru că au o singură pereche de încălțări, pe care o împart cu frații. Care sunt în clasa a V-a și de-abia știu să citească și să scrie. Care cred despre sine că sunt răi, pentru că așa li se spune mereu, și știu că țiganii sunt răi și românii sunt buni. Care recunosc că vin la școală să-nvețe, dar și să se bată cu colegii. Care, întrebați de Felicia (profesor Teach for Romania) într-un moment de exasperare: Ce să mă mai fac cu voi, ca să ne înțelegem?, au răspuns: Luați o nuia, doamna, pentru că de nuia ascultă și acasă, și la școală.”

Aceasta e realitatea cu care 38 de profesori și învățători pregătiți de Teach for Romania se întâlnesc în fiecare zi. Aceasta e realitatea care are cea mai mare nevoie de ei.

„Programul pilot Teach for Romania presupune recrutarea unor absolvenți de top care nu ar fi ales în mod normal o carieră în învățământ, și plasarea lor timp de doi ani în școli generale din zone defavorizate ca să predea materii pentru care nu există profesori, urmând filsofia teaching as leadership.

Mai exact, ei nu au doar rolul de a preda o anumită disciplină, ci sunt învățați să aibă un impact asupra familiilor și comunității: dacă școala are toaletă afară sau elevii nu au încălțăminte, sunt îndemnați să găsească soluții pentru a construi o toaletă în interior și pentru a le oferi copiilor încălțăminte. Sunt încurajați ca la sfârșitul celor doi ani să rămână la catedră sau să se implice mai departe în educație.”

Acest blog are rolul de a aduce mai aproape de tine poveștile copiilor și ale profesorilor Teach for Romania. Rămâi aproape și donează pentru ei aici!