„E solicitant, provocator, frumos. E magie și transformare în ambele sensuri”

January 22, 2020
Teach for Romania
Comments Off on „E solicitant, provocator, frumos. E magie și transformare în ambele sensuri”

După primul semestru de școală am încercat să aflăm cum a fost experiența pentru profesorii din generația a șasea din cadrul programului Teach for Romania. Acum, le urăm mult succes în semestrul al doilea și abia așteptăm să aflăm impresia generală după finalizarea acestuia.

Roxana Marinescu, învățătoare în G6

Chiar dacă uneori, Roxana simte că are toate uneltele la ea pentru a salva lumea își dă seama că sunt zile în care se simte mică și neputincioasă până primește câte o scrisoare de la elevii ei și realizează că fiecare poate fi eroul cuiva.
După primul semestru de când are în grijă visurile unor copii povestește: „Mă simt ca într-un carusel în care nu știu niciodată ce urmează și, când am impresia că se termină cursa, de fapt mai urmează o vale și mai abruptă decât cele de până atunci. Partea cea mai frumoasă sunt copiii și, în ciuda a tot ce merge anevoios în țara asta, ei sunt senini și veseli. Ne arată că viitorul poate să fie ca ei, dacă avem grijă să îi creștem frumos.”

79808994_2905461296130807_6373957356773965824_o

Gabriel Răducanu, profesori G6

„Perioada primului semestru a însemnat o adevărată descoperire. Mi-am dat seama că cea mai frumoasă carte pe care vreau să o citesc nu o voi găsi în vreo bibliotecă, undeva prăfuită pe un raft, ci stă scrisă într-o inimă de copil, mereu nouă și fără sfârșit. În fața infinității acestei biblioteci numită „școală” am avut ocazia să întâlnesc persoane care mi-au dăruit ochelari pentru lectură și mi-au dat repere încât să revin cu drag și nerăbdare, chiar dacă uneori, mi-a fost greu să înțeleg mesajul. Surpriza a fost când am realizat că și „cărțile” citesc cititorul. Eram de fapt, cu toții cărți, cu toții cititori.”

80720100_2932183403458596_5938077923520020480_o

Iulia Lavinia Stîngă, profesor G6

După un semestru de când a devenit „doamna” în care copiii i-au dat energie și curaj de a trece peste cele cinci ore de navetă între trei școli, Iulia povestește că au existat momente de bucurie, dar și unele în care s-a simțit neputincioasă.
„Când crezi că nu mai avansezi în ritmul și direcția în care ți-ai propus, atunci apare câte o îmbrățișare, un bilețel sau câteva rânduri scrise pe tablă. Este greu? Da, dar când îi privești în ochi și vezi cum te sorb – nu întotdeuna, mai au și ei momentele lor de neatenție – prin nu știu ce magie nivelul de energie crește și pari neobosit.
Cert este că de cele mai multe ori reușești să ieși din clasă cu zâmbetul pe buze, bucuros că ai mai pus o sămânță bună pe ici pe colo, nu peste tot în același timp. Și așa îți mai rămâne și pentru ora următoare provocarea de a îmblânzi comportamente care vor să fie văzute, ascultate, înțelese. Apoi se produce puțin câte puțin și învățarea. E solicitant, provocator, frumos. E magie și transformare în ambele sensuri.”

BN4A1751

Roxana, Gabriel și Iulia fac parte din Generația a 6-a de profesori și învățători ai programului Teach for Romania, iar anul acesta sunt sprijiniți în cadrul co-finanțării United Way Romania. Împreună #ConstruimModelePentruViitor.

Împreună #ConstruimModelePentruViitor.